Η Gazprom ρίχνει το ευρώ σε χαμηλά 5 ετών

φωτ. EUROKINISSI/ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Advertisement

Οι φόβοι των επενδυτών για την πορεία του πληθωρισμού συνεχίζουν να δίνουν ώθηση στο αμερικανικό δολάριο, την ώρα που το ευρώ κατρακυλά.

Μάλιστα, το δολάριο κερδίζει 4,3% τον Απρίλιο σε επίπεδα ρεκόρ από τον Ιανουάριο του 2015. Οι εκτιμήσεις της Fed ότι θα προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της δίνουν ώθηση στο αμερικανικό νόμισμα.

Από την άλλη, το ευρώ καταρρέει από τον αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία και φυσικά η αβεβαιότητα των επενδυτών για τον ενεργειακό εφοδιασμό που έχει αυξηθεί μετά την κίνηση της Gazprom να μπλοκάρει το φυσικό αέριο προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία λόγω της άρνησης να πληρώσουν σε ρούβλια την Τετάρτη.

Advertisement

Η Ρωσία έτοιμη να κλείσει τη στρόφιγγα και σε άλλες «μη φιλικές» χώρες

Οι συνέπειες σε οικονομικό και ενεργειακό επίπεδο θα είναι απρόβλεπτες αν η Gazprom κάνει πράξη τον ωμό εκβιασμό της περί κλεισίματος της κάνουλας και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Συγκεκριμένα προειδοποιεί πως η παροχή του αερίου θα κοπεί και σε Γερμανία, Ουγγαρία και Σερβία, το οποίο διέρχεται μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρίας, σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησής του από τη Βαρσοβία και τη Σόφια.

«Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι χώρες διέλευσης. Σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησης του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται προς τρίτες χώρες, οι διερχόμενες ποσότητες θα μειωθούν κατ’ αναλογία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Gazprom.

Advertisement

Την απόφαση της ρωσικής εταιρείας χαιρέτησε σήμερα και ο πρόεδρος της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, Βιατσεσλάβ Βολόντιν, λέγοντας πως η Μόσχα πρέπει να κάνει το ίδιο και με άλλες «μη φιλικές» χώρες.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement