Έρχονται σαρωτικές αλλαγές για εμβολιασμένους και το πιστοποιητικό

Advertisement

Χωρίς να αποσαφηνίσει τον χρόνο, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε ότι η ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης θα αλλάξει, φέρνοντας σημαντικές αλλαγές σε όσα γνωρίζουν μέχρι σήμερα οι εμβολιασμένοι, αλλά και όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή έχουν βρεθεί θετικοί στην Covid-19.

Στις πιο πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι υπάρχει σύσταση της Κομισιόν να ενοποιηθεί η διάρκεια της ισχύος των πιστοποιητικών σε όλα τα κράτη-μέλη. Μάλιστα, είπε στον ΣΚΑΪ ότι η Ε.Ε. προτείνει να αλλάξει η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 9 μήνες και στους 6 μήνες για το πιστοποιητικό νόσησης.

Τι ισχύει όμως σήμερα και πώς επηρεάζει η παραπάνω απόφαση τους εμβολιασμένους με τρεις δόσεις;

Advertisement

Ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους δεν έχουν ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό, γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχομένως η αλλαγή αυτή να αφορά τους εμβολιασμένους με δύο δόσεις, που έχουν επτάμηνη προθεσμία για να κάνουν την αναμνηστική δόση. Έτσι, θα έχουν δύο μήνες παραπάνω που δεν θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και θα τους επιτρέπεται η είσοδος σε κλειστούς χώρους εστίασης, αλλά και στο λιανεμπόριο και άλλους κλάδους.

Τα αναπάντητα ερωτήματα για την τέταρτη δόση του εμβολίου

Μετά τις ανακοινώσεις ότι η τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό θα χορηγηθεί το φθινόπωρο εγείρονται ερωτήματα για το αν οι παραπάνω αλλαγές θα αφορούν τελικά και όσους έκαναν την τρίτη. Με απλά λόγια, αν η τέταρτη δόση γίνει υποχρεωτική για την έκδοση του πιστοποιητικού, και εφόσον έχει περάσει το 9μηνο, τότε όσοι έκαναν τρίτη δόση Δεκέμβριο 2021 – Ιανουάριο 2022 θα πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν ξανά τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο για να μη χάσουν τα προνόμια.

Advertisement

Ένα άλλο ζήτημα που θα προκύψει είναι και το τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους, αφού αν η τέταρτη δόση συνεχίσει να είναι «διαβατήριο» για εστίαση, μαγαζιά και άλλες δραστηριότητες, τότε όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα περάσουν τουλάχιστον τρεις μήνες με περιορισμούς τον χειμώνα που έρχεται.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, γνωρίζουμε τα εξής:

Εάν, για παράδειγμα, κάποιος έχει κάνει δύο δόσεις και κάνει την τρίτη δόση τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να περιμένει τρεις μήνες για να θεωρηθεί εμβολιασμένος και να πάρει πιστοποιητικό.
Εάν κάποιος δεν έχει κάνει καμία δόση, τότε θα περάσει ακόμα έναν χειμώνα με μέτρα, εφόσον όλα αυτά συνεχίσουν να ισχύουν.

Advertisement

Αλλάζει και η ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό νόσησης

Μέχρι τώρα, όσοι νόσησαν είχαν τρεις μήνες περιθώριο για να κάνουν το εμβόλιο. Με τις νέες αλλαγές, όταν αυτές γίνουν, το χρονικό περιθώριο μεγαλώνει και το πιστοποιητικό νόσησης θα λήγει στους 6 μήνες.

Το τρίμηνο, όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, είχε αποφασιστεί προκειμένου να ενισχυθεί ο εμβολιασμός.

Ωστόσο, ο κ. Πλεύρης δεν αποσαφήνισε πότε θα ξεκινήσει να ισχύει η νέα ημερομηνία λήξης.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement