Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους στην εστίαση το Πάσχα – Ώρα αποφάσεων

φωτ. George Vitsaras / SOOC
Advertisement

Οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας συνεδριάζουν σήμερα για να συζητήσουν τον οδικό χάρτη της άρσης των μέτρων από την 1η Απριλίου μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Κρίσιμες αποφάσεις αναμένονται για την εστίαση και τους ανεμβολίαστους, κάτι που θα κρίνει τελικά η κατάργηση ή όχι ακόμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Το μεγάλο ερώτημα είναι όχι αν θα έρθει η χαλάρωση των περιορισμών σε μπαρ, κέντρα διασκέδασης, καφετέριες και εστιατόρια, αλλά το πότε θα γίνει αυτό. Η Επιτροπή φέρεται να συζητά δύο σενάρια και η οριστική απόφαση θα κριθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι πιο πιθανές ημερομηνίες για το τέλος στα μέτρα είναι:

  • 18 Απριλίου: Η άρση όλων περιορισμών πριν το Πάσχα
  • 2 Μαΐου: Η κατάργηση μετά την Πρωτομαγιά είναι και το επικρατέστερο σενάριο

Ένα ακόμα ερωτηματικό μπαίνει για το κατά πόσο θα επιτραπεί η είσοδος εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης χωρίς «σκανάρισμα», δηλαδή χωρίς την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού rapid test. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, τότε θα συνεχίσει να ισχύει ο αποκλεισμός στους κλειστούς χώρους όσων δεν έχουν κάνει εμβόλιο ή την αναμνηστική δόση. Αν όμως η κατάργηση ισχύσει και για τους κλειστούς χώρους, τότε εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα μπορούν να διασκεδάζουν παντού χωρίς πιστοποιητικά ή rapid test. Αν αυτό γίνει όμως από τις 2 Μαΐου, θα είναι γιατί ο καιρός ανοίγει και ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες κάποιος να καθίσει μέσα

Advertisement

Ανεμβολίαστοι χωρίς rapid test στο λιανεμπόριο;

Μεγάλες αλλαγές θα υπάρχουν και στα καταστήματα λιανεμπορίου. Με την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού δεν θα χρειάζεται στο εξής να γίνεται έλεγχος στην είσοδο για ψώνια ούτε για εμβολιασμένους, αλλά ούτε και για ανεμβολίαστους. Αν βέβαια, ληφθούν αποφάσεις πριν το Πάσχα, τότε και όσοι δεν έκαναν εμβόλιο -μετά από πολύ καιρό- θα κάνουν ελεύθερα τα πασχαλινά τους ψώνια χωρίς το κόστους του rapid test.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement