Τσίπρας: Δεν είναι η ακρίβεια του πολέμου, αλλά η ακρίβεια Μητσοτάκη

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Βάζοντας σε «πρώτο κάδρο» των ευθυνών για την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα με την ακρίβεια τον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «μέχρι στιγμής ζούμε την ακρίβεια Μητσοτάκη, δυστυχώς όχι ακόμα του πολέμου» ενώ τόνισε πως η χώρα χρειάζεται «κυβέρνηση που να πιστεύει στην παρέμβαση του κράτους που απεχθάνεστε, όχι manual νεοφιλελευθερισμού», όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τι περιμένετε για να φορολογήσετε υπερκέρδη 1,4 δισ; Να γονατίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις;» ήταν το ερώτημα που έθεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας προς τον πρωθυπουργό πως «επιδοτείτε την αισχροκέρδεια με ανεπαρκέστατα επιδόματα και αφήνετε αλώβητο το μηχανισμό αισχροκέρδειας». Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «έρχεται περίοδος πολεμικής οικονομίας και ο Μητσοτάκης σκέφτεται την τιμή των μετοχών και μην φορολογήσει τα υπερκέρδη λίγων» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν κυβερνάτε για αυτούς που πλήττονται αλλά για αυτούς που κερδοσκοπούν».

«Συνεχίζετε να μην καταλαβαίνετε πού πατάμε και πού βρισκόμαστε»

Απευθυνόμενος αρχικά στον πρωθυπουργό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως το βασικό του συναίσθημα όσο παρακολουθούσε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας που είναι τελείως απρόθυμη να στηρίξει την πολιτική της κυβέρνησης σε νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μέτρα στήριξης, ήταν η ανησυχία.

Advertisement

Και συνέχισε λέγοντας πως «παρακολουθώντας να τα δικαιολογείτε όλα το συναίσθημα μου δεν είναι ανησυχία αλλά ο φόβος για αυτά τα οποία έρχονται γιατί φαίνεται να συνεχίζετε να μην καταλαβαίνετε που πατάμε και που βρισκόμαστε ως χώρα και ως κοινωνία».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνει τι έχει συμβεί «όχι από τον πόλεμο και μετά αλλά από τον Σεπτέμβρη και μετά με δική σας μεγάλη ευθύνη στα ελληνικά νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις και κυρίως να μην συνειδητοποιείτε τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες τώρα που ο πόλεμος θα επιδεινώσει αυτή την μεγάλη κρίση και την ακρίβεια γιατί ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 7% πριν έρθουν οι συνέπειες του πολέμου».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε χαρακτηριστικά πως «δεν κατανοείτε φαίνεται τι ακριβώς βιώνουν εκατομμύρια νοικοκυριά αβοήθητα που τους χτυπάει εδώ και έξι μήνες η ακρίβεια και τους πολύ κρύους μήνες το χειμώνα δεν μπορούν να ανάψουν τα καλοριφέρ τους ή το ερκοντίσιον όχι γιατί έχουν κακή ψυχολογία όπως μας είπε ο υπουργός σας που είναι κλασικό δείγμα τις αλλοπρόσαλλης πολιτικής σας αλλά γιατί τελειώνει το εισόδημά τους την 19η μέρα του μήνα» και πρόσθεσε πως «η ανησυχία μου αυτή γίνεται φόβος και ενδεχομένως απελπισία όταν γνωρίζω ότι τα χειρότερα είναι μπροστά και ανησυχώ ακόμα περισσότερο όταν βλέπω εσάς να μην ανησυχείτε, να πηγαίνετε με τις νόρμες της σκέψης της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας».

Advertisement

Αναφερόμενος στις επιδοτήσεις ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι αυτές είναι ανεπαρκέστατες λέγοντας προς τον πρωθυπουργό πως «ήρθατε εδώ και μας είπατε ότι οφείλουν όσοι έχουν υπερκέρδη. Τώρα το ανακαλύψατε; Εμείς το λέμε από τον Σεπτέμβρη να καταθέσουν μερίδιο. Οικειοθελώς θα καταθέσουν μερίδιο; Δεν νομοθετείτε εσείς; Δεν τα βλέπετε αυτά τόσους μήνες; Δεν είστε κυβερνήτης; Γιατί έχετε αφήσει και αφήνετε αλώβητο τον μηχανισμό αισχροκέρδειας των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας;».

«Από αυτά τα υπερκέρδη στην ΔΕΗ των γκόλντεν μπόις το 1 δις ευρώ περίπου αντιστοιχεί στην ΔΕΗ και τα υπόλοιπα τα μοιράζονται οι 3 εταιρείες. Τι περιμένετε να κάνετε για να τα πάρετε πίσω;» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκης λέγοντας πως «η βασική σας σκέψη είναι μην τυχόν και παρέμβουμε στην εσωτερική αγορά, μην τυχόν και αγγίξουμε τα κέρδη, τα υπερκέρδη, τα ουρανοκατέβατα κέρδη, όπως λέει η Κομισιoν, των ηλεκτροπαραγωγών εταιριών, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, που σπεύσατε να ιδιωτικοποιήσετε».

Advertisement

«Για ποιανού τα συμφέροντα κυβερνάτε; Του πολίτη ή των funds;» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντήσετε και να τα αφήσετε αυτά για τα λεφτόδεντρα. Αυτή την απάντηση δεν χρειάζεται να ψάξουμε και πολύ. Εσείς αντί να φορολογήσετε τα υπερκέρδη τους επιδοτείτε αμέσως. Με 12 λεπτά το λίτρο τα διυλιστήρια».

Όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αυτή είναι η πολιτική σας. Και μετά σας ενοχλεί όταν σας λέμε ότι αυτό που ζούμε δεν είναι η ακρίβεια του πολέμου, αλλά η ακρίβεια Μητσοτάκη και των ιδεοληψιών σας και των δεσμεύσεών σας σε συμφέροντα».

«Η χώρα διαθέτει τη χειρότερη κυβέρνηση, στη χειρότερη στιγμή»

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η χώρα έχει ανάγκη «από μια κυβέρνηση ευθύνης και όχι από μια κυβέρνηση δικαιολογίας. Και οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας υφίστανται πίεση. Οι δικαιολογίες πρέπει να τελειώσουν κάποια στιγμή. Και οι ανόμοιες συγκρίσεις».

Advertisement

Όπως εξήγησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «συγκρίνετε κ. Μητσοτάκη τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα πάνω από το κεφάλι του και το τι κάνετε εσείς, με 37 εκατ. ευρώ και ρυθμισμένα χρέη» και πρόσθεσε: «Είναι σαν να παίζεις σε δικό σας γήπεδο, με δικό σας διαιτητή. Ωραία μαγκιά. Μου κάνετε και κόλπα, αν θα ψηφίσω τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ. Προφανώς και θα τον ψηφίσω».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα «η χώρα διαθέτει τη χειρότερη κυβέρνηση, στη χειρότερη στιγμή. Μια κυβέρνηση που δεν είναι σε θέση ούτε καν να σκεφτεί τι ακριβώς χρειάζεται σήμερα ο τόπος. Αυτό που εμείς ονομάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης» και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως είναι «προσκολλημένος στο αφήγημα του 2019. Μόνο που δεν είμαστε στο 2019 που υποσχεθήκατε να δώσετε μόνο στους έχοντες. Και σας πίστεψε μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης. Είμαστε στο 2022 μετά την τραγωδία της πανδημίας και το κύμα της ακρίβειας. Η μεσαία τάξη θα πληρώσει ξανά το μάρμαρο. Οι αδύναμοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση ευθύνης και όχι δικαιολογίας. Μια κυβέρνηση που δεν θα αφοσιωθεί στα συμφέροντα των ισχυρών. Ο τόπος θέλει κυβέρνηση που σε περίοδο πολεμικής οικονομίας τον λόγο έχει το κράτος που τόσο πολύ απεχθάνεστε».

«Σε ό,τι μας αφορά» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δεν ελπίζουμε και δεν προσδοκούμε ούτε ότι μπορείτε να κατανοήσετε το μέγεθος της κρίσης και τις αναγκαίες ριζοσπαστικές μετατοπίσεις από τις ιδεοληψίες, ούτε ότι θα αλλάξετε ρότα. Για αυτό και είμαστε έτοιμοι και το δηλώνουμε διαρκώς ότι είμαστε έτοιμοι, να αναλάβουμε την ευθύνη και να οργανώσουμε τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα για να αποτρέψουμε τη μετατροπή της κρίσης σε κοινωνική τραγωδία».

Advertisement

«Θα φέρετε δεύτερη αλλαγή του εκλογικού νόμου μέσα στην ίδια θητεία;»

Αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας την τοποθέτηση του, απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας του: «Αλήθεια, ποιος διακινεί στον δημόσιο διάλογο τις προθέσεις να ικανοποιήσετε το αίτημά μου και να πάμε σε εκλογές; Εμείς ή το Μέγαρο Μαξίμου; Ποιος διακινεί ότι έχετε πάρει την απόφαση να αυτοεξευτελιστείτε αλλάζοντας για δεύτερη φορά τον εκλογικό νόμο; Δεν το έχει κάνει άλλος πρωθυπουργός αυτό. Αν είστε τόσο υπεύθυνος κ. Μητσοτάκη, πάρτε μια θέση απέναντι στο ερώτημα. Θα φέρετε δεύτερη αλλαγή του εκλογικού νόμου μέσα στην ίδια θητεία;».

Και σε αυτόν τον τόνο ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε «πόσο βαθιά απεγνωσμένος είστε και τα διαδίδετε αυτά, δήθεν για να πάρετε απαντήσεις; Κάντε ό,τι καταλαβαίνετε. Εκλογικό νόμο που να ενισχύει το δεύτερο κόμμα δεν θα καταφέρετε να φέρετε. Μόνο κάντε γρήγορα, πριν οι ζημιές γίνουν ανεπίστρεπτες για την κοινωνία και τη χώρα. Εμείς είμαστε εδώ και σας περιμένουμε με ευθύνη απέναντι στη χώρα και τον ελληνικό λαό».

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement