Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου: Τα οφέλη του γέλιου στην υγεία και την ψυχολογία των παιδιών

Advertisement

Γνωρίζατε ότι το γέλιο και το στρες έχουν τις ακριβώς αντίθετες επιπτώσεις στο μυαλό και το σώμα; Το γέλιο μειώνει το στρες, το άγχος και δρα θεραπευτικά σε προβλήματα υγείας. Στο βιβλίο «A Better Brain at Any Age: The Holistic Way to Improve your Memory, Reduce Stress and Sharpen Your Wits» η συγγραφέας Sondra Kornblatt αναφέρεται σε μία νέα επιστήμη την οποία ονομάζει «gelatology», δηλαδή γελατολογία, η οποία έχει ως στόχο να μελετήσει τα οφέλη του γέλιου για παιδιά και ενήλικες. Ανάμεσα στα οφέλη που αναφέρονται είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η αύξηση του επιπέδου του οξυγόνου στο αίμα, η μείωση των ορμονών του στρες (κορτιζόλη και ανδρεναλίνη) και η ενδυνάμωση της μνήμης και της ικανότητας εκμάθησης.

Το γέλιο, λοιπόν, είναι ζωή και δικαίως έχει την δική του Παγκόσμια Ημέρα, η οποία για πρώτη φορά γιορτάστηκε το 1998 στην Ινδία. Η ημέρα καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του γιατρού Μαντάν Καντάρια, ο οποίος πιστεύει στις θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου και γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Μαΐου.

Τα οφέλη του γέλιου στη ζωή των παιδιών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου είναι ευκαιρία να δούμε τα σημαντικά οφέλη στην υγεία (την ψυχική και τη σωματική) και την ανάπτυξη των παιδιών.

Advertisement

Κάνει τα παιδιά πιο αισιόδοξα

Το γέλιο είναι η εξωτερίκευση της χαράς και τα παιδιά για τα οποία το γέλιο είναι κομμάτι της καθημερινότητάς τους, γίνονται πιο αισιόδοξα μεγαλώνοντας.

Ενισχύει την αυτοπεποίθηση των παιδιών

Το γέλιο είναι στάση ζωής. Τα παιδιά που γελούν συχνά καλλιεργούν την αίσθηση του χιούμορ από τη μικρή τους ακόμα ηλικία και αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μεγαλώνοντας. Μαθαίνουν επίσης να διαχειρίζονται τις καταστάσεις με ψυχραιμία και κοιτώντας πάντα την θετική πλευρά.

 

Ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα

Τα Τ-κύτταρα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην θωράκιση του. Τα κύτταρα αυτά ενεργοποιούνται με το γέλιο, συνεπώς τα γέλιο δεν τονώνει μόνο την ψυχολογία αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Advertisement

Γυμνάζει τους μύες

Αν μόνο με ένα χαμόγελο ενεργοποιούνται 17 μύες τους σώματος, φανταστείτε τι γίνεται με το γέλιο και ειδικά στους μύες στην περιοχή της κοιλιάς.

Ενισχύει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος

Το γέλιο δρα καταλυτικά για το άγχος, το οποίο συχνά μεταξύ άλλων προκαλεί δυσκοιλιότητα. Το γέλιο, συνεπώς, συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος γενικότερα.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement