Το ΕΚΠΑ στηρίζει τον αγροδιατροφικό τομέα

Advertisement

Στη «μάχη» αντιμετώπισης των παράνομων ελληνοποιήσεων αλλά και της ευαισθητοποίησης του κοινού ως προς την αυθεντικότητα των ελληνικών τροφίμων, των θεμάτων ελέγχου τροφίμων και πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων, έχει μπει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την ίδρυση του Κέντρου Αριστείας «Αγροδιατροφή & Αυθεντικότητα Τροφίμων».

Το Κέντρο Αριστείας συγκροτήθηκε το 2019 με συντονιστή τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη, και συμμετέχουν μέλη του ΕΚΠΑ από τις Σχολές Θετικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας, τα οποία έχουν πλούσιο και αναγνωρισμένο σε διεθνές επίπεδο ερευνητικό έργο στα παραπάνω θεματικά αντικείμενα, διαθέτοντας αποδεδειγμένη τεχνογνωσία, ανθρώπινο δυναμικό και κατάλληλες ερευνητικές υποδομές.

«Ο στόχος αυτής της προσπάθειας είναι διττός» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Θωμαΐδης «πρώτον, να αποφεύγονται και να αποτρέπονται φαινόμενα ελληνοποίησης ομοειδών ξένων προϊόντων, και δεύτερον, οι Έλληνες τυποποιητές και έμποροι να έχουν σημαντικά εφόδια και επιστημονικά δεδομένα για την προώθηση των προϊόντων αυτών, ιδιαίτερα στις αγορές εξωτερικού».

Advertisement

Προτεραιότητες του εν λόγω κέντρου είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή νέων ερευνητικών μεθοδολογιών στην ταυτοποίηση και πιστοποίηση αυθεντικότητας τροφίμων εθνικής προτεραιότητας, καθώς και η ανάπτυξη αντίστοιχων ψηφιακών βιβλιοθηκών και διασφάλισης ιχνηλασιμότητας στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων, η ανάπτυξη καινοτόμων ή λειτουργικών τροφίμων, η μελέτη διατροφικής αξίας τροφίμων και η επίδραση τους στην υγεία.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, επιδίωξη είναι επίσης και «η εκπαίδευση και συνεχιζόμενη κατάρτιση, καθώς και η ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς την αυθεντικότητα τροφίμων, τα θέματα ελέγχου τροφίμων και πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων. Με αυτό τον τρόπο θα συντελέσουν στην υποστήριξη της Πολιτείας και κάθε ενδιαφερόμενου φορέα στον αγροδιατροφικό τομέα».

Δύο προϊόντα του Κέντρου Αριστείας

Μέσα από την έρευνα που έχει γίνει από τα μέλη του Κέντρου Αριστείας έχουν δημιουργηθεί και τυποποιηθεί δύο προϊόντα: ένα ελαιόλαδο πλούσιο σε πολυφαινόλες και ένας οίνος, τα οποία διατίθενται από την Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Advertisement

Συγκεκριμένα, το μονοποικιλιακό ελαιόλαδο ΑΤΗΕΝΙΑΝ GOLD παράγεται από την ποικιλία Κολοβή η οποία καλλιεργείται στους ελαιώνες της Λέσβου. Οι γευστικές του ιδιότητες συνδέονται με την αυξημένη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, οι οποίες συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες.

Τέλος, ο οίνος Αλχημεία έχει παραχθεί από σταφύλια της ποικιλίας Αγιωργίτικο από επιλεγμένα αμπέλια της Πελοποννήσου. Η παραγωγή του έχει γίνει με σύγχρονες οινοποιητικές τεχνικές που σκοπό έχουν την ανάδειξη του χαρακτήρα της ποικιλίας και της περιοχής προέλευσής τους.

Συμμετοχή στη Food Expo 2022 και επίσκεψη Γ. Γεωργαντά

Την «παρθενική» του συμμετοχή ως εκθέτης, πραγματοποίησε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Food Expo 2022 που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα. Το περίπτερο του ΕΚΠΑ επισκέφθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς με την γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, Χριστιάνα Καλογήρου καθώς και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Ιωάννης Γιώτης, όπου και συζητήθηκε η ανάγκη εδραίωσης διαδικασιών πιστοποίησης αυθεντικότητας, ειδικά σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα εθνικής προτεραιότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτησαν την επιχειρηματική προσπάθεια Track4Value, τεχνοβλαστό του ΕΚΠΑ, που έχει ως στόχο την τεκμηρίωση αυθεντικότητας, μέσω ολοκληρωμένου συστήματος καταγραφής, παρακολούθησης και πιστοποίησης όλων των σταδίων της παραγωγικής διαδικασίας, από την πρώτη ύλη έως το τελικό προϊόν.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement