Τσίπρας: Εμείς δεν θέλουμε λεφτόδεντρα, θέλουμε να κλαδέψουμε τα κλεφτόδεντρα

Advertisement

«Θέλω να πιστεύω ότι είναι επιβεβλημένο και έντιμο να υπάρξει νέα λαϊκή εντολή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και πρόσθεσε: «Όταν δεν θα μπορεί να πληρώσει ο πολίτης τον λογαριασμό, τότε θα έχουμε και πάλι ανθρωπιστική κρίση στη χώρα. Πρέπει άμεσα να υπάρξουν μέτρα».

Αναλυτικά τα όσα είπε στη συνέντευξη:

«Η κυβέρνηση έχει λερωμένη τη φωλιά της σε ό,τι αφορά στην ακρίβεια. Πώς είναι δυνατόν η χώρα να έχει την ακριβότερη τιμή χονδρικής στο ρεύμα; Η τιμή είναι στα 280 ευρώ, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχει 112 ευρώ. Απ’ όλες τις χώρες έχουμε την πιο ακριβή τιμή. Είναι αυτή ελεύθερη αγορά; Γιατί η Ελλάδα να έχει την ακριβότερη τιμή; Η απάντηση είναι δύο λέξεις. Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφήνει ελεύθερη την αισχροκέρδεια», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την έναρξη της συνέντευξης και πρόσθεσε: «Εμείς λέμε ότι θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε όλο αυτό το φαινόμενο. Δεν χρειάζεται δημοσιονομικό κόστος. Θα το κάνουμε όπως η Πορτογαλία. Δεν θέλουμε λεφτόδεντρα, θέλουμε να κόψουμε τα κλεφτόδεντρα. Όπως το έκανε η Πορτογαλία, μπορεί και η Ελλάδα. Τι περιμένει ο κ. Μητσοτάκης από την Ευρώπη; Δεν πήρε τίποτα, ενώ άλλες χώρες κατάφεραν τη μείωση της τιμής».

«Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι τεράστιο. Όσο ανεβαίνει η τιμή, η αύξηση πάει στον καταναλωτή. Είναι δολοφονικό όλο αυτό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι λογαριασμοί εκτρέπουν τον προϋπολογισμό τους. Σε συνεργάτη μου ήρθε 2.500 ευρώ ο λογαριασμός. Κάθε μέρα ανακοινώνεται τιμή χονδρικής. Και γνωρίζουμε την παραγωγή ρεύματος. Βρίσκεις το μεταβαλλόμενο κόστος. Βρίσκεις και το υπερβάλλον κέρδος και βλέπεις ότι βγαίνει 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό που λέμε ουρανοκατέβατα κέρδη. Η ΔΕΗ το 2021 έκαναν διαρροές ότι έχουν κέρδη 950 εκατ. ευρώ. Και μετά ο Μητσοτάκης έλεγε στη Βουλή ότι δεν έχει κέρδη. Τα golden boys παίρνουν αστρονομικές απολαβές. Γέμισαν διευθυντές για να παίρνουν χρήματα τα golden boys. Για ποιον δουλεύει η ΔΕΗ και ποιος έχει την ευθύνη αν δεν την έχει ο κ. Μητσοτάκης. Πήγε στη ΔΕΘ πέρυσι και ανακοίνωσε την ιδιωτικοποίηση μετά. Αυτό που ζούμε είναι παραλογισμός», σύνεχισε.

Advertisement

«Όσα εξήγγειλα στο Συνέδριο δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος»

«Τα περισσότερα από αυτά που εξήγγειλα στο Συνέδριο δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος. Η Πορτογαλία και η Ισπανία κατάφεραν μείωση της τιμής στο ρεύμα χωρίς να υπάρχει δημοσιονομικό κόστος. Θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα κόστος, αλλά αρκετοί θα ανακουφιστούν. Όπως για παράδειγμα η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Αυτό είναι ένα κόστος διαχειριστικό», τόνισε στη συνέχεια.

Κατώτατος μισθός

«Ο κατώτατος μισθός δεν έχει δημοσιονομικό κόστος και είναι κι απαραίτητη η αύξηση του. Πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να ζήσουν. Ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 9%. Υπενθυμίζω ότι αυξήσαμε κατά τη διακυβέρνησή μας τον κατώτατο και καταργήσαμε τον υποκατώτατο μισθό. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έκανε αύξηση της πλάκας, 2%», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες – αγρότες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την ανάγκη να μειωθούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες κι αγρότες. «Η ανάγκη να μειωθεί το χρέος είναι μεγάλη. Τα χρέη αυτά δεν μπορούν να πληρωθούν. Υποχρεώθηκαν να κλείσουν λόγω της πανδημίας. Πρέπει να υπάρχει διαγραφή των χρεών στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Πώς να διαχειριστούν το επόμενο χρέος που θα έρθει; Όλα αυτά είναι ρεαλιστικά. Όπως και η στέγη για τα νέα ζευγάρια. Είναι αναγκαίες παρεμβάσεις», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στάθηκε στις απευθείας αναθέσεις. «Πολύ λιγότερα απ’ αυτά που έδωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τα οποία δεν ξέρουμε και πού πήγαν; 7 δισ. ευρώ πήγαν σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς. Πού βρισκόμαστε;», είπε χαρακτηριστικά.

Advertisement

«Κατάρρευση της κυβέρνησης»

«Δεν χρειάζεται να είσαι δημοσκόπος για να δεις την κατάρρευση της κυβέρνησης. Όταν μιλάει ο λογαριασμός και η τσέπη σου, η δυσαρέσκεια είναι πολύ μεγάλη. Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι είμαι ο παλαιότερος και έχω μια εμπειρία, αυτό που έχει σημασία δεν είναι αν υπάρχουν χαμηλοί ή ψηλοί τόνοι. Το να έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα σημάνει την ανασυγκρότηση της κοινωνίας. Θέλω να πιστεύω ότι είναι επιβεβλημένο και έντιμο να υπάρξει νέα λαϊκή εντολή. Όταν δεν θα μπορεί να πληρώσει ο πολίτης τον λογαριασμό, τότε θα έχουμε και πάλι ανθρωπιστική κρίση στη χώρα. Πρέπει άμεσα να υπάρξουν μέτρα».

«Λάθος η αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία»

«Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να είναι σαφής σε ό,τι αφορά στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου. Δεν είχε λόγο να στείλει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία. Είναι λάθος η χώρα να βγαίνει στη «σέντρα». Η Ελλάδα έχει παραδοσιακές σχέσεις. Δεν είναι Λουξεμβούργο. Η χώρα μας έχει ιδιαιτερότητες. Ήταν λάθος και νομίζω ότι το κατάλαβαν. Η στρατηγική του πρόθυμου συμμάχου δεν μας έχει προσφέρει κάτι τα τελευταία 3 χρόνια».

«Ο Νίκος Ανδρουλάκης να μας πει τι θέλει»

«Δεν ξέρω τι βλέπει και τι δεν βλέπει. Να μας πει τι θέλει. Καλό είναι να μιλήσει προγραμματικά και να μην κινείται στη γκρίζα ζώνη. Είναι αρχηγός κόμματος σχεδόν 4 μήνες. Εμείς πιστεύουμε στις συνεργασίες. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν πρέπει να μας λέει ποιους δεν θέλει. Να μας πει τη θέση του πάνω στα προβλήματα. Τους πρωθυπουργούς τους βγάζει ο ελληνικός λαός. Το θέμα δεν είναι πρόσωπα, αλλά οι πολιτικές. Αν ο κ. Ανδρουλάκης είναι πρώτο κόμμα να διεκδικήσει να είναι πρωθυπουργός. Απευθυνόμαστε όχι μόνο στο ΚΙΝΑΛ, αλλά και σε άλλες δυνάμεις. Εμείς διεκδικούμε να έχουμε πολιτική αλλαγή, να φύγει η κυβέρνηση της δεξιάς και να δώσουμε μια ανάσα στον κόσμο. Όποιος κινείται σε γκρίζα ζώνη κάνει ζημιά. Το ΚΙΝΑΛ συνεργάστηκε με τη ΝΔ και γι’ αυτό πήγε στο 6%. Τότε ήταν γραμματέας του κόμματος ο κ. Ανδρουλάκης. Μιλάμε με ανοιχτά χαρτιά, θέλουμε ο ελληνικός λαός να μας δώσει τη δύναμη να είμαστε πρώτο κόμμα».

Advertisement

Τι είπε για τις εντάσεις με Σκουρλέτη και Τσακαλώτο

«Η εικόνα του Συνεδρίου ήταν πολύ δυνατή. Περάσαμε ένα πολύ δυνατό μήνυμα ότι μπορούμε και είμαστε αποφασισμένοι. Τα συνέδρια της Αριστεράς, αυτά που δεν είναι προκάτ, είναι ανοιχτά, γίνονται συζητήσεις. Πολλές φορές υπάρχουν εντάσεις. Δεν είναι σπάνια αυτά τα φαινόμενα στα συνέδρια της Αριστεράς. Μετά τη φωτογραφία που φαίνεται ότι είμαι σε αντιπαράθεση με τον κ. Τσακάλωτο, πιαστήκαμε αγκαλιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μήνυμα νίκης».

ΑΜΠΕ

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement