Σενάριο για καλοκαίρι μόνο με self test και χωρίς μέτρα

Advertisement

Από 1η Απριλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου χαλαρώνουν τα μέτρα, σύμφωνα με το σχέδιο για την πανδημία που συζητά η Επιτροπή. Το καλοκαίρι θα το περάσουμε, όπως όλα δείχνουν, μόνο με self test και χωρίς την ανάγκη για μοριακό έλεγχο ή rapid test, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να γίνει άμεσα, αφού θα προηγηθεί βήμα-βήμα η άρση των μέτρων, ξεκινώντας πρώτα με την κατάργηση του ενός από τα δύο υποχρεωτικά rapid test για τους ανεμβολίαστους.

Το σχέδιο για καλοκαίρι χωρίς μέτρα

Σύμφωνα με όσα έχει αποσαφηνίσει, μέχρι στιγμής, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τα μέτρα «δεν καταργούνται, αλλά αναστέλλονται», ενώ θα επανεξεταστούν από το φθινόπωρο οπότε και οι επιστήμονες αναμένουν νέα έξαρση της πανδημίας.

Advertisement

Η άρση των περισσότερων μέτρων, έστω και προσωρινά, θα φέρει ένα ελεύθερο καλοκαίρι, χωρίς περιορισμούς ούτε για εμβολιασμένους, ούτε για ανεμβολίαστους, εκτός ίσως από την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, μέσα μεταφοράς και πιθανότατα και σούπερ μάρκετ.

Τι θα γίνει με τα rapid test των ανεμβολίαστων

Η κατάργηση του ενός self test στα σχολεία, άνοιξε τον δρόμο και για μείωση σε ένα από δύο rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Αυτό που συζητείται τώρα, είναι σταδιακά να καταργηθεί εντελώς το rapid test και οι ανεμβολίαστοι να μπορούν να εισέρχονται χωρίς έλεγχο -όπως και οι εμβολιασμένοι- σε λιανεμπόριο ή εστίαση.

Αν αυτό τελικά επιβεβαιωθεί, η Επιτροπή εκτιμά πως ο έλεγχος τουλάχιστον για το καλοκαίρι μπορεί να γίνεται με self test και να μην χρειάζεται PCR ή rapid test για να βεβαιώσει κανείς ότι είναι θετικός. Ερωτηματικό όμως παραμένει τι θα γίνει με τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Advertisement

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω δεν αναμένεται να αποφασιστούν οριστικά σήμερα.

Τα μέτρα το Πάσχα στην εστίαση

Πάντως, οι ειδικοί εμφανίζονται διστακτικοί ως προς το αν πρέπει να καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην εστίαση πριν το Πάσχα 2022. Προς το παρόν, υπάρχουν δύο ημερομηνίες που είναι προς συζήτηση για τη χαλάρωση των μέτρων στην εστίαση. Αυτές είναι:

  • 18 Απριλίου: Η άρση όλων περιορισμών πριν το Πάσχα
  • 2 Μαΐου: Η κατάργηση μετά την Πρωτομαγιά – που είναι και το επικρατέστερο σενάριο

Η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι δεδομένη, ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα είναι για τους ανοιχτούς χώρους ή και για τους κλειστούς χώρους.

Advertisement

Αν τελικά η κατάργηση ισχύσει και για τους κλειστούς χώρους, τότε εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα μπορούν να διασκεδάζουν παντού χωρίς πιστοποιητικά ή rapid test.

Αν όχι ή αν αυτό δεν γίνει πριν το Πάσχα, τότε τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά και μέχρι την Πρωτομαγιά, συνεχίζει να ισχύει ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από τους κλειστούς χώρους της εστίασης, αλλά και η ανάγκη επίδειξης αρνητικού rapid test για τους εξωτερικούς χώρους.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement