Συναγερμός στην Αθήνα: Στο τραπέζι έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου

Advertisement

Σε κατάσταση συναγερμού είναι η κυβέρνηση, η οποία, με φόντο την πιθανότητα στο επόμενο χρονικό διάστημα να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου ο Πούτιν, επεξεργάζεται όλα τα σενάρια, ακόμη και τα πλέον δυσοίωνα.

Ταυτοχρόνως αρχίζει και εδραιώνεται στην Αθήνα η εκτίμηση ότι πέραν του φυσικού αερίου, όπου κι εκεί τα περιθώρια είναι μικρά, οι «27» πολύ δύσκολα θα καταλήξουν σε κοινές δράσεις για την άμεση στήριξη των κρατών μελών έναντι της ενεργειακής κρίσης.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι ο ελιγμός του Ρώσου προέδρου για πώληση του φυσικού αερίου σε ρούβλια που έχει στόχο να παρακάμψει τις κυρώσεις και να στηρίξει το εθνικό νόμισμα σε μια στιγμή που η ρωσική οικονομία δέχεται μεγάλο πλήγμα από την εξαίρεση της από το swift, δημιουργεί ένα αρνητικό και αβέβαιο κλίμα για όλους.

Advertisement

Όπως διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, η χώρα μας έχει ενεργειακή επάρκεια έως το τέλος της άνοιξης, στα τέλη Μαϊου. Πρόκειται, ωστόσο, για μία περίοδο όπου οι απαιτήσεις είναι χαμηλές λόγω των κλιματικών συνθηκών. Το ερώτημα και η αγωνία της κυβέρνησης είναι να προετοιμαστεί έγκαιρα για το καλοκαίρι, όπου λόγω θερμοκρασιών αλλά γιατί η ζήτηση θα είναι αυξημένη λόγω του τουριστικού κύματος, η ζήτηση θα είναι πολύ αυξημένη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις με τα συναρμόδια υπουργεία και κυρίως με το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για την εκπόνηση του plan B που θα καλύψει όχι μόνο την καλοκαιρινή περίοδο αλλά και το χρονικό διάστημα ως το πρώτο τρίμηνο του 2023. Και αυτό, γιατί δεν υπάρχει κανένα μήνυμα στον ορίζοντα ότι η ενεργειακή κρίση θα είναι συγκυριακή και η λήξη της θα έχει κοντινό ορίζοντα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iEidiseis.gr, η ΔΕΣΦΑ βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση με ιταλικές εταιρείες ενέργειας, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα της έλλειψης υπόγειων αποθηκευτικών χώρων φυσικού αερίου που αντιμετωπίζει η χώρα μας, καθώς σύμφωνα με απόφαση της Ε.Ε, όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν φροντίσει ώστε μέχρι την 1η Οκτωβρίου να έχουν εξασφαλίσει τουλάχιστον 15% των αναγκών τους σε φυσικό αέριο ακόμη σε αποθηκευτικούς χώρους γειτονικών χωρών.

Advertisement

Ταυτοχρόνως, εντατικοποιούνται οι διαβουλεύσεις για την κατασκευή νέας, πλωτής μονάδας αποθήκευσης LNG στον σταθμό της Ρεβυθούσας, project το οποίο έχει μία σειρά από δυσκολίες για να υλοποιηθεί.

Η εξεύρεση επιπλέον φορτίων LNG, ωστόσο, συνιστά κρισιμότατο στοίχημα για την Αθήνα, ειδικά στην περίπτωση που ο Ρώσος Πρόεδρος κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Πολύ περισσότερο, αν δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για κοινή αγορά καυσίμων – όπως συνέβη με τα εμβόλια για τον κορoνοϊό, οπότε η Ελλάδα, θα πληρώσει ακριβά τις αναλογικά μικρές ποσότητες που θα χρειαστεί να αγοράσει.

Η ΔΕΗ, εξάλλου, έως την Τρίτη θα πρέπει να καταθέσει το ετήσιο πλάνο εξόρυξης του λιγνίτη στα ορυχεία της, ενώ εξετάζεται η μετατροπή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο σε πετρέλαιο. Πρόκειται για πέντε μονάδες της ΔΕΗ, του Ήρωνα και της Elpedison.

Advertisement

Πάντως, παρ ότι δημοσίως, η κυβέρνηση αποφεύγει να το επιβεβαιώσει, είναι μάλλον προφανές ότι αν η σύγκρουση Πούτιν – Δύσης φτάσει στα άκρα, η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, θα αναγκαστεί να λάβει μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement