Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ των 27 η άνοδος στις τιμές ενέργειας στην Ελλάδα και σε άλλες 4 χώρες

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Η Ελλάδα είναι μία από τις 5 χώρες, που οι τιμές στην ενέργεια έχουν ξεφύγει, πάνω από το μέσο όρο των χωρών – μελών της ΕΕ των 27. Ελλάδα, Λιθουανία, Φινλανδία, Σλοβακία και Γερμανία, παρουσιάζουν μεγαλύτερη άνοδο του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή σε σχέση με τη ρωσική εξάρτηση.

Αυτό δείχνει έρευνα της Eurostat, που παρουσιάζεται μεταξύ άλλων στο οικονομικό δελτίο της τράπεζας Alpha Bank. Ειδικότερα για την Ελλάδα και τις άλλες 4 χώρες αναφέρεται ότι η άνοδος του εναρμονισμένου δείκτη τιμών για την ενέργεια, ξεπέρασε στο πρώτο δίμηνο του έτους, εντός του πρώτου διμήνου του τρέχοντος τους αντίστοιχους μέσους όρους της ΕΕ-27.

Επιπρόσθετα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος σημείωσε πτώση, στις 24 από τις 27 χώρες της ΕΕ, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2022. Από τις επιμέρους συνιστώσες του δείκτη, τις μεγαλύτερες πτώσεις στο ίδιο χρονικό διάστημα, κατά μέσο όρο στην ΕΕ-27, κατέγραψαν η καταναλωτική εμπιστοσύνη και η βιομηχανία.

Advertisement

Στην Ελλάδα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος διαμορφώθηκε, τον Μάρτιο, σε 113,2 μονάδες από 114,2 μονάδες, τον Ιανουάριο που ήταν η υψηλότερη τιμή του από τον Δεκέμβριο του 2000.

Η υποχώρηση του δείκτη προήλθε κυρίως από την πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, κατά 4,3 μονάδες, καθώς επανήλθε περίπου στο επίπεδο του Νοεμβρίου του 2020, μήνας κατά τον οποίο επιβλήθηκαν εκ νέου μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19 ήταν σε εξέλιξη.

Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την τρέχουσα οικονομική κατάστασή τους, αλλά και για την εξέλιξή της το επόμενο δωδεκάμηνο, ήταν οι δύο από τις μεταβλητές του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης που οδήγησαν κυρίως στην πτώση του, στο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2022.

Advertisement

Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την εξέλιξη των τιμών, κατά τους επόμενους 12 μήνες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ΕΕ-27, είναι έντονα ανοδικές, από τον Σεπτέμβριο του 2021 και μετά, ενώ, τον Μάρτιο, αυξήθηκαν σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, κατά 10,9 και 20 μονάδες αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα οι καταναλωτές ανέμεναν, μέχρι και τον Ιούλιο του 2021, πτώση του επιπέδου τιμών, ενώ οι ετήσιες μεταβολές του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, από τον Απρίλιο του 2020, μέχρι και τον Μάιο του 2021.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement