Σαν σήμερα: Η Πάτρα συγκλονίζεται συθέμελα από έκρηξη βόμβας – Απολογισμός, έξι νεκροί πολίτες και ο τρομοκράτης

Advertisement

Μια μέρα σαν σήμερα, 19 Απριλίου του 1991 η Πάτρα ξυπνάει από έναν εφιάλτη. Τραγικές μνήμες από τον βομβαρδισμό του 1940 αναβιώνουν.

Είναι πρωί και μια μία έκρηξη ακούγεται σ’ ολόκληρη την πόλη. Όσοι κατοικούν στο κέντρο της Πάτρας βλέπουν ένα πυκνό σύννεφο καπνού να τυλίγει τον ουρανό. Κάποιοι εντοπίζουν το σημείο της έκρηξης: Στην οδό Βότση 14!

Σιγά σιγά ξετυλίγεται το κουβάρι των ειδήσεων: Βόμβα εξερράγη σε ασανσέρ πολυκατοικίας, τη βόμβα μετέφερε Παλαιστίνιος τρομοκράτης, ακούγεται ότι η βόμβα προοριζόταν για το κτήριο του Βρετανικού Υποπροξενείου.

Advertisement

Ο τρομοκράτης – μεταφορέας, φέρεται να σταμάτησε λίγα μέτρα πριν από το στόχο του, με σκοπό ίσως να ελέγξει τον εκρηκτικό μηχανισμό. Ο τρομοκράτης πέρασε την είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Βότση 14, μπήκε στο ασανσέρ και άνοιξε το κουτί όπου υπήρχε η βόμβα. Και τότε προκλήθηκε η έκρηξη. Ο τρομοκράτης διαμελίστηκε και έξι ανυποψίαστοι Πατρινοί έχασαν τη ζωή τους.

Λίγη ώρα μετά την έκρηξη, αστυνομικοί, εντοπίζουν ό,τι έχει απομείνει από τον βομβιστή: Ένα αθλητικό παπούτσι και ένα κομμάτι από φοιτητική ταυτότητα. Τα λεπτομερή στοιχεία ήρθαν αργότερα: Ο 26χρονος Παλαιστίνιος Ιμπραχίμ Χασικέχ. πυροδότησε από λάθος τον εκρηκτικό μηχανισμό, με αποτέλεσμα σχεδόν να γκρεμίσει ένα ολόκληρο κτίριο και να σκοτώσει έξι ανθρώπους. Η επίθεση αποδόθηκε σε αυτόνομη ομάδα της ισλαμικής Τζιχάντ.

Η βόμβα συγκλόνισε την Πάτρα
Η βόμβα συγκλόνισε την Πάτρα

Σε λίγα 24ωρα είχαν συληφθεί στην Αθήνα ο εγκέφαλος της ομάδας Νουμπάνι, καθώς και δύο ακόμη συνεργοί του, οι Μπαϊκαράτ και Αουάντ Καλίλ.
Τεσσεράμισι χρόνια μετά, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο κήρυξε ενόχους και τους τρεις κατηγορούμενους: Επέβαλε ανά 25 ετών κάθειρξη στους Νουμπάνι και Μπαϊκαράτ και τριών ετών φυλάκιση στον Αουάντ Καλίλ και διέταξε την άμεση απέλασή τους μετά την έκτιση των ποινών τους.

Advertisement

Οι νεκροί πολίτες ήταν οι: Γιώργος Παπασωτηρόπουλος 58 χρόνων, Βασίλης Κυριακόπουλος 53 χρόνων, Γιάννης Καυκάς 25 χρόνων, Όλγα Σταγγαλινού 25 χρόνων, Δημήτρης Σεϊτανίδης 23 χρόνων, και Γεωργία Βέρρα 24 χρόνων. Οι νεκροί αλλά και οι τραυματίες είτε ήταν εργαζόμενοι ή επισκέπτες της εταιρείας κούριερ που βρισκόταν στο ισόγειο της πολυκατοικίας, είτε περαστικοί.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement