Οι απίστευτοι λογαριασμοί ρεύματος «σβήνουν τα φώτα» στην κυβέρνηση

Advertisement

Σε βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης εξελίσσεται η εύλογη αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν τους αδιανόητους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα πολλοί είτε να έχουν μείνει χωρίς ρεύμα είτε να τρέμουν τη στιγμή που θα κοπεί η σύνδεσή τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Η χθεσινή αποκάλυψη του Προέδρου της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ Κώστα Μανιάτη στο iEidiseis ότι έχουν ήδη εκδοθεί 26.500 εντολές για διακοπές ρεύματος εκ των οποίων έχουν γίνει 6.500 διακοπές, είναι η κορυφή του παγόβουνου, στο οποίο θα προσκρούσει το κυβερνητικό «σκάφος» αν δεν ανακρούσει πρύμναν. Τον Απρίλιο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές – οι οποίες σημειωτέον δεν περιλαμβάνονται στις παραπάνω εντολές διακοπής ρεύματος – αυξήθηκαν δραματικά, ενώ η κατάσταση αναμένεται να πάρει ακόμα πιο δραματικές διαστάσεις όταν τον επόμενο μήνα θα έρθουν οι επόμενοι λογαριασμοί, που αν δεν πληρωθούν εφάπαξ, θα οδηγήσουν εκτός ρύθμισης τον μεγάλο όγκο των καταναλωτών που μπήκαν σε αυτές για να προστατευτούν.

Παρ ότι το μέγεθος του προβλήματος είναι ίσως το μεγαλύτερο από όσα έχει βιώσει η ελληνική κοινωνία από τα πρώτα χρόνια των μνημονίων και μετά, η κυβέρνηση εξαντλείται σε ευχολόγια και καθησυχαστικές δηλώσεις, εναποθέτοντας όλες τις ελπίδες της σε μία κοινή ευρωπαϊκή λύση, η οποία είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα αποφασιστεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαΐου, και ακόμα πιο αμφίβολο το πότε θα μπορέσει να επιφέρει μία ανάσα στα νοικοκυριά, στην περίπτωση που δρομολογηθεί.

Advertisement

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και όλα τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του αναμασούν καθημερινά ότι στην περίπτωση που δεν δοθεί η αναγκαία ευρωπαϊκή λύση, η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο επαναφοράς των λογαριασμών για τους καταναλωτές στα επίπεδα του μέσου όρου του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, ωστόσο, απαιτούνται 4 δισ. ευρώ, τα οποία δεν είναι διασφαλισμένα, ιδιαίτερα μέσα σε αυτό το εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον, το οποίο, όπως απέδειξε και η χθεσινή επανέκδοση του 7ετούς ελληνικού ομολόγου, γίνεται όλο και πιο δύσβατο για την ελληνική οικονομία. Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση ήθελε να αντλήσει 2,5 δισ. και αντί αυτών, εισέπραξε 1,5 δισ. και με τσουχτερό επιτόκιο!

Και στο μεταξύ, ο χρόνος τρέχει και νοικοκυριά βυθίζονται κυριολεκτικά στο σκοτάδι. «Αν δεν κάνουμε άμεσα κάτι, θα μας πετάνε όλη τη λαϊκή, όχι ντοματίνια όπως τον Μακρόν» σχολιάζουν με αγωνία γαλάζιοι βουλευτές που αντιλαμβάνονται ότι οι παράλογοι λογαριασμοί, που σε πολλές περιπτώσεις είναι απείρως πολλαπλάσιοι από τους αντίστοιχους περσινούς με την ίδια κατανάλωση, θα οδηγήσουν σε πρωτοφανή κοινωνική έκρηξη, που όμοιά της δεν έχει ζήσει η χώρα τα τελευταία χρόνια. «Οι λογαριασμοί του ρεύματος θα γίνουν θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων», προβλέπουν.

Advertisement

Όπως πληροφορείται, μάλιστα, το iEidiseis, αρκετοί βουλευτές έχουν κάνει ήδη παράσταση διαμαρτυρίας στον αρμόδιο υπουργό κ. Σκρέκα, και φέρονται αποφασισμένοι να φέρουν μέσω επερωτήσεων το θέμα στη βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα, ζητώντας δραστικές και άμεσες λύσεις, όπως αυτές που δόθηκαν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Το παραπάνω κλίμα, πάντως, δεν φαίνεται να αγγίζει το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο, σε χθεσινοβραδινό non paper σχολίαζε ότι «προφανώς υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας, που παρά τα μέτρα στήριξης δυσκολεύονται να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά αυτό δεν είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει μόνο σήμερα στην εποχή της ενεργειακής κρίσης. Επικαλούνταν, δε, στοιχεία της Δ.Ε.Η, σύμφωνα με τα οποία το 2021 υπήρξαν 274.222 αιτήματα διακοπής ηλεκτροδότησης και τελικά κόπηκαν 108.075 συνδέσεις, καθώς μεσολάβησαν διευθετήσεις-διακανονισμοί.

Οι κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι «δεν υπάρχει καμιά αύξηση διακοπών ρεύματος, αλλά -όπως φαίνεται από τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων- μείωση».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement