Πόλεμος στην Ουκρανία: Προ των πυλών επισιτιστικός εφιάλτης- Ελλείψεις σε μπύρα, κοτόπουλο, ζυμαρικά

Advertisement

Αγρότες προειδοποιούν για επισιτιστική κρίση λόγω των διαφαινόμενων ελλείψεων, εκτός απο το μαγειρικό λάδι σε είδη όπως η μπύρα, το κοτόπουλο, τα ζυμαρικά και τα λουκάνικα που οι τιμές τους ενδέχεται να εκτοξευθούν στα ύψη.

Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία περιορίζουν ήδη το ηλιέλαιο που μπορούν να αγοράσουν οι πελάτες, ήδη όμως κι άλλες ελλείψεις και τιμωρητικές αυξήσεις τιμών γίνονται επίσης αισθητές στην τροφική αλυσίδα. Η Ουκρανία και η Ρωσία εξάγουν εκατομμύρια τόνους σιταριού και σιτηρών, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τροφίμων και στις ζωοτροφές.

Οι ελλείψεις και οι υψηλότερες τιμές θα επηρεάσουν προϊόντα όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, την μπύρα, το κοτόπουλο και τα λουκάνικα. Οι αγρότες προειδοποιούν για μια νέα, μεγαλύτερη επισιτιστική κρίση που πυροδοτήθηκε από τις ελλείψεις και τις τιμές χονδρικής, εν μέσω φόβων ότι το δελτίο μπορεί να επεκταθεί σε τρόφιμα και είδη πέρα ​​από το μαγειρικό λάδι.

Advertisement

Η αρνητική επίδραση στις επιλογές και στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών θα ειναι αναπόφευκτη, λένε. Οι ηγέτες των αγροτών προειδοποίησαν τον υπουργό Περιβάλλοντος Τζορτζ Γιουστίς για την κρίση σε επείγουσες συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα.

Ο Τιμ Λανγκ, ομότιμος καθηγητής επισιτιστικής πολιτικής στο City του Λονδίνου, δήλωσε: «Σήμερα μιλάμε για τη διανομή του ηλιελαίου με μερίδες, αλλά σύντομα αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε άλλα προϊόντα. Η κρίση στην Ουκρανία συσσωρεύει την αγωνία και υπενθυμίζει σε εμάς και στην κυβέρνηση ότι δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα ράφια των σούπερ μάρκετ θα είναι πάντα γεμάτα».

Κολοσσοί όπως η Tesco, η Morrisons, η Waitrose και η Ιceland περιορίζουν την ποσότητα ηλιελαίου που μπορούν να αγοράσουν οι καταναλωτές και υπάρχουν ανησυχίες ότι αυτό θα εξαπλωθεί σε άλλα προϊόντα και, πιο πιθανό, θα μειωθεί η επιλογή στα ράφια.

Advertisement

«Βλέπουμε μια αποσταθεροποίηση να έρχεται στο σύστημα τροφίμων και είναι καιρός η κυβέρνηση να πάρει τον έλεγχο. Δεν πρέπει να αφήνει τα σούπερ μάρκετ να αποφασίζουν τι μπορούμε και τι όχι να αγοράσουμε, η κυβέρνηση πρέπει να εμπλακεί» τόνισε ο δρ Λανγκ. Η έλλειψη λευκών ψαριών αποτελεί επίσης κίνδυνο, καθώς η Ρωσία είναι σημαντικός προμηθευτής για την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, καθηγητής Erik Millstone, του Πανεπιστημίου του Σάσεξ είπε ότι η αποτυχία των σούπερ μάρκετ να πληρώσουν παραπάνω τους αγρότες για να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος τους, κινδυνεύει να προκαλέσει ελλείψεις. «Ο συνδυασμός των αυξανόμενων τιμών των εισροών για τους αγρότες με την αποφασιστικότητα των σούπερ μάρκετ να διατηρήσουν τις τιμές τους ανταγωνιστικές για να αποφύγουν τις απώλειες σημαίνει ότι τα κίνητρα για τους αγρότες να αυξήσουν την παραγωγή τους θα εξατμιστούν».

Οι καλλιεργητές οπωροκηπευτικών έχουν περικόψει την παραγωγή τους λόγω του αυξανόμενου κόστους ενέργειας για την παροχή θερμότητας. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές χονδρικήςειδών όπως η τομάτα, αυξήθηκαν κατά 58% σε ένα χρόνο. Ακόμη και το McDonald’s δεν μπόρεσαν να πάρει όλες τις ντομάτες που χρειάζονται, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα εστιατόρια έχουν περιορίσει τον αριθμό του λαχανικού στα μπέργκερ τους.

Advertisement

Η χονδρική τιμή του βουτύρου και του αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη, που χρησιμοποιείται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, αυξήθηκε επίσης κατά 59% σε ένα χρόνο, σύμφωνα με το Συμβούλιο Ανάπτυξης Γεωργίας και Κηπουρικής.

Τα Sainsbury’s έχουν τοποθετήσει πινακίδες στα καταστήματά τους, συμβουλεύοντας τους πελάτες ότι ορισμένα προϊόντα ενδέχεται να αντικαταστήσουν το ηλιέλαιο με κραμβέλαιο. Η Κάρεν Μπετς, της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών είπε ότι ο πόλεμος και οι σχετικές κυρώσεις «θα οδηγήσουν σύντομε σε νέες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων».

Και πρόσθεσε: «Το ηλιέλαιο γίνεται γρήγορα μη διαθέσιμο, αυξάνοντας το κόστος των εναλλακτικών λύσεων. Άλλα προϊόντα, όπως τα λευκά ψάρια και ο ξυλοπολτός που χρησιμοποιείται στις συσκευασίες και τις ετικέτες, σπανίζουν καθώς οι προμήθειες από τη Ρωσία και την Ουκρανία στεγνώνουν».

Advertisement

Οι ηγέτες των αγροτών προειδοποιούν για κατάρρευση της παραγωγής αυγών και χοιρινού κρέατος, καθώς οι αγρότες παραιτούνται επειδή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το αυξανόμενο κόστος των ζωοτροφών, της ενέργειας αλλά και των λιπασμάτων, σε μία κρίση που επαναλαμβάνεται σε πολλές χώρες και όχι μόνο στη Βρετανία.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement