Αργία Πρωτομαγιάς 2022: Ποιοι εργάζονται στις 2 Μαΐου

Alexandros Michailidis / SOOC
Advertisement

Με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας «κλείδωσε» από τις αρχές Απριλίου η μεταφορά της Πρωτομαγιάς 2022 σε άλλη ημερομηνία. Η αργία μετατίθεται για τη Δευτέρα 2 Μαΐου, γιατί φέτος έπεσε Κυριακή, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 4468/2017, προβλέπεται μετάθεση σε άλλη εργάσιμη ημέρα, σε περίπτωση που συμπίπτει με μία από τις παρακάτω περιπτώσεις:

  • αν πέφτει Κυριακή
  • ή με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας
  • ή με τη Δευτέρα του Πάσχα

Ποιοι εργάζονται την αργία της Πρωτομαγιάς 2022

Βάσει του Ν. 4468/2017, ο καθορισμός της Πρωτομαγιάς ως υποχρεωτικής αργίας υπαγορεύει πως την 1η Μαΐου απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες.

Πώς αμείβεται η αργία της Πρωτομαγιάς 2022

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ για την πληρωμή των εργαζομένων στις αργίες, προβλέπονται τα ακόλουθα:

Advertisement
  • Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.
  • Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
  • Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.

Η νέα ημερομηνία επιστροφής στα σχολεία μετά το Πάσχα

Τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα έκλεισαν για διακοπές του Πάσχα την Παρασκευή 15 Απριλίου, και θα άνοιγαν ξανά δύο εβδομάδες μετά. Ωστόσο, από τη στιγμή που η αργία της 1ης Μαΐου 2022 πέφτει Κυριακή, το άνοιγμα των σχολείων μεταφέρεται για την Τρίτη 3 Μαΐου.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement