Έρχονται ανατιμήσεις σε 300 προϊόντα – Αυξήσεις έως 50% σε βασικά αγαθά

Advertisement

Ποδαρικό με ανατιμήσεις σε δεκάδες βασικά αγαθά αναμένεται να κάνει ο Μάιος, επιφέροντας ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Αυξήσεις έως 50% τον Μάιο και τον Ιούνιο σε βασικά αγαθά, από τον καφέ, το λάδι, τις μαργαρίνες μέχρι και τα χαρτικά.

Οι αυξήσεις σε τρόφιμα και άλλα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με την ακρίβεια να έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, που επιδεινώνεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πλέον οι ανατιμήσεις είναι καθημερινές, με πάνω από το 60% των προϊόντων που διατίθενται από τα καταστήματα τροφίμων να πωλείται ακριβότερα από τις αρχές του χρόνου.

Οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με μπαράζ ανατιμήσεων από τον περασμένο Σεπτέμβριο, δηλαδή τους τελευταίους οκτώ μήνες που έχει ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση. Και ενώ αρκετοί ήλπιζαν ότι τον Μάρτιο θα έχει αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην αγορά, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία επιδεινώθηκε περαιτέρω η ενεργειακή κρίση, με αποτέλεσμα να έχουμε τις μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις μετά το 1996.

Μιλώντας στη Realnews, υψηλόβαθμο στέλεχος αλυσίδας σούπερ μάρκετ εκτιμά ότι τουλάχιστον 6 στα 10 προϊόντα πωλούνται ακριβότερα τους τελευταίους τέσσερις μήνες, με ορισμένα από αυτά να έχουν ανατιμηθεί δύο και τρεις φορές. Δηλαδή, αν ένα μικρό σούπερ μάρκετ πουλάει 2.000 προϊόντα, τα 1.200 έχουν ανατιμηθεί τουλάχιστον μία φορά. Τα καταστήματα τροφίμων γίνονται καθημερινά παραλήπτες ανατιμημένων τιμολογίων σε ποσοστό που τις περισσότερες φορές ξεπερνά ακόμη και το 10% και φτάνει ακόμη και το 50%.

Advertisement

Τα νέα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Real News» αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Από τις αμέσως επόμενες ημέρες -και σταδιακά μέχρι τα μέσα Ιουνίου- αναμένεται να ανατιμηθούν σε ποσοστό έως 50% τουλάχιστον 300 προϊόντα. Ανατιμήσεις που θα περνούν σταδιακά στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων ανάλογα με τα αποθέματα που διαθέτουν στις αποθήκες τους.

Συγκεκριμένα, η νέα λίστα της ακρίβειας περιλαμβάνει τα εξής προϊόντα:

Σπορέλαια 50%,
χαρτικά 15%-25%,
μαργαρίνες 20%,
ελαιόλαδο 20%,
αραβοσιτέλαιο 10%-18%,
κρουασάν 9%-20%,
τυριά 4%-17%,
ψωμί 8%,
ξινό νερό έως 16%,
καφές φίλτρου 17%,
ελληνικός καφές 13%,
έτοιμα φαγητά 5%-13%,
φρέσκοι χυμοί και τσάι 2,5%-12%,
κατεψυγμένες πατάτες 10%,
γάλα 5%-9%,
μπισκότα 8%,
απορρυπαντικά 5%-8%,
γιαούρτι 6%-7%,
βούτυρο 5%- 6%,
σαλάτες 6%,
σαμπουάν 6%,
κρασιά 4%- 6%,
ρεβίθια 5%,
αλάτι 5%,
κονσέρβες 5%,
δημητριακά 5%,
αυγά 4,5% κατά μέσο όρο,
παξιμάδια 4,5%
και κρέμες γάλακτος 1,5%.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι πρόκειται για μεμονωμένες ανατιμήσεις και δεν αφορούν το σύνολο των αγαθών που περιλαμβάνονται στις συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων.

Advertisement

Οικονομικό αδιέξοδο

Από την πλευρά τους, οι βιομηχανίες τροφίμων και οι εμπορικές επιχειρήσεις επικαλούνται τη ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής και εμπορίας προϊόντων, με αποτέλεσμα το κόστος αυτό να μετακυλίεται στις τιμές.

Η λίστα με τις ανατιμήσεις αναμένεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, οδηγώντας σε οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά, που πλέον περιορίζουν τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των προϊόντων που βάζουν καθημερινά στο καλάθι των αγορών τους.

Πλέον, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια της ακρίβειας σε βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα, αφού σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το κόστος των πρώτων υλών αλλά και της ενέργειας. Ηδη την τελευταία εβδομάδα, μετά την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, επειδή δεν πλήρωναν οι συγκεκριμένες χώρες σε ρούβλια, οι τι

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement