Γαλλικές εκλογές: Μεγάλη αποχή δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από την ψηφοφορία

Advertisement

Τα πρώτα στοιχεία για την ψηφοφορία στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία δείχνουν μεγάλη αποχή, ιδίως στα υπερπόντια εδάφη της χώρας.

Συγκεκριμένα, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η διαφορά ώρας, ορισμένοι ψηφοφόροι ψήφιζαν ήδη από το Σάββατο (09/04), όπως στο Σαιν Πιερ & Μικελόν και μετά η διαδικασία άρχισε στη Γουιάνα, στη Μαρτινίκα, στη Γουαδελούπη, στον Άγιο Μαρτίνο και στον Άγιο Βαρθολομαίο.

Εν συνεχεία οι εκλογές άρχισαν στην Πολυνησία, στις νήσους Ουαλίς και Φουτουνά και στη Νέα Καληδονία.

Advertisement

Μάλιστα, στη Νέα Καληδονία, το ποσοστό συμμετοχής το μεσημέρι (σ.σ. τοπική ώρα) έφτασε μόλις στο 17,59% έναντι 19,86% με πριν από πέντε χρόνια.

Ακόμα, το ποσοστό συμμετοχής στην Πολυνησία ήταν 12,34% το μεσημέρι έναντι 22,24% μόλις πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας.

Ποιοι οι 12 υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας

Σε αυτές τις προεδρικές εκλογές, 12 άτομα έχουν θέσει υποψηφιότητα μεταξύ των οποίων και ο νυν Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, που διεκδικεί την επανεκλογή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Advertisement

Οι 12 υποψήφιοι στις γαλλικές εκλογές είναι η Ναταλί Αρτό, ο Νικολά Ντιπόντ-Αϊνιάν, η Αν Ινταλγκό, ο Γιανίκ Ζαντό, ο Ζαν Λασάλ, η Μαρίν Λε Πεν, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, η Βαλερί Πεκρές, ο Φιλίπ Πουτού, ο Φάμπιεν Ρουσέλ και ο Ερίκ Ζεμούρ.

Επισημαίνεται ότι είναι δυνατό να εκλεγεί κάποιος υποψήφιος από τον πρώτο γύρο, κερδίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων, δηλαδή πάνω από το 50%. Σε αντίθετη περίπτωση, οι δύο υποψήφιοι με τις περισσότερες ψήφους προκρίνονται σε δεύτερο γύρο. Κατά τη διάρκεια αυτού του δεύτερου γύρου, ο υποψήφιος που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των ψηφισάντων, γίνεται Πρόεδρος της Γαλλίας.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement