Πασχαλινό τσουρέκι: το γνωρίζουμε πριν το φάμε

Advertisement

Ρίχνουμε μια ματιά στα θετικά και τα αρνητικά του στοιχεία, ώστε να το απολαύσουμε όπως πρέπει, χωρίς υπερβολές.

Το τσουρέκι, είναι ένα τρόφιμο με μεγάλη θρεπτική αξία, άμεσα συνδεδεμένο με το Πάσχα και αποτελεί ένα παραδοσιακό γλυκό που το συναντάμε με διαφορετικές εκτελέσεις. Πολλοί από εμάς νιώθουμε ενοχές όταν θα γευτούμε το τσουρέκι μαζί με τον καφέ ή το γάλα, με το φόβο της ζυγαριάς.  Είναι πολύ νόστιμο, όμως, όπως και για κάθε γλυκό, θα πρέπει να προσέχουμε ορισμένα πράγματα. Πριν το απολαύσουμε, είναι καλό να γνωρίζουμε τα θετικά και τα αρνητικά της κατανάλωσης του.

Ξεκινώντας από τα θετικά, εκτός από υγιεινό και θρεπτικό, αποτελεί επίσης καλή πηγή πρωτεΐνης, χάρη στο αβγό και το γάλα που περιέχει. Αυτό σημαίνει ότι είναι χορταστικό  και μας χαρίζει ενέργεια. Αναλυτικά παρακάτω μπορούμε να δούμε τι προσφέρουν τα συστατικά του στον οργανισμό μας:

Το αλεύρι: Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό, με αποτέλεσμα να ενισχύει την πνευματική διαύγεια, τη λειτουργία της καρδιάς και την πρόληψη της αναιμίας. Επίσης, περιέχει μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων και αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης, η οποία είναι το κύριο καύσιμο του οργανισμού μας.

Advertisement

Τα αυγά: Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής θρεπτικής αξίας, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και σιδήρου. Περιέχουν επίσης λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι οποίες ενισχύουν την όραση, ενώ η βιταμίνη D βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό μας.

Το μαχλέπι: Περιέχει κουμαρίνη και άλλες πικρές ουσίες οι οποίες έχουν χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες. Επίσης, αποτελεί το συστατικό που δίνει την ιδιαίτερη μυρωδιά στο τσουρέκι.

Η μαστίχα: Αποτελεί επίσης συστατικό με ιδιαίτερο άρωμα και επιπλέον έχει ορισμένες θεραπευτικές ιδιότητες για το στομάχι και το στόμα, αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθάει στην επούλωση των πληγών.

Advertisement

Η βανίλια: Βοηθά στη χώνεψη, ανακουφίζει από τις στομαχικές διαταραχές και τονώνει το νευρικό σύστημα.

Η μαγιά: Είναι πλούσια σε χολίνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που τονώνουν το νευρικό σύστημα και το μεταβολισμό, ενώ το μαγνήσιο και το χρώμιο βοηθούν στην ομαλή ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος και στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης  στο αίμα.

Παρά το πλήθος των θετικών στοιχείων που έχει το τσουρέκι θα πρέπει να αναφερθούμε και σε αυτά τα στοιχεία του που ενδεχομένως χρειάζεται να προσέχουμε.

Advertisement

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση  να παραβλέψουμε την περιεκτικότητά του σε βούτυρο, δηλαδή σε κορεσμένα λιπαρά, η υπερκατανάλωση των οποίων ευθύνεται κυρίως για την παχυσαρκία, την αύξηση του επιπέδου της κακής χοληστερόλης στο αίμα καθώς και για καρδιακές παθήσεις. Πολλά τσουρέκια παρασκευάζονται με μαργαρίνη, πλούσια σε πολυακόρεστα φυτικά έλαια, τα οποία, όμως, με την υδρογόνωση, μετατρέπονται σε τρανς λιπαρά.

Ένα άλλο αρνητικό στοιχείο  του τσουρεκιού που χρειάζεται προσοχή είναι η ζάχαρη, η οποία ανάλογα με την περιεκτικότητά της και σε συνδυασμό με τα λιπαρά, αυξάνει αντιστοίχως και τις θερμίδες  του. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μία φέτα τσουρέκι μπορεί να φτάσει και τις 180 θερμίδες ή και παραπάνω.

Συγκεκριμένα, στα 100g τσουρέκι έχουμε:
•7,4g πρωτεΐνες
•63,2g υδατάνθρακες
•12,4g ολικά λιπαρά εκ των οποίων 3,9g κορεσμένα
•101mg χοληστερίνη
•2g φυτικές ίνες

Advertisement

Σημαντικό είναι επίσης ότι το τσουρέκι είναι πλούσιο σε απλά σάκχαρα, που σημαίνει ότι αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα γρήγορα. Γι’ αυτό, άτομα που υποφέρουν από σακχαρώδη διαβήτη, πρέπει να ιδιαίτερα προσεκτικά.

Το τσουρέκι ως παραδοσιακό γλύκισμα συνηθίζεται να το καταναλώνουμε το Πάσχα. Είναι μία νόστιμη επιλογή για το πρωινό αλλά και για τα  ενδιάμεσα γεύματα. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές από το κλασικό τσουρέκι όπως είναι: τσουρέκι με γέμιση της επιλογής σας,  με επικάλυψη σοκολάτας, με μήλο και καραμέλα, με μαρμελάδα, με κάστανο και άλλες πολλές εκδοχές.

Επομένως, το τσουρέκι αποτελεί μια υγιεινή επιλογή για γλύκισμα. Η καλύτερη λύση όμως είναι να το φτιάξετε μόνοι σας, με αγνά υλικά και προσέχοντας τις δοσολογίες, έτσι ώστε να ξέρετε ακριβώς τι καταναλώνετε. Όταν η κατανάλωσή του γίνεται με μέτρο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας!

Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
MSc, MBA, SRD
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
www.somaygies.gr

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement