«Καμένη γη» η Μαριούπολη, νέες επιθέσεις με πυραύλους Κρουζ και μάχες στο Χάρκοβο

Advertisement

Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία δεν θα έρθει σύντομα από δείχνουν οι σφοδρές ρωσικές επιθέσεις και το αδιέξοδο στο διπλωματικό μέτωπο.

Η κατάσταση που επικρατεί στην ισοπεδωμένη κυριολεκτικά Μαριούπολη, όπου μαίνονται οι βομβαρδισμοί και οι μάχες σώμα με σώμα, δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Παράλληλα, χιλιάδες πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς τροφή, νερό και ρεύμα, εξαθλιωμένοι και φοβισμένοι.

Την ίδια ώρα η ουκρανική αντίσταση καθυστερεί τη μεγάλη εισβολή στο Κίεβο και επιτρέπει στον ουκρανικό στρατό να ανακτήσει εδάφη που είχαν περάσει στον έλεγχο των Ρώσων.

Advertisement

Η «κόλαση» της Μαριούπολης

Σε «καμένη γη» έχει μετατραπεί από τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα η πολιορκημένη Μαριούπολη, όπως ανέφερε χθες Τρίτη η δημοτική αρχή, με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να σχεδιάζουν την επιβολή νέων κυρώσεων προκειμένου να τιμωρήσουν τη Μόσχα.

Οι οδομαχίες και οι βομβαρδισμοί μαίνονται στη πόλη που έχει καταστραφεί και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε κτίρια, χωρίς τρόφιμα, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση.

Παράλληλα οι ρωσικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν καταλάβει περίπου το μισό λιμάνι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Ria Novosti.

Advertisement

«Δεν έχει μείνει τίποτα εκεί», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς το ιταλικό κοινοβούλιο.

«Η πόλη δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς. 50-100 βόμβες πέφτουν από ρωσικά αεροσκάφη καθημερινά… Τόσοι θάνατοι, τόσα δάκρυα, τόσα φρικτά εγκλήματα πολέμου», είπε ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης Σεργκέι Ορλόφ στο CNN, καταγγέλοντας πως δεν έχει φτάσει ακόμη ανθρωπιστική βοήθεια.

Το ανεξάρτητο πρακτορείο MAXAR έδωσε νέες δορυφορικές φωτογραφίες από την κατεστραμμένη Μαρίουπολη:

Advertisement

marioupoli 4

marioupoli121

Ετοιμάζονται νέες κυρώσεις στη Μόσχα

Οι χώρες της Δύσης σχεδιάζουν να ασκήσουν μεγαλύτερη οικονομική πίεση στο Κρεμλίνο. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μαζί με τους συμμάχους των ΗΠΑ θα επιβάλουν νέες κυρώσεις και θα αυστηροποιήσουν τις υπάρχουσες σε βάρος της Μόσχας, προανήγγειλε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν εν όψει του ταξιδιού του αμερικανού προέδρου στην Ευρώπη.

Advertisement

Παράλληλα, αναμένονται ανακοινώσεις για δράσεις με σκοπό την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, η οποία είναι εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Η λύση των πυρηνικών;

Έχοντας αποτύχει να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο ή κάποια άλλη ουκρανική μεγαλούπολη, η Ρωσία έχει καταφύγει σε έναν πόλεμο φθοράς που έχει μετατρέψει κατοικημένες περιοχές σε ερείπια και έχει προκαλέσει ανησυχία στη Δύση ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να κλιμακωθεί ακόμη και σε πυρηνικό πόλεμο.

Το δόγμα της ασφάλειας της Ρωσίας υπαγορεύει ότι η χώρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν απειληθεί η ίδια η ύπαρξή της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο CNN. Νωρίτερα, είχε υποστηρίξει πως «κανείς» δεν είχε σκεφτεί ότι η επιχείρηση στην Ουκρανία θα διαρκούσε μόλις λίγες ημέρες και ότι η εκστρατεία εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο της Μόσχας.

Advertisement

Μάχες στο Χάρκοβο

Και στο Χάρκοβο συνεχίζεται το σφυροκόπημα με τον ουκρανικό στρατό να ανακοινώνει ότι απέκρουσε επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων.

Η ρωσική πλευρά ανέπτυξε επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 χθες βράδυ, δήλωσε ο Ολέγκ Σινεγκούποφ, διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα, όμως «οι δυνάμεις μας κρατούν τις θέσεις τους».

Παράλληλα, χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση στην πολιορκούμενη Ιζιούμ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με την πόλη αυτή επί του παρόντος, πρόσθεσε.

Advertisement

Οι προσπάθειες να οργανωθεί ανθρωπιστικός διάδρομος απορρίφθηκαν από τη ρωσική πλευρά, πρόσθεσε ο ουκρανός αξιωματικός. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί – Πύραυλοι κρουζ εκτοξεύθηκαν από τα ανοιχτά της Κριμαίας

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε νέες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων στη βορειοδυτική Ουκρανία την Τρίτη, δήλωσε ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στον τομέα αυτό, ο Βιτάλι Κοβάλ, στο πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Είπε, ότι τρεις πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. «Ο εχθρός έπληξε τρεις φορές στρατιωτική υποδομή», δήλωσε και πρόσθεσε «επιτροπή βρίσκεται επιτόπου για να αποτιμήσει τη ζημιά».

Advertisement

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την προηγουμένη ότι προχώρησε σε επιθέσεις στην περιοχή αυτή. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα, πάνω από 80 μαχητές της ουκρανικής πλευράς σκοτώθηκαν σε πυραυλική επίθεση σε χώρο στρατιωτικής εκπαίδευσης στη Νόβα Λιουμπόμιρκα, στην επαρχία Ρίβνε.

Ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει την εκτόξευση πυραύλων κρουζ από σκάφος που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας, ακριβώς δυτικά της πόλης της Σεβαστούπολης.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement