3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία για τον τρόπο εκλογής προέδρου

Advertisement

Σε διαδικασία ψηφοφορίας βρίσκονται οι 5.700 σύνεδροι του ΣΥΡΙΖΑ από τις 12 το πρωί του Σαββάτου.

Το πολιτικό επίδικο (άρα και το επίδικο της ψηφοφορίας) έχει να κάνει με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου του κόμματος αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής.

Η σχετική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα προβλέπει εκλογή τόσο του προέδρου όσο και της ΚΕ κατευθείαν από τη βάση, από τα μέλη του κόμματος, όπως συνηθίζεται και σε άλλα κόμματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Advertisement

Η πρόταση της Ομπρέλας από την άλλη πλευρά, που κατατέθηκε και επισήμως στο σώμα των συνέδρων από τον Δημήτρη Βίτσα την Παρασκευή, προβλέπει την εκλογή προέδρου και ΚΕ από το Συνέδριο του κόμματος, όπως άλλωστε ίσχυε μέχρι και τώρα.

Εκπροσωπώντας την τάση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε η ψηφοφορία επί των προτάσεων για την άμεση εκλογή να γίνουν χωριστά. Δηλαδή οι σύνεδροι να ψηφίσουν σε ένα ψηφοδέλτιο για την εκλογή η όχι του προέδρου του κόμματος απευθείας από τα μέλη και σε ένα άλλο για την εκλογή η όχι της Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη.

Την θέση αυτή αντέκρουσε ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστηρίζοντας ότι η πρόταση απηχεί ένα συγκεκριμένο σκεπτικό για την αλλαγή της λειτουργίας του κόμματος και ως εκ τούτου είναι ενιαία και αδιαίρετη.

Advertisement

Εν τέλει πλειοψήφισε η πρόταση για μία και ενιαία κάλπη, δείγμα του ότι η εν γένει πρόταση για την εκλογή προέδρου και ΚΕ έχει αυτή τη στιγμή πολύ ισχυρό προβάδισμα.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας θα διαρκέσει μέχρι τις 7 το βράδυ. Αργότερα θα γίνουν γνωστά και τα αποτελέσματα.

Την Κυριακή, τέλος, πιθανότατα το πρωί αναμένεται να τοποθετηθεί από το βήμα του συνεδρίου ο Αλέξης Τσίπρας. Σε περίπτωση που η πρότασή του περάσει (πράγμα που είναι και το πιθανότερο) οι σχετικές εσωκομματικές εκλογές θα γίνουν στις 15 Μαϊου. Μοναδικός υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο πρώην Πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος του κόμματος.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement