Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για μη πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής και καμία διακοπή ρεύματος

Advertisement

Τροπολογία για μη πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής και για καμία διακοπή ρεύματος μέχρι να κριθεί στα δικαστήρια καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία την Παρασκευή.

«Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι παράλογη και παράνομη. Νομοταγείς πολίτες που δεν άφησαν τόσα χρόνια απλήρωτο λογαριασμό, έχουν πλέον υπερβεί τα όριά τους», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας ύστερα από σύσκεψη που είχε με το προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες από τους λογαριασμούς ρεύματος και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, με αφορμή την πρωτοβουλία τους για νομική προσφυγή κατά της νομιμότητας της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Advertisement

«Η χώρα μας είναι δυστυχώς πρωταθλήτρια στη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη. Και η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μετακυλίει στον καταναλωτή κατά 100% σχεδόν το κόστος των ουρανοκατέβατων κερδών και της αισχροκέρδειας.

Σήμερα επισκέφτηκα το Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας διότι πήρε μία πρωτοβουλία μαζί με άλλους δικηγορικούς συλλόγους, να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για την λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής. Αυτό το τέχνασμα που αυξάνει, διπλασιάζει, τριπλασιάζει τους λογαριασμούς ρεύματος στον καταναλωτή. Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι παράλογη, είναι και παράνομη. Είναι ένα τέχνασμα για να μετακυλίεται όλο το κόστος στον καταναλωτή και οι πάροχοι και παραγωγοί να μην έχουν κανένα επιχειρηματικό ρίσκο.

Η έκβαση της υπόθεσης αυτής στα δικαστήρια είναι η κρίσιμη μάχη για τον καταναλωτή το επόμενο χρονικό διάστημα. Αύριο θα πάρουμε πρωτοβουλία, καταθέτοντας νομοθετική τροπολογία, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μην πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρις ότου κριθεί η νομιμότητά της στα ελληνικά δικαστήρια. Και καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να σφυρίζει αδιάφορα και όλα τα κόμματα να στηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία. Ζούμε σε ένα κράτος δικαίου, σε μία ευνομούμενη πολιτεία και δεν μπορεί παράλογες και παράνομες πρακτικές να επιβαρύνουν τον πολίτη, σε σημείο που νοικοκυριά και επιχειρήσεις σήμερα να έχουν υπαρξιακό πρόβλημα. Διότι η ρήτρα είναι μεγαλύτερη σε πολλές περιπτώσεις από ό,τι ο μισθός και η σύνταξη.

Και όταν νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα, τότε οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν. Αυτήν την πρωτοβουλία, λοιπόν, του ΔΣΑ και άλλων δικηγορικών συλλόγων, της ενώσεως καταναλωτών, της ΕΚΠΟΙΖΩ, στηρίζουμε. Και η πρωτοβουλία να φέρουμε το θέμα στη Βουλή και να δημιουργήσουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των πολιτών το επόμενο διάστημα θα είναι που θα δώσει τη δυνατότητα να ξεφύγουμε από αυτή την τρομακτική πίεση που απασχολεί σήμερα το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με τους υπέρογκους λογαριασμούς».

Advertisement

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας στη σύσκεψη που είχε με το προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, τόνισε ότι «αυτό που καταλαβαίνει ο κόσμος που δεν ξέρει νομικά, είναι ότι βλέπει έναν λογαριασμό που έρχεται περίπου ίδιος σε ό,τι αφορά στην ποσότητα ρεύματος και το κόστος και μία ρήτρα αναπροσαρμογής που το αυξάνει τρεις φορές», υπογραμμίζοντας πως «αυτό έχει τρελάνει τον κόσμο και θεωρούμε ότι είναι παράλογο».

Προς επίρρωση των λεγομένων του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «το 99% των αυξήσεων, που γίνονται με τεχνητό τρόπο και δημιουργούν ουρανοκατέβατα κέρδη, μετακυλίεται στον καταναλωτή», σημειώνοντας πως «αυτό συμβαίνει μόνο στη χώρα μας».

Πρόσθεσε δε, πως «όταν ο λογαριασμός που έρχεται υπερβαίνει το μισθό, το εισόδημα ή τη σύνταξη, μιλάμε για μία μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας που δεν δυσκολεύονται απλώς, αλλά έχουν υπερβεί τα όριά τους», επισημαίνοντας πως πρόκειται για «νομοταγείς πολίτες, που δεν άφησαν ποτέ λογαριασμό απλήρωτο τόσα χρόνια, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουν τη δυνατότητα».

Advertisement

Πρόσθεσε πως εάν σε αυτούς τους ανθρώπους που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, προχωρήσει διακοπή ρευματοδότησης, «τότε θα βρεθούμε μπροστά σε ένα κοινωνικό φαινόμενο κρισιακό».

Γι’ αυτόν το λόγο ο κ. Τσίπρας διατύπωσε το ερώτημα εάν εκτός από «παράλογη» είναι και «παράνομη» η ρήτρα αναπροσαρμογής, σημειώνοντας πως με τη βοήθεια της Δικαιοσύνης οι πολίτες μπορούν να βρουν το δίκιο τους «ώστε να αναγκαστούν αυτοί που έχουν σκεφτεί αυτό το τέχνασμα να το πάρουν πίσω, για να εξομαλυνθεί η ζωή των πολιτών».

Τέλος, στο πλαίσιο αυτό συνεχάρη στον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρη Βερβεσό, για την πρωτοβουλία που πήρε κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής, τονίζοντας πως «είναι πολύ σημαντικό ένας επαγγελματικός σύλλογος να αναδεικνύει θέματα τα οποία δεν αφορούν μόνο τη συντεχνία, αλλά και την κοινωνία».

Advertisement

Από την πλευρά του, ο κ. Βερβεσός δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρη και σταθερή η απόφασή τους να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και τους πολίτες να αντιμετωπίσουν και σε νομικό επίπεδο την τεράστια αύξηση των τιμολογίων ενέργειας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, εξήγησε ότι συμπαραστέκονται στην συλλογική αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ κατά των εταιρειών ενέργειας και ταυτόχρονα χρησιμοποιούν όλα τα νομικά όπλα προκειμένου να στηριχθούν οι πολίτες στις ξεχωριστές αγωγές που κάνουν, καθώς επίσης ότι σχεδιάζεται πρότυπο αγωγής που θα σταλεί στους δικηγόρους όλης της χώρας, προκειμένου να χρησιμοποιείται στην εκπροσώπηση των πολιτών.

Υπογράμμισε επίσης ότι και οι δικηγόροι ως επαγγελματίες υφίστανται την ασφυκτική οικονομική πίεση από τα αυξημένα τιμολόγια που φθάνουν να είναι αντίστοιχα με δύο ενοίκια.

Advertisement

Ηλιόπουλος: Η κοινωνική πλειοψηφία δεν μπορεί να βγάλει το μήνα, τα golden boys της ΔΕΗ φτιάχνουν “ανάκτορα”

«Η κοινωνική πλειοψηφία δεν μπορεί να βγάλει το μήνα κι αδυνατεί να πληρώσει τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα, τη στιγμή που τα golden boys της ΔΕΗ φτιάχνουν “ανάκτορα”. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη», τόνισε, από την πλευρά του, ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91.4FM.

«Στην πραγματικότητα, η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι ένας ληστρικός τρόπος, που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ώστε οι ζημιές που θα έπρεπε κανονικά να απορροφούν οι εταιρείες ενέργειας, να φορτώνονται στους πολίτες. Είναι αυτό που λέμε: τα κέρδη δικά τους, οι ζημιές στην κοινωνία», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Αναφερθείς στην προσφυγή ενάντια στη ρήτρα αναπροσαρμογής που αποφάσισε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, σχολίασε: «πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε εργαλείο, στον αγώνα ενάντια στα μέτρα που τροφοδοτούν την ακρίβεια».

Advertisement

«Η κυβέρνηση έχει αφήσει το σύνολο των αυξήσεων στο ρεύμα, στις τιμές χονδρικής, να περνά στους καταναλωτές», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι:

«Είμαστε πρωταθλητές στις τιμές χονδρικής στο ρεύμα ήδη από τον Αύγουστο, πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση για το σημερινό μοντέλο λειτουργίας της ΔΕΗ:

«Αντί να παίζει ένα ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά και να συγκρατεί τις τιμές της ενέργειας, η ΔΕΗ λειτουργεί πλέον με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με μοναδική έγνοια να πηγαίνει καλά η μετοχή της». «Αυτό όμως οδηγεί χιλιάδες πολίτες να μην μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, και να έχουμε πλέον εντολές για διακοπή ηλεκτροδότησης σε νοικοκυριά», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Τόνισε, επίσης, ότι «η κυβέρνηση εδώ και καιρό αρνείται να υλοποιήσει αυτονόητα μέτρα που έχουν προταθεί ακόμα και μέσα από την εργαλειοθήκη της Κομισιόν: εισαγωγή πλαφόν στις τιμές ενέργειας, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε καύσιμα και φυσικό αέριο, φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας».

Advertisement

«Αν κάποιος εξετάσει τη διαφορά ανάμεσα στις τιμές παραγωγής και τις τιμές χονδρικής στο ρεύμα, βλέπει ότι στην ελληνική αγορά ενέργειας το τελευταίο διάστημα καταγράφονται κέρδη που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.Όταν η κυβέρνηση αρνείται να φορολογήσει αυτά τα χρήματα και να τα επιστρέψει στους πολίτες, αυτό σημαίνει ότι καλύπτει την αισχροκέρδεια εις βάρος της κοινωνίας», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης: ο κ. Στάσσης, ένα από τα golden boys της ΔΕΗ, να χτίζει “ανάκτορο” σχεδόν 800 τ.μ. και η πλειοψηφία της κοινωνίας να μην μπορεί να βγάλει το μήνα και να έχουμε ήδη 26.500 εντολές για διακοπές ρεύματος», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «πρέπει να σταματήσουν αυτές οι αντικοινωνικές διακοπές ρεύματος, να μην μείνει ούτε ένας πολίτης χωρίς ρεύμα επειδή αδυνατεί να πληρώσει τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής, που στην πραγματικότητα είναι ρήτρα Μητσοτάκη».

«Το επόμενο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα αναλάβει και θεσμικές αλλά και κοινωνικές, κινηματικές πρωτοβουλίες απέναντι σε αυτήν την κατάσταση. Βρισκόμαστε σε μια στιγμή που πρέπει να υπάρξει ένα μεγάλο κίνημα κοινωνικής προστασίας κατά της ακρίβειας», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ακόμα, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διακοπής της παροχής φυσικού αερίου στη χώρα από τη Ρωσία, σημείωσε: «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με συνειδητές πολιτικές επιλογές, άφησε ανοχύρωτη τη χώρα απέναντι στην ενεργειακή κρίση». «Πρώτα απ’ όλα με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των δικτύων της ενέργειας», εξήγησε, «αλλά και με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση στην οποία προχώρησε, με αποτέλεσμα να βαθύνει κατά πολύ η εξάρτηση της χώρας μας από το ρωσικό φυσικό αέριο».

Advertisement

«Εδώ και καιρό η κυβέρνηση έχει παρατήσει τα λιγνιτικά πεδία», συνέχισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, «ενώ –και στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας- έχει ακυρώσει στην πράξη τη νομοθεσία για τις ενεργειακές κοινότητες που θα βοηθούσε συνεταιρισμούς, αγρότες, τοπική αυτοδιοίκηση, να παράγουν ρεύμα με ΑΠΕ».

«Σε κάθε περίπτωση η ρίζα του προβλήματος είναι η σημερινή κυβέρνηση, γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει πολιτική αλλαγή», τόνισε, τέλος, ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Τα πράγματα στη χώρα μπορούν να πάνε αλλιώς. Οι 5+1 προγραμματικοί άξονες που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για τη στήριξη της εργασίας και των νέων ανθρώπων, για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, την ουσιαστική αντιμετώπιση της ακρίβειας, δείχνουν ότι η χώρα μπορεί να έχει ένα διαφορετικό μέλλον που θα σέβεται τους πολίτες και δεν θα προστατεύει την αισχροκέρδεια», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.​

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement