Liberation: Σε σκληρή δοκιμασία η δημοσιογραφία στην Ελλάδα

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Με ακόμα ένα άρθρο-καταπέλτη για το επίπεδο ελευθεροτυπίας στη χώρα μας η γαλλική εφημερίδα Liberation στηλιτεύει το πόσο έχει κατρακυλήσει επί των ημερών της διακυβέρνησης της Ν.Δ.

Με τίτλο: «Πιέσεις, απειλές, δολοφονία: στην Ελλάδα, η δημοσιογραφία σε σκληρή δοκιμασία», το δημοσίευμα επισημαίνει ότι μετά την επιστροφή της δεξιάς στην εξουσία, το 2019, η ελευθερία του Τύπου έχει «χειροτερέψει» σημαντικά, σύμφωνα με αρκετούς οργανισμούς.

«Βαρύ κλίμα για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία», «ανησυχητική κατάσταση», «πιέσεις» ακόμη και «απειλές» κατά των δημοσιογράφων: στην Ελλάδα, η ατμόσφαιρα συνεχίζει να βαραίνει τους επαγγελματίες της ενημέρωσης, τονίζει έκθεση που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ECPMF), σε συνεργασία με διάφορους οργανισμούς – Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων- αναφέρει το δημοσίευμα.

Advertisement

Η Liberation παρατηρεί ότι ομόφωνα όλοι καταγγέλλουν «υποβάθμιση της ελευθερίας του Τύπου» από τη νίκη το 2019 της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας ότι «έχει εμμονή με τον «έλεγχο του μηνύματος» και την «ελαχιστοποίηση των διαφωνούντων επικριτικών φωνών».

Η γαλλική εφημερίδα αναφερόμενη στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα που διέπεται από το κράτος δικαίου και πως η ανεξαρτησία του Τύπου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη», αντιτάσσει την έκθεση των Διεθνών Δημοσιογραφικών Οργανώσεων και σημειώνει ότι οι Οργανώσεις Δημοσιογράφων ανησυχούν από τα πολλά αντίθετα μηνύματα, όπως ότι οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο ρεπορτάζ για το προσφυγικό ή στην κάλυψη διαδηλώσεων.

Κάνει επίσης αναφορά στο ότι οι έρευνες για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ δεν προχωρούν γεγονός το οποίο «προκαλεί δυσπιστία όσον αφορά στην ικανότητα και στη θέληση της κυβέρνησης να προστατεύσει τη δημοσιογραφική κοινότητα».

Advertisement

Ακόμα κάνει ειδική αναφορά στον τελευταίο νόμο της Ν.Δ. για τα fake news, ως μια απ’ τις προσπάθειες ελέγχου του τοπίου των ΜΜΕ.

Μόλις ανέβηκε στην εξουσία, η Ν.Δ. μπήκε σε «λογική αποκατάστασης της παλιάς τάξης των ΜΜΕ», υπογραμμίζει ο Νίκος Σμυρναίος, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης.

Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνεται ότι ο πρώτος νόμος που ψηφίστηκε από το δεξιό κόμμα, τον Ιούλιο του 2019, αφορά την υπαγωγή του εθνικού πρακτορείου Τύπου και της δημόσιας ραδιοφωνίας – τηλεόρασης υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Advertisement

«Σε μόλις τρία χρόνια, η κυβέρνηση εξοπλίστηκε με ένα πραγματικό νομικό οπλοστάσιο που περιορίζει την ελευθερία του Τύπου», τονίζει.

Το δημοσίευμα κάνει επίσης αναφορά στο πρόσφατο νομοθέτημα για πρόστιμα του ΕΣΡ σε εφημερίδες, ενώ εκ του συντάγματος ο ρόλος του αφορά ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

«Όλα δείχνουν ότι γίνονται για να αποτραπεί το ερευνητικό έργο», σχολιάζει η εφημερίδα.

Advertisement

Ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης το ξέρει καλά, προσθέτει στη συνέχεια το γαλλικό δημοσίευμα αναφερόμενο στις δικαστικές περιπέτειες του εκδότη του Documento τόσο κατά το παρελθόν με τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ όσο και σήμερα που σύρεται στα δικαστήρια για την αποκάλυψη της υπόθεσης Novartis. «Με κατηγορούν για συνωμοσία. Όμως σε αυτή την περίπτωση κάποιοι έχουν καταθέσει ψευδείς μαρτυρίες και δεν καταδικάζονται. Κάποιοι υπουργοί έχουν εμπλακεί, αλλά δεν διώκονται», είπε ο Κ. Βαξεβάνης στη Liberation.

Ακολούθως παραθέτει τους χαρακτηρισμούς περί «συμμορίας» που έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Ο αρχηγός της συντηρητικής κυβέρνησης είχε στο στόχαστρό του και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου για τις δημοσιεύσεις της σχετικά με το σκάνδαλο Novartis, σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα.

Advertisement

Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο ότι ενώ η φαρμακοβιομηχανία πλήρωσε 325  εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ, «στην Ελλάδα δεν μπορούμε να το αναφέρουμε». Και εκεί επισημαίνει ότι ο Γιώργος Κύρτσος «πλήρωσε το τίμημα».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement