Πασχαλινό τραπέζι: Σημαντικά ακριβότερο φέτος-Τα ποσοστά και οι λόγοι

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Κατά 15 με 20% θα είναι εφέτος ακριβότερο το πασχαλινό τραπέζι όπως τόνισε ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, τόνισε αναλυτικά ότι «με τον επίσημο πληθωρισμό περίπου στο 9%, φέτος το πασχαλινό τραπέζι ανάλογα με την σύνθεσή του είναι και 20% ακριβότερο σε σχέση με πέρσι.

Είναι μεγάλη η διαφορά και αυτό οφείλεται στον συγκερασμό των κρίσεων τις οποίες ζούμε και ειδικά στο κομμάτι του ενεργειακού κόστους που επηρεάζει οριζόντια την οικονομία».

Advertisement

Υπογράμμισε, επίσης, ότι από την κρίση «δεν επηρεάζονται μόνο οι λογαριασμοί του ρεύματος και οι τιμές στα καύσιμα που είναι η άμεση ανατίμηση, αλλά όλη η οικονομία. Τόσο η συνεχιζόμενη πανδημία όσο και ο πόλεμος στην Ουκρανία, συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών, επηρεάζουν την εικόνα της αγοράς και έχουμε ανατιμήσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου» ανέφερε.

Οι χονδρικές τιμές στα αμνοερίφια κυμαίνονται μεταξύ 9,5-10 ευρώ που σημαίνει ότι μπορεί να τα βρούμε από 10-11 ευρώ σε ορισμένες αγορές έως και πολύ υψηλότερα. Αυτό έχει να κάνει και με την ποιότητα, με την ηλικία του ζώου και άλλα στοιχεία σε σχέση με τον προμηθευτή.

Ωστόσο είναι πολύ διαφορετικό το να πληρώνει κάποιος τα προϊόντα σε αυξημένη τιμή λόγω της διεθνούς συγκυρίας και διαφορετικό να πληρώνει παραπάνω γιατί κάποιος αισχροκερδεί εις βάρος του. Ως εκ τούτου γίνονται διαρκείς έλεγχοι στην αγορά, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες» σημείωσε ο Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, προσθέτοντας πάντως για να προστατευτεί ο καταναλωτής δεν φτάνουν οι έλεγχοι στην αγορά και τα πρόστιμα, πρέπει και ο ίδιος να κάνει έρευνα αγοράς και να κάνει ψώνια που αντιστοιχούν στην οικονομική του δυνατότητα».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement