Ουκρανία: Εφιαλτική πρόβλεψη για τον πόλεμο – Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν τη Χερσώνα

Advertisement

Δύο μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τις μάχες να μαίνονται, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Αρεστόβιτς δήλωσε ότι ο πόλεμος ίσως συνεχιστεί όλη τη χρονιά.

Ωστόσο, ταυτόχρονα είπε πως τα όπλα που παρέλαβαν πρόσφατα οι ουκρανικές δυνάμεις θα έχουν «σοβαρό αντίκτυπο» στην πορεία του πολέμου από τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.

Ο πόλεμος πιθανόν θα διαρκέσει αρκετούς μήνες ακόμη, πρόσθεσε. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για μακρά σύρραξη».

Advertisement

Ακόμη κι αν σταματήσουν οι μάχες στο Ντονμπάς που βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτό δεν θα σημάνει το τέλος του πολέμου, πρόσθεσε ο κ. Αρεστόβιτς.

Η Ρωσία διατείνεται πως κυρίευσε όλη την περιφέρεια της Χερσώνας

Ο ρωσικός στρατός υποστήριξε χθες Τρίτη πως κατέγραψε εδαφικά κέρδη στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία, ιδίως καταλαμβάνοντας την περιφέρεια της Χερσώνας.

«Ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο ολόκληρης της περιφέρειας της Χερσώνας, τμημάτων των περιφερειών του Χαρκόβου, της Ζαπορίζιας και του Μικολάιφ, καθώς και μεγάλων τμημάτων των (σ.σ. αυτοανακηρυγμένων) Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», δήλωσε ο υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

Advertisement

Η ομαλότητα αποκαθίσταται στις περιοχές που καταλήφθηκαν, επιδιορθώνονται υποδομές και άρχισε σπορά, σύμφωνα με τον ίδιο Ρώσο ανώτερο αξιωματικό.

Τον ισχυρισμό της Μόσχας για την Χερσώνα όμως διέψευσε ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή: κατ’ αυτόν, γραμμές άμυνας συνεχίζουν να βρίσκονται μέσα στην περιφέρεια και οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να τις διασπάσουν.

Είναι αδύνατο οι ισχυρισμοί των αντιμαχόμενων πλευρών να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Advertisement

Τέλος το ρωσικό φυσικό αέριο από σήμερα σε Πολωνία και Βουλγαρία

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom αναστέλλει από σήμερα Τετάρτη (27/04) τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και στην Πολωνία, όπως ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης τα αρμόδια υπουργεία των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας πως έχουν προετοιμαστεί για αυτό.

«Στις 26 Απριλίου 2022, η Gazprom ενημέρωσε την PGNiG για την πρόθεσή της να αναστείλει πλήρως τις παραδόσεις στο πλαίσιο της σύμβασης (για τον αγωγό) Yamal (…) στις 27 Απριλίου», ανέφερε η πολωνική κρατική εταιρεία σε δελτίο Τύπου.

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής, διαβεβαίωσε η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα, υπογραμμίζοντας πως «δεν θα υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου στα πολωνικά σπίτια. Από την πρώτη ημέρα του πολέμου, έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι για πλήρη ανεξαρτησία από τις ρωσικές πρώτες ύλες».

Advertisement

Οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom, τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας Πιοτρ Ναΐμσκι, συμπληρώνοντας πως ούτως ή άλλως η σύμβαση για τον αγωγό Yamal επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο.

Λίγες ώρες αργότερα το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι η Gazprom ενημέρωσε τη βουλγαρική κρατική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Bulgargaz για την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από σήμερα Τετάρτη.

Το βουλγαρικό υπουργείο αναφέρει έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης.

Advertisement

Υπογραμμίζει ότι στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Gazprom.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε απειλήσει να κλείσει την «κάνουλα» του φυσικού αερίου σε περίπτωση που οι αξιώσεις του δεν ικανοποιούνταν πλήρως.

Advertisement

«Η νέα διαδικασία πληρωμής σε δύο στάδια, που προτείνει η Ρωσία, δεν είναι σύμφωνη με την υφιστάμενη σύμβαση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης πληρωμών χωρίς να λαμβάνει καμία προμήθεια φυσικού αερίου από τη ρωσική πλευρά», ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας.

Ζελένσκι: Η Ρωσία έχει πολύ ευρύτερους στόχους

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Τρίτη ότι οι στόχοι της Ρωσίας πάνε πολύ παραπέρα από τον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας.

«Σε τελευταία ανάλυση στόχος της ηγεσίας της Ρωσίας δεν είναι απλώς να καταλάβει την επικράτεια της Ουκρανίας, αλλά να διαμελίσει ολόκληρη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και να καταφέρει πλήγμα στη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο«, υποστήριξε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

Advertisement

Στον «ελεύθερο κόσμο» πρακτικά οι πάντες αντιλαμβάνονται πως η εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι παρά η αρχή, υποστήριξε ο κ. Ζελένσκι.

Οι συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις, στην Οδησσό (νότια), στο Ντονμπάς (ανατολικά), το μόνο που θα φέρουν στη Ρωσία είναι «κι άλλες απώλειες», απείλησε εξάλλου ο ουκρανός πρόεδρος.

Θα φέρουν επίσης νέες κυρώσεις της ΕΕ και περισσότερους περιορισμούς στο εμπόριο, προεξόφλησε.

Advertisement

Η πλειονότητα των Ρώσων θα πληρώσει για την επιθετική πολιτική της κυβέρνησης καθώς θα καταδικαστεί στη φτώχεια, υποστήριξε ακόμη ο κ. Ζελένσκι.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement