Ακρίβεια: Οι αυξήσεις «καίνε» τα νοικοκυριά και η κυβέρνηση αναζητεί μέτρα – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Η ακρίβεια απειλεί να τινάξει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και αναδεικνύεται στο νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε πρόσφατα αποτελεί ένα πρώτο βήμα, ωστόσο δεν αποτελεί μυστικό πως στο οικονομικό επιτελείο ήδη εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που ξεφύγουν οι τιμές.

Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός, καθώς δεν είναι εύκολο να γίνουν προβλέψεις για την διάρκεια που θα έχει το κύμα των ανατιμήσεων αλλά και για τις «πληγές» που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική οικονομία. Ο πληθωρισμός τραβά την ανηφόρα, οι εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης αναθεωρούνται προς τα κάτω, ενώ τα σχέδια για έξοδο στις αγορές έχουν «παγώσει». Παράλληλα υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας στην «εξίσωση» που δεν είναι άλλος από τη δημοσιονομική ισορροπία και από την κυβέρνηση δεν θέλουν να στείλουν λάθος μηνύματα καθώς παραμένει ο στόχος για απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

H εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια και σε βασικά αγαθά έχουν προκαλέσει ένα «σφυροκόπημα» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την κυβέρνηση να επιχειρεί μια αντεπίθεση. Η γραμμή που προβάλλεται από το «γαλάζιο» στρατόπεδο είναι πως έχουν ληφθεί μέτρα για την στήριξη των ευάλωτων χωρίς να διαταραχθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Advertisement

Σε εξέλιξη είναι μια σειρά παρεμβάσεων του πρωθυπουργού, με στόχο να τονιστούν τα μέτρα στήριξης που λαμβάνει η κυβέρνηση και να παρουσιαστούν οι βασικές πτυχές της ασκούμενης πολιτικής. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας, όπου συνομίλησε με παραγωγούς και χονδρεμπόρους.

Σήμερα ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει στην Ολομέλεια, όπου συζητείται νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, και να αναφερθεί σε μια σειρά κινήσεων που κάνει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες θα εστιάσει στα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, στις αλλαγές των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ (που ψηφίζονται σήμερα) αλλά και στις επόμενες κινήσεις (όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού).

Χθες το βράδυ κατατέθηκε τροπολογία που προβλέπει την υποχρέωση συγκεκριμένων επιχειρήσεων να δηλώνουν για λόγους επισιτιστικής ασφάλειας τα αποθέματα τους σε ορισμένα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα για να μην υπάρξουν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις και φαινόμενα αισχροκέρδειας. Επίσης κατατέθηκε και η τροπολογία για την επιδότηση στα καύσιμα.

Advertisement

Το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως οι αποφάσεις λαμβάνονται ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά και τις αντοχές της οικονομίας. Σημειώνεται ακόμα πως δεν θα γίνουν βιαστικές κινήσεις που θα τινάξουν στον αέρα τη δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ τονίζεται πως πρόκειται για μια εξωγενή κρίση.

Παράλληλα από την κυβέρνηση αυτό που επισημαίνεται είναι πως απαιτείται ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και στρέφουν το «βλέμμα» στη Σύνοδο Κορυφής, που ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Στόχος είναι να υπάρξει πρόοδος στα μέτρα για την ανάσχεση του κύματος των ανατιμήσεων και να μην μετατεθεί η λήψη κρίσιμων αποφάσεων.

Την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα της ενέργειας υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συμμετοχή του μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Να σημειωθεί πως το προσχέδιο των συμπερασμάτων- που είδε το φως της δημοσιότητας από διεθνή πρακτορεία- αποτυπώνει τη συζήτηση που διεξάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την πιθανότητα κοινής προμήθειας αερίου και LNG. Η Αθήνα είναι υπέρ ανάλογων λύσεων, φέρνοντας και ως παράδειγμα την κοινή προμήθεια εμβολίων από την Ε.Ε. στην αρχή της πανδημίας.

Advertisement

Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων

Σε νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών αναδεικνύεται η ακρίβεια, όπως πιστοποιεί και μια σειρά δημοσκοπήσεων που το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Στην κυβέρνηση βλέπουν πως το επόμενο διάστημα η πολιτική μάχη θα δοθεί στο φλέγον θέμα της οικονομίας, ενώ σφοδρή προβλέπεται η μάχη για τα … μάτια της μεσαίας τάξης.

Σύμφωνα με έρευνα της Marc το 84.7% των ερωτηθέντων αναφέρει ως μεγαλύτερη ανησυχία την ακρίβεια/ ανατιμήσεις, ποσοστό που μάλιστα είναι αυξημένο σε σχέση με τη προηγούμενη έρευνα. Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 30,8 % (είχε 32.5 % στην προηγούμενη μέτρηση) . Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 21.5 % , έχοντας μια μικρή ενίσχυση της τάξης του 0.3%. Το Κίνημα Αλλαγής είναι στο 14% (υποχωρεί κατά μισή μονάδα) και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,7%, το ΜέΡΑ 25 με 2,9%.

Όσον αφορά στον χρόνο των εκλογών σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες προτιμούν να στηθούν κάλπες στο τέλος της τετραετίας. Ενδιαφέρον έχει και η «πολιορκία» του κεντρώου χώρου, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει ένα προβάδισμα (25.9% των ερωτηθέντων) αλλά να ακολουθεί σε κοντινή απόσταση το Κίνημα Αλλαγής (23.5%) και στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ (19%).

Advertisement

Η ακρίβεια είναι το ζήτημα που ιεραρχεί η πλειοψηφία των πολιτών ως σημαντικότερο αυτή την περίοδο σύμφωνα με τον « Σφυγμό» του Μαρτίου της Prorata, ενώ ακολουθούν οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας. Την ίδια στιγμή – σύμφωνα με την ίδια έρευνα – κυριαρχούν εντός της ελληνικής κοινωνίας αρνητικά συναισθήματα, όπως η απογοήτευση, ο θυμός, ο φόβος και η απελπισία, με άλλα, όπως η ελπίδα και η αισιοδοξία να υποχωρούν σημαντικά.

Η επιρροή της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται από τον δείκτη πρόθεσης ψήφου της Prorata στο 31% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 24%, ενώ ακολουθούν το Κίνημα ΑλλαγήςΠΑΣΟΚ με 12,5%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και το ΜεΡΑ25 με 2%. Άλλο κόμμα, χωρίς σημερινή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση θα ψήφιζε το 6,5%, ενώ το 15,5% τοποθετείται εντός των ορίων της γκρίζας ζώνης (άκυρο-λευκό, αναποφάσιστοι και αποχή).

Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία – που καταγράφονται στον «Σφυγμό» του Μαρτίου – σε σχέση με την κομματική προέλευση των αναποφάσιστων αλλά και τις στάσεις τους. Υπολογίζεται ότι περίπου το 1/3 αυτών είχε στηρίξει στις εκλογές του 2019 το κυβερνών κόμμα, με την πλειονότητα όσων ανατοποθετούνται στη γκρίζα ζώνη (82%) να αξιολογεί με αρνητικό πρόσημο το κυβερνητικό έργο.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement