Πρώτη χρήση υπερηχητικών πυραύλων στην Ουκρανία – «Μήνυμα» ότι έχει τα μέσα να κλιμακώσει περαιτέρω τη σύγκρουση

Advertisement

Ο ρωσικός στρατός εκτόξευσε έναν υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο και κατέστρεψε μια μεγάλη υπόγεια αποθήκη όπλων στη δυτική Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα.

Εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη χρήση από τη Ρωσία σε αυτόν τον πόλεμο του βαλλιστικού πυραύλου Kinzhal – ή Dagger – που εκτοξεύεται από τον αέρα, πιθανότατα από πολεμικό αεροσκάφος MiG-31.

Τι είναι οι υπερηχητικοί πύραυλοι;

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα τονίσει την επένδυση της Ρωσίας σε υπερηχητικούς πυραύλους, οι οποίοι μπορούν να ταξιδεύουν με μεγαλύτερη από πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου ή 5 Mach.

Advertisement

Τα στατιστικά είναι εντυπωσιακά: σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους το Kinzhal μπορεί να χτυπήσει έναν στόχο σε απόσταση έως και 2.000 km (1.240 μίλια) και μπορεί να πετάξει ταχύτερα από 6.000 km/h. Αλλά μήπως αυτό τους καθιστά πιο επικίνδυνους από άλλους πυραύλους ή ακόμη και από το πυροβολικό που μπορεί να προκαλέσει εξίσου θάνατο και καταστροφή;

«Δεν το θεωρώ τόσο σημαντικό», λέει ο James Acton, ειδικός σε θέματα πυρηνικής πολιτικής στο Carnegie Endowment for International Peace. «Δεν ξέρω πόσο μεγάλο πλεονέκτημα έχει η Ρωσία από τη χρήση υπερηχητικών πυραύλων».

Ο Πρόεδρος Πούτιν καυχιόταν τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η Ρωσία ηγείται του κόσμου σε υπερηχητικούς πυραύλους, οι οποίοι είναι δύσκολο να εντοπιστούν επειδή μπορούν να αλλάξουν κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Advertisement

Η Ρωσία δημοσίευσε ένα βίντεο με αυτό που είπε ότι ήταν η πυραυλική της επίθεση στην αποθήκη όπλων στο Deliatyn, ένα χωριό στη νοτιοδυτική Ουκρανία μόλις 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρουμανία.

«Είναι σημάδι επιδεικτικότητας. Ακόμα κι αν χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να το θεωρήσουμε ως μια μεμονωμένη στιγμή, επειδή η Ρωσία δεν έχει μεγάλο αριθμό από αυτούς τους πυραύλους», δήλωσε η Dominika Kunertova του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας στη Ζυρίχη.

«Δεν αλλάζει το παιχνίδι»

Ο Ρώσος ηγέτης αποκάλυψε το Kinzhal πριν από τέσσερα χρόνια ως ένα από μια σειρά «αήττητων» όπλων που, όπως είπε, θα απέφευγαν τις εχθρικές άμυνες. Τα άλλα υπερηχητικά βλήματα είναι το Zirkon και το Avangard, το οποίο είναι και πιο γρήγορο και έχει πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές.

Το Kinzhal μπορεί να φέρει μια πυρηνική κεφαλή καθώς και μια συμβατική και πρόσφατες αναφορές ανέφεραν ότι μαχητικά MiG-31 στάλθηκαν στο Καλίνινγκραντ, φέρνοντας πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κοντά. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη από πού εξαπολύθηκε η επίθεση στην αποθήκη όπλων.

Advertisement

«Είναι ένα μήνυμα προς τη Δύση, γιατί ο Πούτιν είναι ενοχλημένος που η Δύση τολμά να μεταφέρει όλα αυτά τα όπλα [στην Ουκρανία]», είπε η κ. Kunertova στο BBC. «Είναι αμφίβολο ότι είναι τόσο ακριβές, επομένως δεν αλλάζει το παιχνίδι».

Ο James Acton είπε ότι ο Kinzhal πιστεύεται ότι είναι ένας πύραυλος Iskander που είχε τροποποιηθεί για μαχητικά αεροσκάφη και οι πύραυλοι Iskander-M έχουν ήδη εκτοξευθεί από ρωσικούς εκτοξευτές εδάφους από την αρχή του πολέμου.

Αν και ο Iskander-M έχει πολύ μικρότερο βεληνεκές από τον πύραυλο που εκτοξεύεται από αέρα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία είχε εκτοξεύσει σχεδόν όλους τους πυραύλους Iskander κατά τις πρώτες 20 ημέρες του πολέμου.

Advertisement

Ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ φέρεται να είπε την Παρασκευή ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν εκτοξεύσει περισσότερους από 1.080 πυραύλους από τις 24 Φεβρουαρίου.

«Είναι ένας εκπληκτικός αριθμός και ένα πολύ σημαντικό κλάσμα του προπολεμικού αποθέματος της Ρωσίας», είπε ο Άκτον στο BBC, επισημαίνοντας την αυξανόμενη χρήση μη κατευθυνόμενων βομβών στις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις. «Μπορεί κάλλιστα να τους λείπουν ακριβή πυρομαχικά».

Η Ρωσία θα μπορούσε να χτυπήσει στόχους σε άλλα μέρη της Ευρώπης

Η ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων από τη Ρωσία ήταν μια προειδοποίηση για την Ουκρανία και τη Δύση ότι «έχει τα μέσα για να κλιμακώσει περαιτέρω τη σύγκρουση», είπε ένας ειδικός στον τομέα της άμυνας.

Advertisement

Ο Δρ Τζέιμς Μποσμποτίνης, ειδικός σε θέματα άμυνας και διεθνών υποθέσεων, είπε στο BBC ότι δεν ήταν δυνατό για τον ουκρανικό στρατό να αμυνθεί από επιθέσεις από αυτούς τους πυραύλους. «Η ταχύτητα του Kinzhal το καθιστά πέρα ​​από την εμβέλεια οποιουδήποτε ουκρανικού συστήματος αεράμυνας και οι πλατφόρμες εκτόξευσης μπορούν να εκτοξευθούν από βεληνεκές πέρα ​​από την εμβέλεια της Ουκρανίας», είπε, προσθέτοντας ότι ο υπερηχητικός πύραυλος εκτοξεύτηκε πιθανώς από τη νότια Ρωσία.

Ο Μποσμποτίνης είπε ότι το χτύπημα του «στόχου υψηλής αξίας» μιας υπόγειας στρατιωτικής αποθήκης «έστελνε το μήνυμα στην Ουκρανία ότι η Ρωσία έχει τα μέσα να κλιμακώσει περαιτέρω αυτή τη σύγκρουση.

Το «μηνύματα» της Ρωσία είναι ότι θα μπορούσε να χτυπήσει στόχους σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement