Κυβέρνηση: Το αγκάθι της ακρίβειας και οι… άπιστοι υπουργοί

Advertisement

Με αρκετά ανοιχτά μέτωπα βρίσκει ο Μάης την Κυβέρνηση, καθώς στους λογαριασμούς του ρεύματος, την ακρίβεια, το νέο αρνητικό ρεκόρ του πληθωρισμού και τις πολλαπλές συνέπειες του πολέμου της Ουκρανίας, προστέθηκαν και οι νέες τουρκικές απειλές που ανεβάζουν και πάλι επικίνδυνα τον πυρετό στο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα, στα… ενδότερα αποκαλύφθηκαν δια στόματος του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη κάποιοι υπουργοί που δεν φέρονται να τον πιστεύουν ότι θα κάνει τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας και λειτουργούν αναποτελεσματικά, δεχόμενοι την «κίτρινη κάρτα» από τον πρωθυπουργό. Και όλα αυτά ενώ το κλίμα πόλωσης στην πολιτική σκηνή του τόπου εντείνεται ολοένα και περισσότερο, όπως και το άρωμα εκλογών που δείχνουν να πλησιάζουν.

Ο κ. Μητσοτάκης, στη σκιά και της δημοσκοπικής φθοράς της Νέας Δημοκρατίας κατά τους τελευταίους μήνες, αναγνωρίζει ότι τα 4 και πλέον δις που έχουν δοθεί από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης δεν επαρκούν και δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει σε νέα «σημαντικά πρόσθετα μέτρα» στήριξης της κοινωνίας, προκειμένου να απορροφήσει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, πάντα εντός των επιτρεπτών δημοσιονομικών περιθωρίων.

Advertisement

«Θα ανακοινώσω τη δέσμη των προτάσεων μέσα στον Μάιο και, ακόμη και αν δεν υιοθετηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα ισχύσουν από τον Ιούνιο. Εξαντλούμε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που μας δίνει ο Προϋπολογισμός για να στηρίξουμε με τρόπο κοινωνικά δίκαιο τους συμπολίτες μας. Αυτό κάνουμε από την αρχή της κρίσης κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην «Real News».

Το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να επεξεργάζεται την επιβολή ανώτατων ορίων αποζημίωσης στις τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ουσιαστικά πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή αγοράς του ρεύματος, με σκοπό να μειωθεί σημαντικά η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση επιμένει στην ανάγκη πανευρωπαϊκής απάντησης, η οποία μπορεί να επέλθει με συμφωνία των Βρυξελλών με τους σημαντικούς «παίκτες» της αγοράς, σε αναμονή της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για το θέμα στο τέλος του μήνα.  Όσον αφορά τις ρωσικές απαιτήσεις για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια, αρμόδιες πηγές ανέφεραν πως τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., η θέση της Ελλάδας είναι ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που να μην αντίκεινται στις κυρώσεις κατά της Μόσχας, αλλά και να μην διακινδυνεύει η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Την… τιμητική τους

Και αυτά, με φόντο ένα πυκνό νομοθετικό, μεταρρυθμιστικό έργο που έχει σκοπό να προχωρήσει τους επόμενους μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους υπουργούς του, οι οποίοι -κάποιοι εξ αυτών, για την ακρίβεια- είχαν την… τιμητική τους στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο.

Advertisement

«Έχω πει πολλές φορές ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία… Έχει υποπέσει στην προσοχή μου ότι ίσως κάποιοι να μην πιστεύετε ότι ακριβώς αυτή είναι η πρόθεσή μου», σημείωσε -μεταξύ σοβαρού και αστείου- ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Αν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε προεκλογικά, μην διστάσετε να μου το πείτε. Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας, ώστε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία των εκλογών».

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη διευκρίνιζαν ότι οι προειδοποιήσεις δεν αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά ήταν ένα «πολιτικό μήνυμα», ωστόσο είναι σαφές ότι, δεδομένης της πλήρους εικόνας που έχει αυτός καθημερινά για κάθε υπουργό, το τελευταίο διάστημα είχαν φτάσει στα αυτιά του διάφορες… παραφωνίες.

Κάποιοι, για παράδειγμα, υπουργοί και υφυπουργοί, σε δημόσιες συνομιλίες τους, αφήνουν ανοικτό στους συνομιλητές τους το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα -εκτός των άλλων- να ελλοχεύει ο κίνδυνος (σε συγκεκριμένες περιπτώσεις έχει γίνει πράξη) να «κατέβουν τα μολύβια», να μην τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα και τελικά να μην προωθείται -όπως πρέπει- το κυβερνητικό έργο. Ειδικά τις ημέρες του Πάσχα, ορισμένοι υπουργοί -όπως σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος- συμπεριφέρονταν στις εκλογικές τους περιφέρειες «περισσότερο σαν βουλευτές παρά ως υπουργοί», με μόνη τους έγνοια την επανεκλογή τους στις προσεχείς κάλπες.

Advertisement

Αντίστοιχα, μουρμούρα υπάρχει και από βουλευτές που βλέπουν μέλη της Κυβέρνησης από την ίδια εκλογική περιφέρεια να υλοποιούν πιο εύκολα -λόγω της θέσης τους- διευκολύνσεις στους ψηφοφόρους, με αποτέλεσμα την άνιση, όπως τη χαρακτηρίζουν, προεκλογική αντιπαράθεσή τους. Στις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου συζητιούνται επίσης αλαζονικές συμπεριφορές και ο τρόπος ζωής συγκεκριμένων προσώπων, που δεν συνάδει με τις δύσκολες συνθήκες ζωής της πλειοψηφίας του λαού.

Αναπόφευκτα στο τραπέζι επανέρχονται τα σενάρια ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού, ο οποίος -εφόσον οι εκλογές γίνουν τελικά το 2023- δείχνει πολύ πιθανός, αλλά μάλλον αργότερα. Από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως συμβαίνει πάντα, διαψεύδουν οποιαδήποτε τέτοια κίνηση, σχετική απόφαση δεν φαίνεται να έχει ληφθεί ακόμα, ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλειστούν κάποια στιγμή συγκεκριμένες, διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement