Τι είναι οι υπερηχητικοί πύραυλοι Kinzhal που έριξε η Ρωσία στη μάχη

Advertisement

Για πρώτη φορά η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στον ουκρανικό πόλεμο έναν υπερηχητικό πύραυλο «Kinzhal» (σ.σ. στιλέτο)

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Interfax ο Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε στην καθημερινή ενημέρωση ότι το χτύπημα στο χωριό Ντελιάτιν, στην περιοχή Ιβάνο-Φρανκίβσκ της Ουκρανίας κατέστρεψε υπόγεια αποθήκη με πυρομαχικά της ουκρανικής αεροπορίας. Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από την Ουκρανία για το χτύπημα.

Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει στόχους στη δυτική Ουκρανία, όχι μακριά από τα σύνορα με την Πολωνία. Το σύστημα πυραύλων αέρος-εδάφους Kinzhal είναι ένα από μια σειρά προηγμένων στρατηγικών όπλων που είχε παρουσιάσει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το 2018.

Τι είναι τα υπερηχητικά όπλα;

Συνήθως ορίζονται ως γρήγορα, χαμηλής πτήσης και εξαιρετικά ευέλικτα όπλα σχεδιασμένα να είναι πολύ γρήγορα και ευέλικτα για να αντιμετωπιστούν από τα παραδοσιακά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Σε αντίθεση με τους βαλλιστικούς πυραύλους, τα υπερηχητικά όπλα δεν ακολουθούν μια προκαθορισμένη, τοξωτή τροχιά και μπορούν να κάνουν ελιγμούς στη πορεία προς το στόχο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου, εξηγεί το Bloomberg.

Advertisement

Ο όρος «υπερηχητικός» περιγράφει οποιαδήποτε ταχύτητα μεγαλύτερη από πέντε φορές αυτή του ήχου, η οποία είναι περίπου 760 μίλια (1.220 χιλιόμετρα) την ώρα στο επίπεδο της θάλασσας, κάτι που σημαίνει ότι αυτά τα όπλα μπορούν να ταξιδέψουν με τουλάχιστον 3.800 μίλια την ώρα.

Σε υπερηχητικές ταχύτητες, τα μόρια του αέρα γύρω από το όχημα πτήσης αρχίζουν να αλλάζουν, διασπώνται ή αποκτούν φορτίο σε μια διαδικασία που ονομάζεται ιονισμός. Αυτό υποβάλλει το υπερηχητικό όχημα σε «τεράστιες» πιέσεις καθώς σπρώχνει μέσα από την ατμόσφαιρα, σύμφωνα με έγγραφο του αμερικανικού στρατού του 2018.

Ποιος τα έχει;

Η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν τις πιο προηγμένες δυνατότητες και αρκετές άλλες χώρες ερευνούν την τεχνολογία, όπως η Ινδία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βόρεια Κορέα, η οποία ισχυρίζεται ότι έχει δοκιμάσει έναν υπερηχητικό πύραυλο.

Advertisement

Ποια είναι η σημασία των υπερηχητικών όπλων;

Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν από τις υπάρχουσες άμυνες. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι τα αμερικανικά υπερηχητικά όπλα, σε αντίθεση με αυτά που αναπτύσσονται στην Κίνα και τη Ρωσία, σχεδιάζονται για να φέρουν συμβατικά και όχι πυρηνικά όπλα. Αλλά αυτό παρέχει ελάχιστη διαβεβαίωση στους πιθανούς αντιπάλους των ΗΠΑ, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να γνωρίζουν εάν ένα τέτοιο όπλο έφερε στην πραγματικότητα πυρηνική κεφαλή ενώ βρισκόταν σε πτήση.

Η ανάπτυξη αυτών των συστημάτων από την Κίνα και τη Ρωσία αντανακλά την ανησυχία ότι τα υπερηχητικά όπλα των ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Αμερική να πραγματοποιήσει ένα προληπτικό, αποκεφαλιστικό χτύπημα στα πυρηνικά τους οπλοστάσια και υποστηρικτικές υποδομές. Η πυραυλική άμυνα των ΗΠΑ θα μπορούσε στη συνέχεια να περιορίσει την ικανότητά τους να προχωρήσουν σε αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement