Πρόστιμο 100 ευρώ: Θολό τοπίο με τη διαγραφή

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών έως και τις 15 Απριλίου υποχρεούνταν να καταβάλλουν πρόστιμο 100 ευρώ.

Το εν λόγω πρόστιμο είχε επιβληθεί σε όσους δεν έκαναν το εμβόλιο για τον μισό Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον μισό Απρίλιο.

Από τις 16 Απριλίου το μέτρο αποτελεί παρελθόν .

Advertisement

Ωστόσο, η πλήρης ελευθερία για τους ανεμβολίαστους δεν ήρθε ακόμα, καθώς, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων, μέχρι και τα τέλη του Απριλίου χρειάζονται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης για να μπουν στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης και του εμπορίου.

Θα διαγραφεί το πρόστιμο των 100 ευρώ;

Εκκρεμότητα, όμως, παραμένει το ποσό των 300 ευρώ που τους έχει επιβληθεί μέχρι και σήμερα και αν θα καταβληθεί τελικά στην εφορία ή υπάρχει ενδεχόμενο διαγραφής του.

Ο υπ. Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης προ ημερών προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με τα 300 ευρώ, αφήνοντας ένα παράθυρο ανοιχτό για τη μη καταβολή τους.

Advertisement

Συγκεκριμένα είπε πως οι σκέψεις που υπάρχουν, χωρίς να έχει αποφασιστεί κάτι προς το παρόν είναι να διαγραφούν τα πρόστιμα σε όσους προχωρήσουν τώρα στον εμβολιασμό τους.

Υπενθυμίζεται ότι η μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με προδικαστική απόφασή της, ανέβαλε την έκδοση οριστικής απόφασης για το ζήτημα του προστίμου για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών και κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς να καταθέσουν στοιχεία (το λεγόμενο φάκελο) μέχρι την 6η Μαΐου 2022, προκειμένου το δικαστήριο να εκδώσει την οριστική απόφασή του.

Μεταξύ αυτών που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για το θέμα του εμβολίου είναι ένας πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, δύο αρεοπαγίτες, ένας πρώην πρόεδρος Εφετών, δύο δικηγόροι, ένας γιατρός, ένας ιερέας, ένας συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ιδιωτικοί υπάλληλοι κλπ, οι οποίοι είναι όλοι άνω των 60 ετών.

Advertisement

Αναλυτικότερα, ενώπιον της μείζονος Ολομέλειας του ΣτΕ, την 8η Απριλίου 2022, συζητήθηκαν οι αιτήσεις αρνητών εμβολιασμού κατά της COVID-19, οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που προβλέπει τη μηναία καταβολή προστίμου των 100 ευρώ σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν και για όσο διάστημα παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Η εισηγήτρια των υποθέσεων, η σύμβουλος Επικρατείας Μαρλένα Τριπολιτσιώτη, κατά την ημέρα της συζήτησης είχε αναφέρει ότι με δύο έγγραφα του ΣτΕ είχε ζητηθεί από τους συναρμόδιους φορείς του Δημοσίου, να αποστείλουν έγγραφα και στοιχεία στο ΣτΕ επί των επίμαχων υποθέσεων, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Η μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ με την προδικαστική απόφασή της ζητεί από τα συναρμόδια υπουργεία Επικρατείας, Οικονομίας και Υγείας, όπως και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), να προσκομίσουν στοιχεία, μέχρι την 6η Μαΐου 2022.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement