Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας πριν το ταξίδι Μπάιντεν στην Ευρώπη

Advertisement

Μία μέρα πριν το ταξίδι του στην Ευρώπη όπου και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ερίζει πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν βιολογικά όπλα στον πόλεμο με την Ουκρανία, με τις σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης της Ρωσίας ότι η Ουκρανία διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα είναι ψευδείς και δείχνουν πως ο ρώσος πρόεδρος είναι αυτός που εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει εκείνος διαταγή να χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χθες Δευτέρα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι με την πλάτη στον τοίχο και μιλάει τώρα για νέα προσχήματα που απεργάζεται, υποστηρίζοντας ότι εμείς στην Αμερική έχουμε βιολογικά και χημικά όπλα στην Ευρώπη», πράγμα που «απλά δεν είναι αλήθεια», είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συζήτησης θεωρητικά αφιερωμένης σε θέματα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

Advertisement

Οι Ρώσοι «λένε επίσης ότι η Ουκρανία έχει βιολογικά και χημικά όπλα (…). Αυτή είναι σαφής ένδειξη πως (ο Βλαντίμιρ Πούτιν) εξετάζει τη χρήση τους», πρόσθεσε, κατηγορία που επαναλαμβάνουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα στελέχη της κυβέρνησής του και κυβερνήσεων κρατών-μελών του NATO.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για βιολογικά όπλα

Η Ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Μπάιντεν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε το Κίεβο, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη, ότι σχεδιάζει επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του ουκρανικού λαού και να κατηγορήσει κατόπιν τη Μόσχα. Χθες Δευτέρα, η Ρωσία κατηγόρησε «ουκρανούς εθνικιστές» πως προκάλεσαν διαρροή αμμωνίας σε εργοστάσιο λιπασμάτων στη Σούμι.

Advertisement

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο σύμβουλος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν προειδοποίησε τον Νικολάι Πάτρουσεφ, τον γραμματέα του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας, ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η αμερικανική προεδρία ωστόσο δεν ξεκαθάρισε ποιες θα ήταν αυτές οι συνέπειες.

Υπενθυμίζεται πως χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι κλήθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα, στον οποίο έγινε διάβημα διαμαρτυρίας για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις που έκανε πριν από πέντε ημέρες ο Τζο Μπάιντεν για τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Advertisement

Στις 17 Μαρτίου ο Αμερικανός πρόεδρος -χρησιμοποιώντας μία όχι και τόσο πολιτική γλώσσα- χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του «αιμοσταγή δικτάτορα και στυγνό εγκληματία, που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο κατά του λαού της Ουκρανίας», ενώ μία ημέρα νωρίτερα τον είχε χαρακτηρίσει ευθέως «εγκληματία πολέμου».

Ο Μπάιντεν στην Ευρώπη

Τα νέα πυρά Μπαίντεν προς τον Πούτιν έρχονται μόλις μία ημέρα πριν από το κρίσιμο ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να βρεθεί την Παρασκευή (συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν) στη Βαρσοβία, προκειμένου να ρωτήσει τον Πολωνό ομόλογό του, τον Αντρέι Ντούντα, πως οι ΗΠΑ μπορούν να συνδράμουν περαιτέρω την Πολωνία, ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.

Advertisement

Στο μεταξύ χθες η προεδρία των ΗΠΑ προσπάθησε να βάλει τέλος στη σεναριολογία για το ότι ο Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ευρώπη.

«Το ταξίδι θα είναι επικεντρωμένο στη συνέχιση της προσπάθειάς μας ο κόσμος να συσπειρωθεί υπέρ του ουκρανικού λαού και εναντίον της εισβολής του (ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν στην Ουκρανία», πάντως «δεν σχεδιάζεται ταξίδι στην Ουκρανία», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, μέσω Twitter.

Με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε η κυρία Ψάκι επιβεβαίωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί την Πολωνία έπειτα από τις συναντήσεις που θα έχει στις Βρυξέλλες.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement