Κατάργηση πιστοποιητικού εμβολιασμού παντού: Πριν ή μετά το Πάσχα;

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Νέα δεδομένα έθεσε για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, σε νέα του συνέντευξη, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο επόμενο στάδιο της πανδημίας το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα είναι υποχρεωτικό, αλλάζοντας ολοκληρωτικά το πλαίσιο των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ για το πότε θα καταργηθεί το Covid Pass στην εστίαση, στα θέατρα, στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε:

Advertisement

«Στους επόμενους ένα με δύο μήνες. Θεωρώ ότι 50% πριν το Πάσχα να συμβεί αυτό, ίσως και τη Μεγάλη Εβδομάδα να μην έχουμε».

Τι απαντά ο ίδιος σε όσους δεν εμβολιάστηκαν και δεν έχουν πρόθεση να εμβολιαστούν ή να κάνουν την τρίτη δόση δεδομένου ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα ισχύει:

«Ο εμβολιασμός καταρχήν γίνεται για να προστατέψουμε την υγεία μας. Το Covid Pass υπάρχει για να μειωθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας. Μπαίνοντας σε πιο καλές ημέρες, θεωρούμε ότι δεν θα υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ.»

Μάλιστα, εξήγησε ότι θα είναι το μέτρο που θα επιστέψει εφόσον υπάρξει νέα έξαρση και πίεση στο σύστημα Υγείας:

«Το πρώτο που θα επανέλθει μόλις ξανανέβει η πίεση στο σύστημα Υγείας θα είναι το Green Pass και τότε δεν θα έχουν χρόνο να καλύψουν αυτό το κενό. Θα δημιουργηθεί ξανά αυτή την κατάσταση, την περιμένουμε Σεπτέμβρη-Οκτώβρη. Μάλλον Οκτώβριο θα έχουμε πάλι πίεση και το Green Pass μάλλον θα επανέλθει τον Οκτώβριο.»

Στον ΣΚΑΪ, ωστόσο, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών είπε πως είναι μεγάλη η πιθανότητα να καταργηθεί στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.

Advertisement

Πότε καταργούνται οι μάσκες

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε επίσης ότι σταδιακά μέχρι το καλοκαίρι θα καταργηθεί και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

Τόνισε δε πως υποχρέωση χρήσης μάσκας θα παραμείνει σε νοσοκομεία, γηροκομεία και χώρους όπου υπάρχουν ασθενείς και ευάλωτες ομάδες.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement