ΣΥΡΙΖΑ: Θρίαμβος των προεδρικών, πανωλεθρία της Ομπρέλας – Ηχηρά ονόματα εκτός συνεδρίου

Advertisement

Στον θρίαμβο των ενωμένων προεδρικών – Κίνηση Μελών, πασοκογενείς, ΡΕΝΕ, Γέφυρα, ΔΗΜΑΡ- και στην πανωλεθρία της Ομπρέλας συγκλίνουν οι πληροφορίες που συγκέντρωσε το CNN Greece από την ψηφοφορία για την εκλογή συνέδρων για το τρίτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 14 μέχρι τις 17 Απριλίου.

Η Ομπρέλα, μάλιστα, φέρεται να μην έφτασε καν το 20% σε όλη τη χώρα, με προβεβλημένα στελέχη της είτε να δυσκολεύονται να εκλεγούν είτε να μην εκλέγονται καθόλου.

Για παράδειγμα ο Θοδωρής Δρίτσας εκλέχθηκε με κλήρωση ενώ εκτός έμειναν ο Κώστας Πουλάκης και η Κατερίνα Κνήτου.

Advertisement

Χαρακτηριστικό είναι πως ηττήθηκε κατά κράτος ακόμα και σε θεωρούμενα προπύργιά της όπως η Α’ Θεσσαλονίκης, όπου το σκορ ήταν 87%- 13% υπέρ των προεδρικών.

Αν κάπου συγκράτησε δυνάμεις η Ομπρέλα ήταν στην Α’ Αθηνών -η Β’ Αθηνών, πάντως, «βάφτηκε» προεδρική- στον Πειραιά και στο Ρέθυμνο, αν και στο τελευταίο και παρόλο που εκεί εκλέγεται το κεντρικό στέλεχος των 53+ Ανδρέας Ξανθός οι προεδρικοί επικράτησαν.

Οι προεδρικοί επικράτησαν και στο νομό Χανίων– εκλογική περιφέρεια του προεδρικού Παύλου Πολάκη- μολονότι η Νομαρχιακή Επιτροπή ελέγχεται από την Ομπρέλα.

Advertisement

Στην Κουμουνδούρου επικρατεί ικανοποίηση και για τη μεγάλη συμμετοχή.

Οι αριθμοί μιλούν, άλλωστε, από μόνοι τους: το 2016 ενόψει του δεύτερου συνεδρίου ψήφισαν 13.500 από τα τότε 24.000 μέλη, δηλαδή ποσοστό 56,25%.

Το τριήμερο Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής ψήφισαν 40.500 από τα 61.600 μέλη, δηλαδή ποσοστό 65,74%.

Advertisement

Ο τριπλασιασμός αυτός, μάλιστα, της συμμετοχής συνέβη παρόλο που οι σύνεδροι φέτος, σε αντίθεση με το 2016, δεν θα εκλέξουν πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή.

«Φανταστείτε τι θα γίνει στις κάλπες για τον πρόεδρο, όταν θα έχει γραφτεί κι άλλος κόσμος», αναφέρουν σχετικώς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα βρίσκεται σήμερα Τρίτη και μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης στο νομό Ηρακλείου, επισκεπτόμενος πέρα από την πόλη του Ηρακλείου και το σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι.

Ειδικότερα, στις 11:00 θα περιοδεύσει στην κεντρική αγορά του Ηρακλείου, με εκκίνηση την πλατεία Κορνάρου.

Advertisement

Στις 11:30 θα έχει συνάντηση με τους προέδρους του Εμπορικού Συλλόγου, του ΕΒΕΗ και της Ομοσπονδίας Εμποροβιοτεχνών («Παγοποιείο», πλατεία Αγίου Τίτου), ενώ στις 13:00 θα έχει ανοιχτή συζήτηση με αγρότες και κτηνοτρόφους στην κεντρική πλατεία του Προφήτη Ηλία Ηρακλείου.

Στις 18:30 ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί το Αρκαλοχώρι, στις 19:30 θα έχει σύσκεψη με τους προέδρους του Εργατικού Κέντρου, του Σωματείου Επισιτισμού- Τουρισμού, του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, και στις 20.15 συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, στην περιφέρεια Κρήτης.

Την Πέμπτη, εξάλλου, αναμένεται να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο όπου θα τεθεί επί τάπητος και το αν θα δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν στη διαδικασία εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής κι όσοι εγγράφονται την ίδια ημέρα της ψηφοφορίας.

Advertisement

Θεωρείται ένα θέμα που θα προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από την Ομπρέλα, η οποία ωστόσο δεν θα μπορέσει να φέρει και πολλές αντιρρήσεις έτσι αποδυναμωμένη όπως βγήκε από την πρόσφατη ψηφοφορία.

Υπάρχουν, πάντως, και προτάσεις Τσίπρα που βρίσκουν όλες τις τάσεις σύμφωνες, με χαρακτηριστικότερες τα εσωκομματικά δημοψηφίσματα για τη χάραξη πολιτικής σε κεντρικά ζητήματα, αλλά και για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, καθώς και η ποσόστωση 50- 50 ανδρών και γυναικών στα κομματικά όργανα.

Για την προώθηση, μάλιστα, της συμμετοχής των γυναικών στην κομματική ζωή θα υπάρξει σύντομα και σχετική διαδικτυακή καμπάνια.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement