Τι θα γίνει με τις μάσκες; Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των ειδικών

ΑΘΗΝΑ. ΦΩΤ. EUROKINISSI
Advertisement

Επί τάπητος τίθενται σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη διφασική άρση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Η επιτροπή των ειδικών αναμένεται να εισηγηθεί σε ποιες περιπτώσεις θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου.

Πληροφορίες αναφέρουν, η υποχρεωτικότητα για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους θα παραμείνει σε σούπερ μάρκετ, μέσα μαζικής μεταφοράς, κομμωτήρια αλλά και φαρμακεία.

Advertisement

Ο οδικός χάρτης της εξόδου από την πανδημία παρουσιάστηκε προ ημερών από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο οποίος είπε πως η άρση των μέτρων θα γίνει σε δύο ημερομηνίες-την Πρωτομαγιά και την 1η Ιουνίου.

Πιο αναλυτικά:

• Αίρεται η επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους από 01.05.22 έως 31.08.22.
• Από 03.05.22 καταργούνται τα τακτικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
• Από 01.05.22 ορίζεται ένα rapid τεστ την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας.
• Από 01.05 έως 31.08 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χωρών στο 100%.
• Έως 31.05.22 παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.
• Από 30 Απριλίου αίρεται το πρόστιμο υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Ανοίγουν τα σχολεία: Τι αλλάζει από την 3η Μαΐου – Τι ισχύει για self test και μάσκες

Τη διενέργεια υποχρεωτικών self test μόνο σε μαθητές που παρουσιάζουν συμπτώματα, ανακοίνωσε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πανδημία.

Advertisement

Αναφερόμενη στη λειτουργία των σχολείων και στο πώς θα πορευτούμε από εδώ και πέρα, είπε ότι από την 3η Μαΐου που θα επιστρέψουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία ο έλεγχος θα επικεντρώνεται στα άτομα με συμπτώματα.

«Έτσι όταν επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο, μετά το Πάσχα, δεν θα υποχρεούνται πια σε τακτικό, προσυμπρωματικό, αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) αλλά ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο στα παιδιά με συμπτώματα», δήλωσε.

Χωρίς self test, αλλά με μάσκες

Υπενθυμίζεται, ότι μετά τις διακοπές του Πάσχα οι μαθητές και οι μαθήτριες θα εισέρχονται στα σχολεία χωρίς self test, αλλά θα διατηρηθεί το μέτρο της συστηματικής χρήσης μάσκας.

Ο έλεγχος για covid στα σχολεία θα επικεντρώνεται πια στα άτομα με συμπτώματα.

Advertisement

Στην περίπτωση που ένα παιδί διαγνωστεί με covid, θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με δύο αυτοδιαγνωστικά (self) test στην πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος.

Το παιδί θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement