Σεισμός στη Γαλλία – Το τελευταίο γκάλοπ: Μακρόν 26,5%, Λεπέν 24% – Δεύτερος γύρος: Μακρόν 52%, Λεπέν 48%

Advertisement

Πιο κοντά από ποτέ βρίσκονται Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν, ενόψει των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Η τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop-Fiducial, δείχνει ότι τους δυο υποψήφιους χωρίζουν μόλις 2,5 μονάδες.

 Στη δημοσκόπηση ο γάλλος πρόεδρος προηγείται με 26,5%, έναντι 24% της ακροδεξιάς αντιπάλου του.

Σε ό,τι αφορά στον δεύτερο γύρο, η δημοσκόπηση δίνει μπροστά τον Μακρόν με 52%, έναντι 48% για τη Λεπέν.

«Πιο κοντά από ποτέ η Λε Πεν»

Μετά την προχθεσινή δημοσκόπηση του Ifop-Fiducial που έδινε προβάδισμα 3,5 μονάδες στον Μακρόν ο πολιτικός αναλυτής, Ρεμί Λεφέμπρ, είπε: «Νομίζω ότι η Μαρίν Λε Πεν μπορεί να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. Η εν λόγω εκτίμηση δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά στην αλήθεια. Οι δημοσκοπήσεις τη δείχνουν πολύ ψηλά. Το βράδυ του δεύτερου γύρου των εκλογών, είναι πιθανόν να έλθουμε αντιμέτωποι με μιαν »άβυσσο». Ο Μακρόν θα έχει ελάχιστα αποθέματα στον δεύτερο γύρο. Η Αριστερά θα απόσχει μαζικά».

Advertisement

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών, «η δεξιά ατζέντα του Μακρόν αφήνει εκτός κάδρου το ενδεχόμενο στήριξής του από τ’ αριστερά. Ελλείψει πραγματικής εκστρατείας και όντας σίγουρος για τη νίκη, δεν αφουγκράστηκε τον λαϊκό παλμό. Η ασφαλιστική μεταρρύθμισή του ήταν καταστροφική. Βαλλόμενα λαϊκά στόματα είναι πιθανόν να τον »μαυρίσουν» στις εκλογές».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος υποστηρίζει τον Μακρόν, διατύπωσε προ ημερών τους φόβους του. «Ναι, η Μαρίν Λε Πεν είναι πιθανόν να νικήσει στις προεδρικές εκλογές», δήλωσε στη «Le Parisien», επισημαίνοντας παράλληλα ότι το πολιτικό πρόγραμμα της ακροδεξιάς ηγέτιδας είναι «επικίνδυνο».

Ο Μακρόν μόλις και μετά βίας έκανε ελάχιστη προεκλογική εκστρατεία και μάλιστα κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε τον πόλεμο στην Ουκρανία για να αποφύγει να έρθει αντιμέτωπος με τους ανταγωνιστές του, αρνούμενος να συμμετάσχει σε παραδοσιακές τηλεοπτικές συζητήσεις.

Advertisement

Ενώ ο Μακρόν ήταν απασχολημένος με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και συναντούσε παγκόσμιους ηγέτες, η Λε Πεν συνέχισε την εκστρατεία της στη λεγόμενη La France profonde (βαθιά Γαλλία) συζητώντας για τα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως την τιμή των καυσίμων και την αγοραστική δύναμη των ανθρώπων.

Ταυτόχρονα, σε αντίθεση με τον ακροδεξιό αντίπαλό της Έρικ Ζέμουρ, η Λε Πεν απέφυγε να εγκλωβιστεί σε μια συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, που άλλωστε θα της κόστιζε λόγω των μακροχρόνιων δεσμών της με τον Πούτιν.

Ο Μακρόν περίμενε μέχρι τον περασμένο μήνα για να επιβεβαιώσει επίσημα ότι θα ήταν υποψήφιος για επανεκλογή, αν και η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε ότι πραγματοποίησε εκστρατεία ακόμη και πριν από αυτή την ανακοίνωση. Έκτοτε, έχει πραγματοποιήσει περιορισμένο αριθμό εκδηλώσεων εκστρατείας, συμπεριλαμβανομένης μιας τετράωρης συνέντευξης Τύπου, μια επίσκεψη στη Ντιζόν και μια μεγάλη εκδήλωση στο Παρίσι το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement