ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Συνέδριο πολιτικής αλλαγής – Οι καινοτομίες Τσίπρα και η συγκυρία

Advertisement

Σε εντατικούς ρυθμούς Συνεδρίου κινείται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ετοιμάζεται να ανοίξει την αυλαία της κορυφαίας κομματικής διαδικασίας την ερχόμενη Πέμπτη με την εναρκτήρια ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Μία διαδικασία που έρχεται με καθυστέρηση δύο ετών λόγω της πανδημίας, η οποία ωστόσο θα λάβει χώρα σε ένα τελείως διαφορετικό – και προνομιακό – τοπίο σε σχέση με πριν από δύο χρόνια.

Οι οιωνοί για το τρίτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι ευνοϊκοί. Από τη μία η αξιοσημείωτα αυξημένη προσέλευση μελών (40.600 μέλη από τα 61.500) που προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν το σώμα των 5.000 συνέδρων, δείχνει σημαντική αύξηση των μελών του κόμματος αλλά και συμμετοχή, σε μία διαδικασία που έχει μικρότερη πολιτική σημασία λόγω του ότι η Κεντρική Επιτροπή δεν θα εκλεγεί από τους συνέδρους αλλά από τη βάση του κόμματος, εφόσον – όπως όλα δείχνουν – περάσει η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα.

Από την άλλη, η πολιτική συγκυρία στην οποία λαμβάνει χώρα το Συνέδριο, συμπίπτει με την ραγδαία φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εν μέσω έντονων κοινωνικών διεργασιών λόγω της πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης. Όλα τα στοιχεία που έχει η Κουμουνδούρου στη διάθεσή της δείχνουν πως το «σημείο θραύσης» για τη σχέση κυβέρνησης – κοινωνίας έχει επέλθει μετά από την αποτυχημένη διαχείριση επάλληλων κρίσεων, με αιχμή του δόρατος την διαρκώς κλιμακούμενη ακρίβεια και τη δραματική μείωση των εισοδημάτων της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Advertisement

Ως εκ τούτου, το πρώτιστο διακύβευμα του Συνεδρίου δεν θα είναι άλλο από την πολιτική αλλαγή και μία «νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή», όπως αναφέρει τους τελευταίους μήνες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το Συνέδριο στόχο έχει να σηματοδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η πρόταση Τσίπρα

Μπορεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο Αλέξης Τσίπρας να μην έχει αντίπαλο για την αρχηγία του κόμματος, ωστόσο η διαδικασία κατόπιν των προτάσεων που έχει καταθέσει αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και τούτο, διότι για πρώτη φορά τα μέλη του κόμματος δεν θα εκλέξουν μόνο τον αρχηγό του αλλά και τη συλλογική ηγεσία, δηλαδή και τους 300 της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στο Φόρουμ των Δελφών την Παρασκευή πως στόχος είναι «να δημιουργήσουμε και μια κουλτούρα ενεργού συμμετοχής των μελών, τόσο στα δρώμενα τα εσωκομματικά, όσο όμως και σε αυτά που αφορούν την ίδια την κοινωνία».

Advertisement

Εφόσον οι κάλπες που θα στηθούν το Σάββατο εγκρίνουν τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, η εκλογή του νέου αρχηγού και της Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει στις 15 Μαΐου. Για την Κεντρική Επιτροπή θα μπορούν να ψηφίσουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που εγγράφηκαν έως τις 21 Μαρτίου ενώ για την εκλογή προέδρου θα μπορούν να ψηφίσουν ακόμη και τα μέλη που θα εγγραφούν την ίδια ημέρα της κάλπης, με τον Αλέξη Τσίπρα να στέλνει μήνυμα προσέλευσης στον «ανοιχτό» ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν της εκλογής της συλλογικής ηγεσίας, ρηξικέλευθη είναι η πρόταση για ισόποση εκπροσώπηση των δύο φύλων τόσο στα όργανα όσο και στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Εφόσον αυτό περάσει ως πρόταση, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα αποτελέσει το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα και από τα ελάχιστα στην Ευρώπη που θα έχει μια τέτοια πρόβλεψη στο καταστατικό του, «χτυπώντας» την ανδροκρατούμενη ΝΔ και κυβέρνηση Μητσοτάκη και επενδύοντας στη δεξαμενή των γυναικών που «χωλαίνει» η Κουμουνδούρου.

Μία ακόμα καινοτομία είναι η έμφαση στην περιφέρεια, αφού από τους 300 συνέδρους οι 150 θα προέρχονται από την περιφέρεια.

Advertisement

Οι δύο στόχοι του Συνεδρίου

Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος έχει επωμιστεί το μεγάλο βάρος του Συνεδρίου, αναφέρθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών το περασμένο Σάββατο στο διττό στόχο της εσωκομματικής διαδικασίας.

Τόνισε πως σε οργανωτικό επίπεδο το ζητούμενο είναι «ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να εξελιχθεί σε ένα πραγματικά μαζικό, αριστερό κόμμα που θα αντιστοιχεί στις νέες μορφές άυλης παραγωγής και θα ανταποκρίνεται στην επιθυμία δημοκρατίας που τις συνοδεύει ώστε να μπορέσουμε να υπερβούμε την κρίση αντιπροσώπευσης αλλά και την σύμφυτη κρίση του κομματικού φαινομένου». Επίσης όμως είπε ότι το συνέδριο «θα στείλει και το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής, της ανάγκης να ηττηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση κάθε προοδευτικής και ριζοσπαστικής τομής».

Πέραν αυτού, ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις πως τελικά θα αποδειχθεί θετική η χρονική καθυστέρηση του συνεδρίου. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «ο κόσμος του 2019 δεν μοιάζει σε τίποτα με τον κόσμο του 2022. Το λέγαμε και προηγουμένως. Πανδημία, πόλεμος, ενεργειακή κρίση και κρίση ακρίβειας αλλάζουν πλήρως τις κοινωνικές και πολιτικές συντεταγμένες και καθιστούν τις προηγούμενες επεξεργασίες όλων των πολιτικών στρατοπέδων σχεδόν παρωχημένες».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement