Δολοφονία: εκδόθηκε στην Ελλάδα και βρίσκεται ήδη στις φυλακές Αλικαρνασσού

Advertisement

Η Βρετανική δικαιοσύνη είπε «ναι» στην έκδοση 27χρονου Βρετανού, ο οποίος το 2019 καταδικάστηκε ερήμην  από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου σε κάθειρξη 10 ετών για άμεση συνέργεια στη δολοφονία του 19χρονου συμπατριώτη του  Tyrell Matthew Burton, ανήμερα των γενεθλίων του, στα Μάλια, πριν από περίπου 9 χρόνια. Ο 27χρονος μεταφέρθηκε στην Ελλάδα  συνοδεία κλιμακίου της Βρετανικής Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος  και πλέον κρατείται στις φυλακές Αλικαρνασσού. Μία εξέλιξη που κατά την οικογένεια του θύματος φέρεται να ανοίγει το δρόμο και για την έκδοση άλλων κατηγορουμένων.

Μόλις τον περασμένο Μάιο το Cretalive είχε  αναφερθεί εκτενώς στις επαφές που είχε την περίοδο εκείνη με συναδέλφους της στην Κρήτη Βρετανίδα εισαγγελέας για θέματα δικαστικής συνεργασίας πάνω σε σοβαρές υποθέσεις που  απασχολούν ευρέως την κοινή γνώμη των δύο χωρών. Ένα από τα θέματα συζήτησης που είχαν τεθεί ήταν και η  «απροθυμία» έκδοσης κατηγορουμένων στην Ελλάδα από την Βρετανία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας, δεν εκδόθηκε στην χώρα μας, καθώς η Βρετανική Δικαιοσύνη απέρριψε το σχετικό αίτημα των ελληνικών Αρχών.

Advertisement

Το αίτημα απορρίφθηκε επειδή προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε λάβει κλήση για το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Πρωτόδικα είχε αθωωθεί λόγω αμφιβολιών, ασκήθηκε έφεση κατά της απαλλακτικής πρότασης από τον εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης και έτσι η υπόθεση εκδικάστηκε από την αρχή.

Ο Βρετανός κατηγορούμενος δεν εμφανίστηκε ούτε εκπροσωπήθηκε. Κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών, αφού του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Η μητέρα του αδικοχαμένου νεαρού ξέσπασε σε δάκρυα μόλις ενημερώθηκε για την έκδοση του 27χρονου στην Ελλάδα, το δικαστήριο του οποίου έχει προσδιοριστεί για τις 18 Μαίου.

Advertisement

Ο δικηγόρος Γιάννης Κωνσταντουδάκης, ο οποίος εκπροσωπεί την οικογένεια του θύματος, εξέφρασε την ικανοποίηση του  καθώς, όπως σημειώνει, θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή  ανοίγει το δρόμο και για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους. «Τα Βρετανικά δικαστήρια φαίνεται να αλλάζουν  στάση ως προς την έκδοση υπηκόων τους στην Ελλάδα δεδομένων των δυσχερειών που υπήρχαν και υπάρχουν αναφορικά με την εκτέλεση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης Βρετανών υπηκόων, ακόμα και σε σοβαρές υποθέσεις».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement