Άρση μέτρων: Τι θα ισχύει σε 3 μέρες για εμπορικά καταστήματα, εστίαση και διασκέδαση

φωτ. George Vitsaras / SOOC
Advertisement

Σχεδόν χωρίς κανένα μέτρο θα ζουν σε 3 ημέρες από σήμερα όλοι οι Έλληνες αφού με απόφαση της κυβέρνησης παγώνουν όλοι οι περιορισμοί με εξαίρεση τις μάσκες που θα παραμείνουν για λίγο ακόμη.

Με στόχο να κινηθεί κανονικά ο τουρισμός φέτος και να αυξηθούν τα έσοδα της χώρας, όλα τα μέτρα για την πανδημία θα μπουν στο «συρτάρι» μέχρι τον Σεπτέμβριο οπότε και θα επανεξετασθούν με βάση τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα.

Άλλωστε οι περισσότεροι επιστήμονες προειδοποιούν ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και είναι πιθανό το Φθινόπωρο να καταγραφεί κάποια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αριθμός των θανάτων καθημερινά παραμένει σε υψηλά επίπεδα ενώ μόνο χθες έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό 41 συνάνθρωποί μας.

Advertisement

Η πρεμιέρα πάντως χωρίς πολλά μέτρα έγινε ήδη το Πάσχα, όπου ελάχιστα εφαρμόσθηκαν στην πράξη ενώ και οι περιορισμοί αφορούσαν κυρίως στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης.

Ποια μέτρα «παγώνουν»

Και μπορεί ήδη οι περισσότεροι περιορισμοί να μην τηρούνται, όμως επισήμως σε τρεις ημέρες δηλαδή από την 1η Μαΐου, καταργούνται όλα τα μέτρα με εξαίρεση ακόμη τις μάσκες στους κλειστούς χώρους.

Η χώρα μπαίνει σε μία νέα εποχή σε μία κανονικότητα που θα θυμίζει το 2019. Βέβαια παραμένει η ατομική ευθύνη καθώς τα κυβερνητικά στελέχη έχουν επισημάνει ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό και να αυτόπροστατευόμαστε.

Advertisement

Τα μέτρα που καταργούνται από την 1η Μαΐου είναι:

  • Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης από 01.05.22 έως 31.08.22 δεν θα χρησιμοποιούνται,  ενώ δεν θα χρειάζεται η επίδειξη τους για πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοικτούς.
  • Από 01.05.22 καταργούνται τα τακτικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Από 01.05.22 ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας.
  • Από 01.05 έως 31.08 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χωρών στο 100%. Γεγονός που σημαίνει ότι και όλα τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα μπορούν να λειτουργούν με απόλυτη πληρότητα και χωρίς ουσιαστικά αποστάσεις στα τραπέζια.
  • Αντίστοιχη ελευθερία με απόλυτη πληρότητα θα υπάρχει και στα κέντρα διασκέδασης.
  • Από την 1η Μαΐου για την είσοδο στα εμπορικά καταστήματα δεν θα απαιτείται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, ή των rapid test για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.
  • Από τις 31 Απριλίου αίρεται το πρόστιμο υποχρεωτικού εμβολιασμού.
  • Όμως έως 31.05.22 παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement