Αλαλούμ με την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού πριν το Πάσχα

Advertisement

Τις τελευταίες ημέρες συζητείται έντονα το σενάριο κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού ακόμα και πριν το Πάσχα. Όμως, αρκετοί από τους ειδικούς διαφωνούν έντονα με την άρση του συγκεκριμένου μέτρου, ειδικά για την εστίαση, που θα φέρει την επιστροφή των ανεμβολίαστων στους κλειστούς χώρους σε μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης.

Η προαναγγελία έγινε πριν από μερικές μέρες από τον Γκίκα Μαγιορκίνη, μέλος της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας και καθηγητή στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ. Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ για το Πάσχα, την πανδημία και τα μέτρα, ανέφερε:

«Είναι μια πιθανότητα να μην έχουμε το Covid pass για τους χώρους της εστίασης».

Advertisement

Αλλά και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επισήμανε πως ό,τι αφορά στα μέτρα για την πανδημία, η επαναξιολόγηση όλων θα γίνει είτε σε αυτή είτε στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου. Σημείωσε ότι στόχος είναι όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι να πηγαίνουμε στην κανονικότητα με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς, υπογράμμισε ωστόσο ότι όποιο μέτρο αρθεί, όπως η χρήση των πιστοποιητικών, θα αρθεί με την προϋπόθεση επανεξέτασής του όσο πλησιάζει το φθινόπωρο.

Για την πιθανότητα κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού μίλησε και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Θα καταργηθεί κάποια στιγμή, αυτό είναι δεδομένο», επισήμανε, τονίζοντας πως κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προχωρήσει στην κατάργησή του. Πάντως, δεν προσδιόρισε τον χρόνο που θα μπορούσε αυτό να γίνει στη χώρα μας.

Advertisement

Φωνές για «όχι» στην κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Το ενδεχόμενο να επιτραπεί ξανά η είσοδος στους ανεμβολίαστους στους κλειστούς χώρους της εστίασης και μάλιστα πριν το φετινό Πάσχα, έχει φέρει πολλές αντιρρήσεις στην επιστημονική κοινότητα.

Την αντίθεσή του εξέφρασε πρώτος ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Αν γίνει κάτι τέτοιο, είπε, θα γίνει μόνο για να μην είναι δυσαρεστημένοι όσοι δεν το έχουν, ίσως και για προεκλογικούς λόγους.

Όπως τόνισε, «είναι πολύ πρόωρη η κουβέντα για κατάργηση των πιστοποιητικών» και πρόσθεσε ότι «στις χώρες που αυτό συζητιέται, το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι πολύ υψηλό και είναι εξαιρετικά δύσκολο να έρθει κάποιος σε επαφή με έναν ανεμβολίαστο, ενώ στην Ελλάδα έχουμε ακόμη αρκετούς ανεμβολίαστους».

Advertisement

Αλλά και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, σε ερώτηση που δέχθηκε για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, επισήμανε ότι «η Επιτροπή πρέπει να πάει βήμα-βήμα», καθώς «η άρση της υποχρέωσης της μάσκας σε συνδυασμό με την Καθαρά Δευτέρα, οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων».

«Το Πάσχα θα είναι ακόμα καλύτερα. Θα μειωθούν τα κρούσματα, θα μειωθούν οι δείκτες. Κάθε θάνατος είναι μια ήττα για τους γιατρούς. Το Πάσχα θα πάει ο κόσμος στα χωριά τους, με προσοχή και εκεί. Δεν θα βγουν οι μάσκες. Δεν θα φάμε το αρνί με μάσκα. Καλό θα είναι να ξέρει ο καθένας πότε πρέπει να βγάλει τη μάσκα του» ξεκαθάρισε η κ. Παγώνη.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μίλησε στο ΜEGA για την πορεία της πανδημίας αλλά και την ανησυχία που έχει προκύψει από την ανακοίνωση του ΠΟΥ για την αύξηση των κρουσμάτων από την μετάλλαξη Όμικρον:

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι μία σύνθετη υγειονομική απόφαση η οποία συμβάλει στα εξής: Ωθεί τους ανθρώπους να εμβολιαστούν και να αποκτήσουν αυτό το «προνόμιο ελευθερίας» και δεύτερον, ο εμβολιασμός έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να έχει πέσει η προστασία από τη μόλυνση ωστόσο βοηθάει ακόμα προκειμένου να μην νοσήσει κανείς βαριά. Είναι πρόωρο να συζητάμε για κατάργηση του πιστοποιητικού».

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement
Επιστοφή επάνω