Γκίκας Μαγιορκίνης: Πρέπει να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη για τη σημασία του εμβολιασμού, καθώς μας προστατεύουν από σοβαρή νόσηση, και την επιβεβλημένη επιστροφή στην κανονική ζωή.

«Για τους εμβολιασμένους, ο κίνδυνος είναι πλέον εξαιρετικά χαμηλός για εισαγωγή σε ΜΕΘ ή για θάνατο. Είναι χαμηλότερος και από αυτόν της γρίπης για να πάθουν κάτι, λόγω και της σχετικά χαμηλότερης νοσηρότητας της Όμικρον», τόνισε σχολιάζοντας την κατάργηση περιοριστικών μέτρων.

Και συνέχισε: «Το δεύτερο στοιχείο που έχουμε είναι ότι το σύστημα Υγείας δεν πιέζεται πλέον όπως στο παρελθόν και η πίεση είναι διαχειρίσιμη, οπότε με βάση την αρχή της αναλογικότητας, πρέπει να προχωρήσουμε σε αναστροφή των περιορισμών ώστε ο κόσμος να γυρίσει σε μια κανονικότητα».

Advertisement

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε κατάργηση μέτρων πριν τις σχετικές εισηγήσεις της επιτροπής, ο κ. Μαγιορκίνης αντέτεινε ότι έγινε η ζύμωση γύρω από αυτά τα μέτρα, και γενικά υπάρχει συναίνεση σε αυτό. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ισχυρή αντίρρηση για την απόσυρση των μέτρων», δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος είχε πει πριν λίγο καιρό ότι πρέπει να πάμε σε χαλάρωση μέτρων κάποια στιγμή και πως «είναι εξαιρετικά απίθανο να μην προχωρήσουμε σε αυτή την πορεία από την στιγμή που άλλες χώρες το έχουν κάνει».

Για την υποχρέωση διενέργειας ενός rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας, ξεκαθάρισε ότι «είναι ένα προληπτικό μέτρο, έχει έναν πολύ ήπιο χαρακτήρα – από τα δυο υποχρεωτικά τεστ αποσύραμε το ένα – και ο σκοπός είναι να παρακολουθήσουμε τους επόμενους μήνες την κινητικότητα του ιού μέσα σε αυτές τις ομάδες». «Εννοείται, εάν δούμε σε βάθος χρόνου ότι δεν χρειάζεται, θα αποσυρθεί και αυτό το μέτρο. Αλλά πηγαίνουμε βήμα-βήμα», διεμήνυσε.

Αναφορικά με τις αιτιάσεις των μη εμβολιασμένων οι οποίοι αισθάνονται ότι στοχοποιούνται με τον τρόπο αυτό, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «δεν είναι στοχευτικό», αλλά «σκοπός είναι να συνεχίσουμε την επιτήρηση της επιδημίας για τους επόμενους μήνες και να περιορίσουμε όσο γίνεται τη διασπορά».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement