Πάσχα: Πώς θα κάνουμε Ανάσταση και Επιτάφιο – Τι είπε ο υπουργός Υγείας

Advertisement

Όσα είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αναφορικά με το πως θα γίνει φέτος ο Επιτάφιος και η Ανάσταση.

«Το Πάσχα θα γιορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας θα λάβουν χώρα όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις».

Πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης: Πότε καταργούνται – Τι ανακοινώθηκε

Από την 1η Μαΐου έως τις 31 Αυγούστου αίρεται το μέτρο επίδειξης πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης σε όλους τους χώρους (εσωτερικούς και εξωτερικούς). Το μέτρο θα επανεξεταστεί από την 1η Σεπτεμβρίου.

Advertisement

Self test: Καταργούνται από την 1η Μάϊου – Τι ανακοινώθηκε

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός από την 1η Μαΐου καταργούνται τα self test στα σχολεία.

Επιπλέον όπως έκανε γνωστό ότι από την 1η Μαΐου έως τις 31 Αυγούστου αίρεται το μέτρο επίδειξης πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης σε όλους τους χώρους (εσωτερικούς και εξωτερικούς). Το μέτρο θα επανεξεταστεί από την 1η Σεπτεμβρίου.

Τέλος το πρόστιμο στους μη εμβολιασμένους άνω των 60

Την ίδια ώρα, από την Παρασκευή 15 Απριλίου σταματά η βεβαίωση του διοικητικού πρόστιμου των 100 ευρώ στους μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, ένα μέτρο το οποίο δεν αποκλείεται να πέσει ξανά στο τραπέζι τον Σεπτέμβριο.

Advertisement

Ανοίγουν πλατφόρμες για τέταρτη δόση

Εντωμεταξύ σήμερα (13/04) ανοίγει στο emvolio.gov.gr η πλατφόρμα των ραντεβού για την 2η αναμνηστική δόση (τέταρτη δόση), με το εμβόλιο κατά της Covid-19, για την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών ενώ την Παρασκευή 15 Απριλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες 60-69 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι 7 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 80 και άνω και έχουν κλειστεί περίπου 40.000 ραντεβού ενώ από τις 20 Ιανουαρίου εμβολιάζονται με την 4η δόση του εμβολίου κατά της Covid-9 οι πολίτες που ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων.

Όπως είχε εξηγήσει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και τα άτομα με ανοσοκαταστολή, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές. Οι ομάδες αυτές των ατόμων μπορεί να εμφανίζουν εξαρχής χαμηλότερη ανοσολογική απάντηση μετά τον εμβολιασμό, η οποία φαίνεται ότι εξασθενεί και συντομότερα. Η δεύτερη αυτή αναμνηστική δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας.

Advertisement

Οι δικαιούχοι της 2ης αναμνηστικής δόσης είναι περίπου 1,3 εκατομμύρια πολίτες άνω των 60 ετών με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να προτείνει τη χορήγηση της τέταρτης δόσης με mRNA εμβόλιο Pfizer και Moderna, σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά τον εμβολιασμό με την 1η αναμνηστική δόση (3η δόση).

Σημειώνεται, τέλος, ότι η τέταρτη δόση δεν είναι υποχρεωτική και ούτε συνδέεται με τα πιστοποιητικά, αλλά αποτελεί σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement