Ανεμβολίαστοι σε εστίαση και λιανεμπόριο με πιστοποιητικό το Πάσχα

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Προνόμια πλήρως εμβολιασμένων έχουν νοσήσαντες και μερικώς εμβολιασμένοι που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ανεμβολίαστοι. Από αρχές Απριλίου έχουν αλλάξει οι ημερομηνίες λήξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, δίνοντας το ελεύθερο για διασκέδαση το Πάσχα, αλλά και πασχαλινά ψώνια στο λιανεμπόριο χωρίς την απαίτηση αρνητικού rapid test.

Μέχρι αρχές Απριλίου, για όσους είχαν νοσήσει, πέρασε το τρίμηνο και δεν πήγαν να κάνουν εμβόλιο ίσχυαν περιοριστικά μέτρα. Το ίδιο συνέβαινε και με όσους έκαναν τις δύο δόσεις του εμβολίου ή τη μία δόση του μονοδοσικού Johnson & Johnson και δεν θέλησαν να κάνουν την αναμνηστική μετά το επτάμηνο.

Η νέα διάρκεια ισχύος δίνει παράταση στα «προνόμια ελευθερίας», μέχρι την πλήρη κατάργηση των μέτρων την 1η Μαΐου. Υπενθυμίζεται λοιπόν ότι σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ:

Advertisement
  • Το πιστοποιητικό νόσησης λήγει στους 6 μήνες – από τρεις μήνες που ήταν
  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους 9 μήνες – από επτά που ήταν – για όσους έχουν κάνει δύο δόσεις και έχει παρέλθει το παραπάνω χρονικό διάστημα ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης

Ποια μέτρα καταργούνται την 1η Μαΐου

  • Από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου καταργείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όλους τους χώρους.
  • Από 1η Μαΐου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πηγαίνουν στην εργασία τους με μόνο ένα rapid test την εβδομάδα.
  • Από 3η Μαΐου καταργείται η υποχρέωση για self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία.

Τέλος στα rapid test των ανεμβολίαστων

Το ένα rapid test με το οποίο θα προσέρχονται στην εργασία τους από Πρωτομαγιά οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, δεν αποκλείεται να κρατήσει για λίγο και έπειτα να αλλάξουν ξανά τα δεδομένα.

Πριν από μερικές μέρες, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, άφησε «παράθυρο» απόσυρσης και αυτού του μέτρου.

«Εάν δούμε σε βάθος χρόνου ότι δεν χρειάζεται, θα αποσυρθεί και αυτό το μέτρο. Αλλά πηγαίνουμε βήμα-βήμα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement