Έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα: Η Όμικρον το ίδιο σοβαρή και θανατηφόρα με τις άλλες μεταλλάξεις

Advertisement

Νέα αμερικανική έρευνα δείχνει πως η Όμικρον είναι ενδογενώς τόσο σοβαρή και θανατηφόρα όσο οι προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού, παρά τις αρχικές υποθέσεις κάποιων μελετών ότι είναι μεν πιο μεταδοτική, αλλά λιγότερο σοβαρή.

Οι τέσσερις ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο Research Square, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τόνισαν: «Βρήκαμε πως οι κίνδυνοι νοσηλείας και θανάτου ήταν σχεδόν ταυτόσημοι σε όλες τις περιόδους (της πανδημίας)».

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία για περίπου 130.000 ασθενείς με Covid-19 κατά την τελευταία διετία, σε διαφορετικές περιόδους, όταν επικρατούσαν διαφορετικές παραλλαγές του ιού διεθνώς.

Advertisement

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εκ πρώτης όψεως τα στοιχεία φαίνεται να δείχνουν ότι οι δείκτες νοσηλειών και θνητότητας ήταν υψηλότεροι στα προηγούμενα επιδημικά κύματα πριν την Όμικρον.

Στην πραγματικότητα όμως, αν γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές στη στατιστική ανάλυση, ώστε να ληφθούν υπόψη διάφοροι άλλοι παράγοντες (δημογραφικοί, συννοσηρότητες, βαθμός εμβολιασμού του πληθυσμού κ.α.), προκύπτει το συμπέρασμα ότι τελικά ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου την τελευταία περίοδο επικράτησης της Όμικρον είναι σχεδόν ίδιος με εκείνους προηγούμενων περιόδων και παραλλαγών.

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον

Παράλληλα, ο ΠΟΥ έκρουσε το «καμπανάκι» την Τετάρτη 4 Μαΐου για το νέο κύμα της πανδημίας στη Νότια Αφρική το οποίο οφείλεται σε δύο νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον για τις οποίες η λοιμογόνος ικανότητα μένει να καθοριστεί.

Advertisement

«Οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες, που ταυτοποίησαν την Όμικρον στο τέλος του περασμένου έτους, ανέφεραν τώρα δύο άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, τις BA.4 και BA.5, ως αιτία μιας κορύφωσης των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου.

«Είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε αν αυτές οι νέες υποπαραλλαγές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότερες μορφές της νόσου σε σχέση με τις άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον», αλλά τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια συνεχίζουν να προσφερούν ισχυρή προστασία από τις σοβαρές μορφές της Covid και μειώνουν τους κινδύνους θανάτου, δήλωσε.

Η Νότια Αφρική, επισήμως η πλέον πληγείσα χώρα της αφρικανικής ηπείρου από την Covid-19, εισήλθε σε ένα νέο κύμα της πανδημίας, προειδοποίησε στα τέλη Απριλίου το Κέντρο Καινοτομίας και Αντιμετώπισης των επιδημιών (CERI).

Η χώρα όπου τουλάχιστον το 45% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, γνώρισε στις αρχές Μαρτίου μια περίοδο 48 ωρών χωρίς κανέναν θάνατο που να συνδέεται με την Covid, για πρώτη φορά από το 2020. Ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα είχε ανακοινώσει στις αρχές Απριλίου την άρση όλων των περιορισμών που συνδέονταν με την πανδημία.

Advertisement

«Ο καλύτερος τρόπος προστασίας του πληθυσμού παραμένει ο εμβολιασμός, όπως και τα κοινωνικά μέτρα και αυτά της δημόσιας υγείας που αποδείχθηκαν επιτυχημένα», δήλωσε ο Τέντρος.

Ο ΠΟΥ κατέγραψε περισσότερα από 6,2 εκατομμύρια θανάτους στον κόσμο από την έναρξη της πανδημίας. Πολλοί εκτιμούν ότι οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι.

«Σε παγκόσμια κλίμακα, ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων που συνδέονται με την Covid-19 συνεχίζει να μειώνεται, οι εβδομαδιαίοι θάνατοι που αναφέρονται είναι στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Μάρτιο του 2020», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Σε περιφερειακό επίπεδο, ωστόσο, ο ΠΟΥ διαπιστώνει αύξηση των κρουσμάτων στην αφρικανική και την αμερικανική ήπειρο, που οφείλεται στις υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Advertisement

Ο Δρ Τέντρος εξέφρασε τη λύπη του για τη μείωση των δραστηριοτήτων ανίχνευσης σε ορισμένες χώρες, γεγονός που εμποδίζει την παρακολούθηση της εξέλιξης του ιού και υποχρεώνει τον ΠΟΥ να αντιμετωπίζει την πανδημία «στα τυφλά».

«Οι υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 εντοπίστηκαν γιατί η Νότια Αφρική συνεχίζει να ερευνά τη γενετική ακολουθία (του ιού), κάτι που άλλες χώρες σταμάτησαν να κάνουν», διευκρίνισε.

«Σε πολλές χώρες δεν μπορούμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο ο ιός μεταλλάσσεται. Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει», τόνισε.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement