Ελληνοτουρκικά: Κρεσέντο προκλητικότητας από την Άγκυρα – Τα αίτια πίσω από την τουρκική στάση και η απάντηση της Αθήνας

Advertisement

Ήταν 13 Μαρτίου όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε στην προεδρική κατοικία στην Κωνσταντινούπολη τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνάντηση είχε γίνει σε καλό κλίμα και επικράτησε αισιοδοξία πως μπορεί αυτό το καλοκαίρι να υπάρξουν… ήρεμα νερά στο Αιγαίο.

Κάνει το άσπρο – μαύρο για τις προκλητικές υπερπτήσεις η Άγκυρα

Οι ελπίδες αυτές αποδείχθηκαν φρούδες με την Άγκυρα να προχωρά σε ένα μπαράζ παραβιάσεων του εναέριου χώρου, με υπερπτήσεις ακόμα και πάνω από κατοικημένα νησιά. Μάλιστα πιστή στην πάγια τακτική της για μετάθεση των ευθυνών η τουρκική πλευρά προσπαθεί να κατηγορήσει την Αθήνα και επιχειρεί να κάνει το άσπρο – μαύρο για τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών.

Η κλιμάκωση αυτή δεν αποτελεί συγκυριακή εξέλιξη αλλά συνδέεται με τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η Άγκυρα επιχειρεί να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή  ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία και εκτιμά πως με τον τρόπο αυτό  μπορεί να αναβαθμίσει το ρόλο της στη διπλωματική κονίστρα.

Advertisement

Μια σειρά κινήσεων το τελευταίο διάστημα δείχνουν πως ο κ. Ερντογάν μετά από μια περίοδο που είχε πολλαπλά ανοιχτά  μέτωπα και ήταν διπλωματικά «στριμωγμένος», τώρα επιχειρεί ένα come back. Ουσιαστικά επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το momentum και να περάσει τα δικά του μηνύματα προς τη Δύση. Το βασικό μήνυμα που επιδιώκει να εκπέμψει είναι πως ανεξαρτήτως των σχέσεων της χώρας του με την Ε.Ε. η στρατηγική του ως προς την Ελλάδα δεν αλλάζει.

Υπάρχει όμως και μια ακόμα παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Η ένταση αυτή εκτιμάται πως μπορεί να έχει οφέλη για τον κ. Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας του, καθώς συσπειρώνει ένα πιο σκληροπυρηνικό ακροατήριο. Πρόκειται για μια στρατηγική που αναμένεται να ενταθεί όσο πλησιάζουν οι κάλπες στην γειτονική χώρα- οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2023-καθώς με την τουρκική οικονομία να κλυδωνίζεται ο κ. Ερντογάν αναζητά τρόπους να αυξήσει τα ποσοστά του.

Η απάντηση της Αθήνας

Μπαράζ κινήσεων για την ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας κάνει  η Αθήνα, ενώ «παγώνουν» οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.  Η Ελλάδα προχωρά σε ξεκάθαρη προειδοποίηση προς την Τουρκία και το ΓΕΕΘΑ  αποφάσισε την ενεργοποίηση των αντιαεροπορικών συστημάτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Advertisement

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε χθες με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, για να τον ενημερώσει για την πρόσφατη προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που  παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και έκαναν επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά όπως η Χίος, η Κάρπαθος, η Λέρος κ.α. Παράλληλα νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα πραγματοποίησε ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, μετά από εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Το θέμα των τουρκικών κινήσεων θα τεθεί από τον πρωθυπουργό και στην συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 16 Μαΐου. Παράλληλα η ελληνική πλευρά προχωρά σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ουσιαστικά επισημαίνεται πως αυτού του είδους η συμπεριφορά ενός κράτους μέλους συμμάχου του ΝΑΤΟ, είναι απολύτως απαράδεκτη. Υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια , ενώ έρχεται σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ απέναντι στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.  Μάλιστα ο πρωθυπουργός υπενθύμισε χθες ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει η ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Advertisement

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement