Θεσσαλονίκη: Μεγάλες ανατιμήσεις στις ζωοτροφές – Σε ποιες περιπτώσεις θα φτάσει 40% η αύξηση

Advertisement

Την άνω «βόλτα» παίρνουν εν μέσω του ραγδαίου κύματος ανατιμήσεων και οι τιμές των ζωοτροφών, με τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων οι οποίοι αυξήθηκαν μάλιστα κατά τη διάρκεια της πανδημίας να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες.

Η τροφή των κατοικιδίων, που αποτελεί προϊόν πρώτης ανάγκης για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, φορολογείται στο 24% και σημειώνει αύξηση μέχρι και 25% στην τιμή της τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας ανησυχία και στους εμπόρους των pet shops.

«Ο καθένας ανησυχεί για το μέλλον – Όταν παίρνεις σκύλο είναι σαν να έχεις παιδί»

Ο κ. Γιώργος Τσορακλίδης, εργαζόμενος σε pet shop του κέντρου της Θεσσαλονίκης δηλώνει πως οι ιδιοκτήτες έχουν προσαρμοστεί στις νέες τιμές, ωστόσο εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για το πώς θα μπορούν να παρέχουν στα κατοικίδιά τους όσα χρειάζονται. «Ο καθένας ανησυχεί για το μέλλον. Όταν παίρνεις σκύλο είναι σαν να έχεις ένα παιδί που μένει πάντα παιδί. Ένα καινούριο μέλος στην οικογένεια που πρέπει να το φροντίζεις», σημειώνει στο ThessToday.gr.

Advertisement

«Μέσα στην πανδημία ο κόσμος απέκτησε πολλά ζώα είτε για τη συντροφιά, είτε για να βγαίνουν έξω για βόλτα. Οι άνθρωποι πλέον είναι πιο φιλόζωοι απ’ ό,τι στο παρελθόν. Όλοι θέλουν ένα κατοικίδιο. Υπάρχουν πολλοί σκύλοι και πολλές γάτες στα σπίτια της Θεσσαλονίκης».

Όσον αφορά τις ανατιμήσεις, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 10 – 15% στην τροφή του σκύλου και της γάτας. Η μέση τιμή για μια ξηρή τροφή είναι σήμερα στα 3,50€ το κιλό, όμως μπορεί να φτάσει και πάνω από 10€ για κάτι πιο εξεζητημένο. Πολλοί πελάτες, όπως σημειώνει ο κ. Τσορακλίδης ρωτούν πλέον για πιο οικονομικές επιλογές από αυτές που μέχρι πρότινος έκαναν για τη διατροφή των ζώων τους. «Ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα που έχει ο καθένας μπορεί να πάει σε κάτι πιο φθηνό. Μπροστά στις αυξήσεις που έγιναν στο ρεύμα, στο αέριο και στα τρόφιμα όπως το λάδι, νομίζω έχουν προσαρμοστεί. Τον πρώτο μήνα ήταν λίγο ταραγμένοι οι πελάτες αλλά έχουν συνηθίσει πλέον».

Advertisement

Ερωτηθείς μάλιστα σχετικά με το αν κάποιοι έχουν κόψει από τη διατροφή των κατοικιδίων τους τις υγρές τροφές λόγω της οικονομικής κατάστασης και προτιμούν τις κροκέτες απάντησε πως ως πιο ενδεδειγμένη αλλά και πιο φθηνή επιλογή, πολλοί αγοράζουν κυρίως ξηρή τροφή. Ωστόσο επεσήμανε πως, όπως γίνεται και στην περίπτωση των παιδιών, έτσι και με τα κατοικίδια οι ιδιοκτήτες πολλές φορές στερούνται οι ίδιοι πράγματα για να παρέχουν σε αυτά. «Κανένας δεν λυπάται για το κατοικίδιό του. Είναι σαν παιδί. Μπορεί να στερεί από τον εαυτό του αλλά για το κατοικίδιο θα πάρει».

Αυξήσεις σημειώνονται όμως όχι μόνο στις ζωοτροφές, αλλά και στα παιχνίδια και αξεσουάρ των ζώων. «Κάθε φορά που έρχονται στο μαγαζί καινούρια πράγματα είναι και διαφορετικές οι τιμές τους», αναφέρει ο κ. Τσορακλίδης, ενώ όσον αφορά τη Μεγάλη Εβδομάδα περιμένει μετρημένη κίνηση στην αγορά.

Advertisement

«Περιμένουμε να φύγει ο κορωνοϊός και να υπάρξουν μερικά θετικά μηνύματα γιατί η αγορά έχει να κάνει με την ψυχολογία. Να πέσουν λίγο οι τιμές τουλάχιστον στα καύσιμα και στις πρώτες ύλες και να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα. Γιατί τα τελευταία χρόνια είναι δύσκολα. Η πανδημία έπληξε και τα pet shops. Μπορεί να είναι τροφή, που η τροφή πλήττεται λιγότερο από τα ρούχα και τα παπούτσια, αλλά δε παύει να πλήττεται».

Νέες αυξήσεις τιμών στις ζωοτροφές από τον Μάιο

Ανάλογη είναι η εικόνα που περιγράφει και ο κ. Χρήστος Καβακάκης, έμπορος ζωοτροφών στο Καπάνι, ο οποίος εμπορεύεται τροφές μικρών πτηνών -καναρινιών, παραδείσιων, παπαγάλων- και σκύλων. Ο ίδιος μάλιστα κάνει λόγο για νέο κύμα αυξήσεων στις τιμές των ζωοτροφών από τον Μάιο, που θα οδηγήσουν εν τέλει σε ανατιμήσεις της τάξης του 40% συνολικά.

Advertisement

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είδαμε μεγάλη αύξηση μέχρι τώρα στις τροφές τους (σ.σ. των μικρών πτηνών) στο 20 – 25%. Πριν από δύο εβδομάδες που μιλούσα με τον έμπορό μας από Αθήνα έμαθα ότι από τον Μάιο θα πάρει ακόμα ένα 20% αύξηση. Μεγάλη αύξηση περιμένουμε και στις τροφές του σκύλου».

Ο κ. Καβακάκης σημειώνει μάλιστα για τις τροφές των μικρών πτηνών πως οι πελατεία του, που αποτελούνταν και από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν σαν χόμπι αυτή την ενασχόληση, έχει ελαττωθεί σημαντικά, με την κατάσταση να δείχνει δυσοίωνη για το μέλλον. «Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα έρθει κόσμος στο Καπάνι αλλά με τι πορτοφόλια θα έρθει; Η πτώση της κίνησης είναι πολύ έντονη».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement