«Κλειδώνουν» τα μέτρα: Πλαφόν στη χονδρική τιμή ρεύματος με κρατική επιδότηση στους παραγωγούς

Advertisement

«Κλειδώνει» όπως όλα δείχνουν, η επιβολή πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος με ταυτόχρονη κρατική επιδότηση των παραγωγών, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου βιάζεται να ανακοινώσει το νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις ασύλληπτες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ήδη, πάντως, σημειώνονται αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία σημειώνουν ότι ενώ αναμένεται η πιστοποίηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων ενέργειας από τη ΡΑΕ, προκειμένου να φορολογηθούν σε πολύ υψηλό ποσοστό, όπως έχει δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση σπεύδει να επιδοτήσει τους παραγωγούς ρεύματος – κάποιες εκ των οποίων είναι και πάροχοι – προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες από την επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα σχετικά μέτρα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης την ερχόμενη εβδομάδα, αφότου επιστρέψει από το Αμπού Ντάμπι και πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ και το τετ α τετ με τον Πρόεδρο Μπάιντεν στις 16 Μαϊου. Και αυτό, διότι δεν είναι ακόμα έτοιμο σε όλες τις λεπτομέρειές του και την Παρασκευή ξεκινάει το τριήμερο Συνέδριο της ΝΔ.

Advertisement

Όπως έγραψε από χθες το iEidiseis.gr, το σχέδιο έχει αρχικό ορίζοντα έξι μηνών, από τον Ιούνιο, ως τα τέλη του 2022, με την προοπτική επέκτασής του και στο πρώτο εξάμηνο του 2023, ανάλογα με την πορεία των τιμών.

Με την επιστροφή του από την Αλεξανδρούπολη χθες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός προήδρευσε σύσκεψης με τον αρμόδιο υπουργό κ. Κ. Σκρέκα, τον Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομικών κ. Θάνου Πετραλιά και των στενών συνεργατών του. Η βασική εκτίμηση που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι η δημιουργία ενός μηχανισμού επιβολής πλαφόν στην χονδρεμπορική, θα συμπαρασύρει την περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής, έτσι ώστε, με διττό τρόπο, να επιτευχθεί η μείωση των τιμών της λιανικής για τους καταναλωτές, στα επίπεδα του μέσου όρου του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Η αντίστροφη μέτρηση για την οριστικοποίηση του σχεδίου ξεκίνησε τη Δευτέρα, οπότε έγινε περισσότερο από σαφές ότι το της Αθήνας για κοινή ευρωπαϊκή απόφαση που θα ορίζει την επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για τη στάθμιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, το οποίο επανέλαβε ο υπουργός Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκας στους ομολόγους του, δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος.

Advertisement

Η Αθήνα, ούτως ή άλλως, διατηρεί πολύ χαμηλές προσδοκίες για τις αποφάσεις της έκτακτης συνόδου Κορυφής στα τέλη Μαίου και έχει αποφασίσει να προχωρήσει το δικό της σχέδιο. «Αν παρ όλα αυτά, η Ευρώπη μας εκπλήξει ευχάριστα, θα αξιοποιήσουμε τις τυχόν δυνατότητες» τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.

Μέτρα για το ρεύμα χωρίς αποκλεισμούς και «κόφτες»

Στο Μέγαρο Μαξίμου καταφτάνει καθημερινά πληθώρα μηνύματα τόσο από γαλάζιους βουλευτές όσο όμως και από παράγοντες της αγοράς που προειδοποιούν ότι αν γίνει κάτι δραστικό, σύντομα θα υπάρξουν «κανόνια» αλλά και κοινωνική αναταραχή. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα, το δεύτερο εξάμηνο του 2021, κατέγραψε την έβδομη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., με ποσοστό 20,3% υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που έκλεισε στο 12%. Γι αυτό και το κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύει ότι το εθνικό σχέδιο στοχεύει στη μείωση των τωρινών λογαριασμών για τους καταναλωτές στο μέσο όρο του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Αυτό που δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, είναι αν θα επιβληθεί ανώτατο όριο στις προσφορές των μονάδων που συμμετέχουν στη χονδρεμπορική αγορά , ή στα έσοδα των μονάδων. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να καταλήγουν τα τιμολόγια λιανικής σε χαμηλές τιμές για όλους. Και αυτό, διότι όπως εξηγούν στο iEidiseis.gr κυβερνητικά στελέχη, τα προηγούμενα μέτρα στήριξης, αν και δραστικά και με σημαντικό δημοσιονομικό αποτύπωμα, επέφεραν διαφορά μόνο σε όσους είχαν καταναλώσει μέχρι 300 Kwh.

Advertisement

Ολοι οι υπόλοιποι, περιλαμβανομένων και των επιχειρήσεων, αντί για μείωση του τελικού ποσού που κλήθηκαν να πληρώσουν, βρέθηκαν αντιμέτωποι με υπέρογκες αυξήσεις.

Σύμφωνα με όσα κυοφορούνται μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων, το νέο εθνικό σχέδιο θα αφορά όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και «κόφτες» πάνω από έναν αριθμό Kwh.

To επιβεβαίωσε, άλλωστε, χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι στο σχέδιο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα υπάρξει μια πολύ αποφασιστική παρέμβαση, μια πολύ ουσιαστική βοήθεια και στήριξη και σε εκείνους που είχαν υψηλότερες καταναλώσεις, οριζόντια, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων, που θα έχει ως αποτέλεσμα δραστικά μειωμένους λογαριασμούς και για έναν μεγάλο χρονικό ορίζοντα».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement