Με τον φόβο της διακοπής φυσικού αερίου από τη Ρωσία η κυβέρνηση

Advertisement

Ένας «καυτός μήνας» ξεκινάει σε λίγες μέρες για την κυβέρνηση, η οποία, είναι σε κατάσταση συναγερμού τόσο για το ενδεχόμενο διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, όσο όμως και για το σχέδιο στήριξης των πολιτών έναντι της ενεργειακής ακρίβειας, με ή χωρίς τη βοήθεια της Ε.Ε.

Η διακοπή από σήμερα, της ροής φυσικού αερίου προς την Πολωνία εντείνει την ανησυχία της Αθήνας, καθώς η Βαρσοβία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των «μη φιλικών χωρών» προς τη Μόσχα, μαζί με την Ελλάδα.

Ήδη, μετά την παραπάνω εξέλιξη, οι τιμές έχουν εκτοξευτεί και τίποτα δεν προμηνύει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Advertisement

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει μία μικρή χαραμάδα αισιοδοξία ότι η αγωνία που προηγήθηκε της εκλογής Μακρόν στη Γαλλία θα αφυπνίσει τους ηγέτες της Ε.Ε. και θα κάμψει τις ισχυρές αντιστάσεις της Γερμανίας και των δορυφόρων της στην ανάγκη για ευρωπαϊκή λύση, αντίστοιχη με αυτές για την πανδημία, στο πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας.

Ένα πρώτο δείγμα, θα υπάρξει στις 18 Μαίου, οπότε και αναμένεται η επιστολή της Κομισιόν, στην οποία θα αποτυπώνονται οι προθέσεις των Βρυξελλών για τη στάση της Ε.Ε έναντι της ενεργειακής κρίσης.

Επειδή, ωστόσο, το πιθανότερο είναι να μην ληφθούν άμεσες αποφάσεις στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου, το κυβερνητικό επιτελείο δρομολογεί ήδη σχέδιο για την ανακούφιση των καταναλωτών, ιδιωτών και επιχειρήσεων, με εθνική στήριξη.

Advertisement

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν στο τραπέζι δύο σενάρια. Το πρώτο προβλέπει πλαφόν στις τιμές χονδρικής του ρεύματος και το δεύτερο συνέχιση της κρατικής επιδότησης των λογαριασμών.

Παράλληλα, με τη σκέψη στις γαλλικές κάλπες και το υψηλό ποσοστό των πολιτών που γύρισαν την πλάτη στον Μακρόν και στήριξαν την ακροδεξιά Λεπέν, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει μια σειρά ακόμα μέτρα στήριξης, όπως :

  • Tην αύξηση ορισμένων προνοιακών επιδομάτων, όπως το επίδομα αναπηρίας αλλά και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
  • Την επέκταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης κατά 15 λεπτά το λίτρο και τον Μάϊο

Η πρόταση για μείωση του Φ.Π.Α. σε βασικά είδη διατροφής, παραμένει στο τραπέζι, αλλά προς ώρας, τουλάχιστον «παγωμένη», καθώς ιδιαίτερα οι τεχνοκράτες υπουργοί αμφισβητούν ότι θα φτάσει στην τσέπη των καταναλωτών, αν και θα έχει σημαντικό δημοσιονομικό αποτύπωμα. Γεγονός, που σε περιόδους τόσο ρευστές όσο αυτή που διανύουμε, τα φορολογικά έσοδα συνιστούν μία δικλείδα ασφαλείας για τα κρατικά ταμεία.

Advertisement

Πάντως, αρκετοί στην κυβέρνηση εκφράζουν έντονο προβληματισμό για το αν όλα τα παραπάνω αρκούν για να προσφέρουν μία σημαντική ανάσα στους πολίτες, ή τελικώς η κυβέρνηση απλώς ακολουθεί τις εξελίξεις με τρόπο αμυντικό, δαπανώντας πολιτικό κεφάλαιο.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement