Λινού: Πιθανό να πάμε ξανά στους 100 νεκρούς τη μέρα – Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (ΜΕΘ) ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ "ΣΩΤΗΡΙΑ" (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Advertisement

Μεγάλη είναι εκ νέου η ανησυχία των πολιτών για την έξαρση της πανδημίας στην Ελλάδα, την αύξηση των κρουσμάτων και κυρίως τους θανάτους από τον κορονοϊό. Μόλις χθες ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 27.490 κρούσματα και 73 θανάτους από την Covid-19, με την Δρ. Αθηνά Λινού να δίνει την δική της εκτίμηση στο iEidiseis για την πορεία της ανησυχητικής αυτής επιδείνωσης της επιδημίας στην Ελλάδα.

ΛΙΝΟΥ

Η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάμε ξανά σε τριψήφιο αριθμό ημερήσιων θανάτων.

Advertisement

Παράλληλα, εκτίμησε ότι το χειρότερο σενάριο είναι να επικρατήσει το καινούργιο στέλεχος που έχει εντοπιστεί σε διάφορες χώρες και συνδυάζει χαρακτηριστικά των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον.

«Είναι πολλά τα κρούσματα και αρκετοί οι θάνατοι.

Βέβαια αυτό μπορεί να είναι συνέπεια του γεγονότος ότι είχαμε λιγότερους θανάτους τις δυο προηγούμενες ημέρες. Οπότε πρέπει να περιμένουμε μια-δυο ημέρες να δούμε τι γίνεται.

Το πιο ανησυχητικό είναι τα πολλά κρούσματα, ενώ οι θάνατοι μπορεί να είναι απόρροια της αύξησης των κρουσμάτων τις τελευταίες δυο-τρεις εβδομάδες», ανέφερε η καθηγήτρια.

Advertisement

Ερωτηθείσα εάν μπορεί να επιστρέψουμε σε τριψήφιο αριθμών θανάτων, π.χ. 100 ανά ημέρα, η Δρ. Λινού απάντησε ότι «τίποτα δεν αποκλείεται. Ελπίζουμε ότι δεν θα είναι έτσι και ότι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε τα κρούσματα, διότι αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η συνέπεια των κρουσμάτων πριν από τρεις-τέσσερις εβδομάδες. Που και τότε, μετά τις 25 Φεβρουαρίου, άρχισαν να αυξάνονται.

Ας ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε εξέλιξη».

Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο

«Η χειρότερη πιθανότητα είναι να επικρατήσει αυτό που χαρακτηρίζουμε «ανασυνδυασμένο» στέλεχος, το οποίο ακόμα δεν έχει δημιουργήσει φόβο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το παρατηρούν και προς το παρόν δεν έχουν ενδείξεις ότι μπορεί να επικρατήσει», ανέφερε στο iEidiseis.

Τι είναι αυτό το νέο στέλεχος;

«Αυτό το recombinant (ανασυνδυασμένο) ή Deltamicron ή Deltacron, όπως το λένε (ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν του έχει δώσει ακόμα όνομα), είναι ένα στέλεχος που έχει χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Δέλτα από πλευράς σοβαρότητας και χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Όμικρον από πλευράς μεταδοτικότητας», εξήγησε η Δρ. Λινού.

Advertisement

«Αλλά μπορεί να είναι ακόμα απίθανο να επεκταθεί. Έχει εντοπιστεί σε διάφορες χώρες, αλλά σε πολύ μικρούς αριθμούς. Στην Ελλάδα δεν γίνεται -ή τουλάχιστον δεν έχει ανακοινωθεί ότι γίνεται- συστηματική αλληλούχιση ώστε να ξέρουμε να ξέρουμε εάν τυχόν ήλθε στη χώρα μας ή όχι», προσέθεσε.

«Αν δεν επικρατήσει αυτό το στέλεχος, τότε αναγκαστικά θα πέσουν τα κρούσματα», είπε καταλήγοντας η καθηγήτρια.

Η χθεσινή (28/3) ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 27.490 , εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.957.810 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.2% άνδρες.

Advertisement

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 150 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.165 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 73, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.341 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 342 (65.2% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 90.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 201 (58.77%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 141 (41.23%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.431 ασθενείς.

Advertisement

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 441 (ημερήσια μεταβολή +27.83%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 402 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement