Οι μεγάλες προκλήσεις για τον Αλέξη Τσίπρα την επόμενη μέρα του Συνεδρίου

Advertisement

Το γεγονός και μόνο των σφοδρών επιθέσεων που εξαπολύει προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα η Νέα Δημοκρατία, με επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό, δείχνει πως το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπήρξε στο μεγαλύτερο τουλάχιστον μέρος του επιτυχημένο. Το γεγονός ότι τη βάση των επιθέσεων της ΝΔ «νομιμοποίησαν» διάφορα «πρωτοκλασάτα» στελέχη της Κουμουνδούρου, δημιουργεί ασφαλώς αμφιβολίες σε πολλούς πολίτες για το εάν όλοι θέλουν να ξανακυβερνήσουν, αλλά και αναδεικνύει τον ρόλο των τάσεων ως μηχανισμών εξουσίας και όχι ρεύματα ιδεών.

Η επόμενη ημέρα του Συνεδρίου βρίσκει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώπιον σημαντικών προκλήσεων, με τη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση Μητσοτάκη να μεγαλώνει όλο και περισσότερο, τον πρωθυπουργό να προσπαθεί απεγνωσμένα να διασωθεί μέσω επικοινωνίας και με τη στήριξη συμφερόντων (προφανώς με ανταλλάγματα) και με τον Νίκο Ανδρουλάκη να καταφέρεται τόσο κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του Αλέξη Τσίπρα, αλλά να μην αποκλείει συνεργασία με τη …Νέα Δημοκρατία! Ταυτόχρονα, τα δύσκολα για τη χώρα, τόσο στην οικονομία και στην κοινωνία, όσο και γεωπολιτικά, είναι μπροστά.

Το στοίχημα, συνεπώς, για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ακόμα μεγαλύτερο την επομένη μέρα του Συνεδρίου, καθώς πλέον θα κριθεί διπλά και τριπλά ο ίδιος, ενώ άλλες ευκαιρίες έως την κάλπη δεν θα έχει.

Advertisement

Ο αριθμός όσων ψηφίσουν για πρόεδρο του κόμματος στις 15 Μαΐου αποτελεί προφανώς κρας τεστ ενόψει των εθνικών εκλογών. Ο υπερδιπλασιασμός των μελών που ψήφισαν για αντιπροσώπους για το Συνέδριο, ένας αριθμός 100.000 μελών, θα είναι σαφώς μια πολύ ικανοποιητική εξέλιξη για την Κουμουνδούρου. Αν στην κάλπη φτάσουν 120.000 και πάνω μέλη, θα πρόκειται για θρίαμβο. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν ήδη για την ανάγκη μιας μεγάλης καμπάνιας από τα μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο. Πρέπει να γίνει, αλλά δεν αρκεί. Χρειάζεται, πέραν της κινητοποίησης του Αλέξη Τσίπρα, η κινητοποίηση κυρίως των βουλευτών, με καθημερινό πρόγραμμα επισκέψεων σε χώρους δουλειάς, λαϊκές αγορές, σε συνοικίες των πόλεων και σε χωριά. Χρειάζεται να υπάρξουν προσωπικότητες που θα δηλώσουν ότι θα γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και θα ψηφίσουν για τον Αλέξη Τσίπρα. Δύσκολο για το σημερινό ΣΥΡΙΖΑ; Ναι, αλλά οι εκλογές θα είναι απείρως δυσκολότερες αν δεν γίνουν αυτά τα βήματα.

Η μάχη για τη σταυροδοσία στην Κεντρική Επιτροπή θα αποπροσανατολίσει ίσως από το μεγάλο ζητούμενο που είναι η προσέλευση νέων μελών για την υπερψήφιση του Αλέξη Τσίπρα. Στο παρασκήνιο, οι τάσεις δίνουν ήδη μεγάλη μάχη για τους συσχετισμούς στην Κεντρική Επιτροπή. Ταυτόχρονα, μάχη γίνεται για τις πρώτες θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς τα στελέχη εκτιμούν πως αν αναδειχτούν πρώτοι θα υποχρεωθεί ο Αλέξης Τσίπρας να τους χρησιμοποιήσει σε ηγετικές θέσεις του κόμματος την επόμενη μέρα.

Τα ποσοστά που θα λάβει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ψηφοφορία είναι επίσης ένα από τα ζητούμενα. Η μειοψηφία δηλώνει πως στηρίζει τον πρόεδρο, αλλά θα πρέπει αυτό να αποδειχθεί και στην κάλπη.

Advertisement

-Με βάση τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν στις 15 Μαΐου, η 16 Μαΐου θα κρύβει ακόμα περισσότερα στοιχήματα για τον Αλέξη Τσίπρα: Ποια θα είναι η ηγετική ομάδα που θα διαμορφώσει ο Αλέξης Τσίπρας; Τι νέα πρόσωπα θα εμφανίσει και θα βγάλει μπροστά; Με ποιους θα θελήσει να δείξει πως θα κυβερνήσει εάν κερδίσει τις εκλογές; Πώς θα διαμορφώσει ένα κόμμα που θα ξεπεράσει τις παθογένειές του, όπως το ότι μιλάει συνεχώς για την ανάγκη κινήματος ενώ έχει ελάχιστες δυνάμεις σε αυτό, είναι απών από την Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια κοκ; Πώς θα δείξει ότι είναι ένα κόμμα της νεολαίας;

Στην Κουμουνδούρου δεν έχουν πια καιρό. Πρέπει να πείσουν ότι άλλαξαν, ότι μπορούν, ότι είναι διαφορετικοί. Και η πρώτη ευθύνη σε αυτό ανήκει στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, που είναι το μεγάλο όπλο της αντιπολίτευσης.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement