«Ανάσα» για τους ξεναγούς η φετινή τουριστική χρονιά – Χωρίς ξεναγήσεις οι Ρωσόφωνοι

Advertisement

«Ανάσα» για την πλειοψηφία των ξεναγών της Βόρειας Ελλάδας χαρακτηρίζεται η φετινή τουριστική χρονιά μετά από δύο χρόνια πανδημίας που έπληξε σημαντικά τον κλάδο με ανύπαρκτες σχεδόν ξεναγήσεις. Ένα μικρό ποσοστό, ωστόσο, των Ρωσόφωνων ξεναγών φαίνεται πως θα μείνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά χωρίς δουλειά καθώς λόγω του πολέμου δεν παρατηρείται ενδιαφέρον από τη Ρωσία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο ThessToday.gr, η πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, Αναστασία Γαϊτάνου, οι ξεναγήσεις στη Βόρεια Ελλάδα ξεκίνησαν λίγο πριν το Πάσχα με το ενδιαφέρον των τουριστών να είναι έντονο κυρίως για τον μήνα Μάιο. «Η ανάγκη πλέον για εργασία είναι μεγάλη, ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας στη διάρκεια των οποίων με δυσκολία επιβιώναμε. Ξεκινήσαμε δειλά-δειλά τον Μάρτιο ενώ από τα μέχρι τώρα στοιχεία, αναμένουμε να έχουμε περισσότερες ξεναγήσεις τους επόμενους μήνες, κυρίως Μάιο και Ιούνιο».

Τις ξεναγήσεις στη Βόρεια Ελλάδα προτιμούν κυρίως οι τουρίστες από Γερμανία και Αγγλία -αποτελούν την κύρια πλέον αγορά- αλλά και από Πολωνία και ένα μικρό ποσοστό από τα Βαλκάνια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για φέτος σημειώνεται από πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης όπως Βέλγιο και Λουξεμβούργο.

Advertisement

Πλήγμα η απώλεια των Ρώσων

Πάνω από 100 Ρωσόφωνοι ξεναγοί θα μείνουν και φέτος χωρίς δουλειά καθώς τα γκρουπ με Ρώσους τουρίστες δεν θα επισκεφθούν τη χώρα μας λόγω του πολέμου. «Μπορεί το ποσοστό που χάνεται να μην πλήττει σημαντικά τον κλάδο και την Ελλάδα γενικότερα, υπάρχουν, ωστόσο, άτομα που δεν θα εργαστούν και φέτος. Οι Ρώσοι τουρίστες έχουν μειωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια μιας και έχει υποτιμηθεί το ρούβλι και παρατηρούνται δυσκολίες στην έκδοση της βίζας. Το 2021 είχαμε για παράδειγμα μόνο 500.000 Ρώσους σε ολόκληρη την Ελλάδα», σχολίασε η κα Γαϊτάνου.

Αυξάνονται οι πριβέ ξεναγήσεις

Από την περσινή χρονιά παρατηρείται στροφή και άνοδος στις πριβέ ξεναγήσεις, είτε στις μονοήμερες εκδρομές είτε στις πολυήμερες. Άτομα που ταξιδεύουν μόνα τους ή οργανωμένα μικρά γκρουπ επιλέγουν τις πριβέ ξεναγήσεις μέσω και των τουριστικών γραφείων. «Το 2021 είχαμε αρκετά πριβέ από Γάλλους, Ισπανούς και Ιταλούς ενώ και φέτος θα έχουμε παρόμοια κατάσταση. Πρόκειται για μια αντίδραση στον μαζικό τουρισμό. Ο τουρίστας φτιάχνει το πρόγραμμα των ξεναγήσεων διαλέγοντας τα μέρη που θα επισκεφθεί χωρίς να απαιτείται να ακολουθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα. Και φυσικά, κρίνοντας οικονομικά η πριβέ ξενάγηση είναι καλύτερη για τους ξεναγούς και δίνεται διαφορετική τιμή απ’ ότι στα μεγαλύτερα γκρουπ αλλά σίγουρα δεν μπορείς να βασιστείς μόνο σε αυτό», δήλωσε η πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης.

«Ποντάρουν» στις κρουαζιέρες

Οι πάνω από 3.000 ξεναγοί όλης της χώρας έχουν προσθέσει πλέον στην ατζέντα των ξεναγήσεών και τους τουρίστες από τις κρουαζιέρες. Ειδικά, φέτος οι ξεναγοί της Βόρειας Ελλάδας αποκτούν ένα επιπλέον πλεονέκτημα και ταυτόχρονα κέρδος από τις κρουαζιέρες- συνολικά πάνω από 60- που θα προσεγγίσουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Σημαντικό στοιχείο για τον κλάδο των ξεναγών οι κρουαζιέρες που έχουν ξεκινήσει ήδη στην Θεσσαλονίκη καθώς κλείνονται πακέτα με ξεναγήσεις σε διάφορα μέρη. Ένας ξεναγός μετακινείται σε διάφορα μέρη προκειμένου να ξεναγήσει τα γκρουπ με τους τουρίστες», ανέφερε η κα Γαϊτάνου.

Advertisement

Ίδιες οι τιμές στις ξεναγήσεις

Αν και οι αυξήσεις σε ενέργεια και καύσιμα πλήττουν σημαντικά τα πακέτα των εκδρομών στα οποία περιλαμβάνονται οι ξεναγήσεις, οι τιμές δεν έχουν υποστεί αύξηση με την κα Γαϊτάνου να τονίζει ότι οι ξεναγήσεις είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Το κόστος μεταφοράς, μάλιστα, των ξεναγών από και προς τον τόπο ξεναγήσεων με δικό τους μεταφορικό μέσο επιβαρύνει το τουριστικό πρακτορείο. «Οι αυξήσεις επιβαρύνουν τα τουριστικά γραφεία με αποτέλεσμα να κρατήσουμε τις ίδιες τιμές ώστε να καταφέρουμε να δουλέψουμε φέτος», είπε χαρακτηριστικά.

Τα προβλήματα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού έχουν αποκλείσει ορισμένους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία από το πρόγραμμα των ξεναγήσεων. «Με τα μεγάλα γκρουπ αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται στους κλειστούς χώρους των μουσείων. Κάθε αρχαιολογικός χώρος και μουσείο ακολουθεί διαφορετικό πρωτόκολλο ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα. Κάποια μουσεία μάλιστα μένουν εκτός του προγράμαμτος λόγω του περιορισμού όπως το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης όπου επιτρέπονται μόνο 10 άτομα ενώ τα γκρουπ αποτελούνται από 25 έως 40 άτομα», επισήμανε, αισιοδοξώντας ότι τα μέτρα θα χαλαρώσουν τον επόμενο μήνα.

Ποια αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης συναρπάζουν τους τουρίστες

Η εικόνα που αντικρίζουν συνήθως οι τουρίστες για τη Θεσσαλονίκη δεν είναι και η καλύτερη από την πρώτη επίσκεψή τους. Ωστόσο, όταν πραγματοποιούνται οι ξεναγήσεις σε διάφορα μέρη της πόλης και μαθαίνουν την ιστορία, τότε αλλάζουν γνώμη και φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Σύμφωνα με την κα Γαϊτάνου, το πρώτο μέρος που κερδίζει τα θετικά σχόλια των τουριστών είναι η Ροτόντα καθώς όπως δήλωσε δεν περιμένουν να συναντήσουν κάτι τέτοιο στην πόλη. «Συναρπαστικά επίσης βρίσκουν τον Ιερό Ναό Οσίου Δαυίδ, ένα κρυμμένο πετράδι, τη θέα των Κάστρων και την παραλία της Θεσσαλονίκης. Ειδικά, στην παραλία όταν αντιλαμβάνονται ότι απέναντι φαίνεται το βουνό Όλυμπος, μαγεύονται. Η αρχιτεκτονική και οι ημερομηνίες κατασκευής των κτιρίων καθώς περπατούν στην πόλη, τους σοκάρει. Είναι μια συμπυκνωμένη ιστορία που δεν τη συναντούν εύκολα», ανέφερε.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement