Ελεύθερος ο κατηγορούμενος για τον βιασμό της ανιψιάς του σε χωριό της Ηλείας

Advertisement

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε χθες ο θείος της 19χρονης  που κατηγορείται ότι μαζί με τον αδελφό της, την βίαζαν επί τρία συναπτά έτη σε χωριό του Δήμου Ήλιδας, μια υπόθεση η οποία την οποία όταν έφερε στο φως η εφ. «Πατρίς» είχε συγκλονίσει όλη την κοινωνία της Ηλείας.

Η υπόθεση του βιασμού της 19χρονης σήμερα κοπέλας εκδικάστηκε χθες στο ΜΟΔ Πάτρας με τον θείο της να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου και το Δικαστήριο να παίρνει την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος καταβάλλοντας ως εγγύηση το ποσό των 5 χιλιάδων ευρώ, με την υποχρέωση να παρουσιάζεται δυο φορές το μήνα στο Α.Τ. Ήλιδας και την ταυτόχρονη απαγόρευση εξόδου από την χώρα αλλά και να πλησιάσει την κοπέλα σε απόσταση μικρότερη τους ενός χιλιομέτρου.

Προδικαστικές παραλείψεις

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου Αλέξης Κούγιας εντόπισε προδικαστικές παραλείψεις τις οποίες ακολούθως αναγνώρισαν ο εισαγγελέας και ο πρόεδρος του δικαστηρίου με αποτέλεσμα η δίκη να αναβληθεί πριν καν ξεκινήσει!

Συγκεκριμένα, ο κ. Κούγιας επισήμανε πως το φερόμενο ως θύμα δεν υποβλήθηκε σε παιδοψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, όταν έκανε τις καταγγελίες στην αστυνομία, όπως προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, κάτι με το οποίο συμφώνησε ο Εισαγγελέας της έδρας Γιάννης Παΐσιος.

Advertisement

Ο κ. Παΐσιος τόνισε ότι επειδή οι καταγγελλόμενοι βιασμοί εμφανίζονται να έγιναν μέχρι και τρία χρόνια πριν από τις καταγγελίες, ελλείψει πραγματογνωμοσύνης το βάρος θα δοθεί αναγκαστικά στην ψυχιατρική και ψυχολογική εκτίμηση της καταγγέλλουσας και του κατηγορούμενου.

Με αυτό μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» συμφώνησε και ο πρόεδρος της έδρας Ευάγγελος Κωστακιώτης αλλά και ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Μάκης Παπαγιαννόπουλος με την συνάδελφό του Μαγδαληνή Πλεμμένου.

Αλέξης Κούγιας, συνήγορος υπεράσπισης κατηγορούμενου

«Το πρόβλημα ξεκινά από την προανάκριση»

«Σε υποθέσεις με αδικήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκων, είναι υποχρεωτικό, βάσει του Ποινικού Κώδικα, το θύμα να εξετάζεται αρχικά στην Αστυνομία από ειδικό πραγματογνώμονα ψυχολόγο και να ακολουθεί ψυχιατρική γνωμάτευση, τόσο για το θύμα όσο και για τον κατηγορούμενο. Κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν έγινε και θα γίνει πλέον σε επόμενη φάση από ειδικούς που όρισε το δικαστήριο. Ξεκινάει όλο το πρόβλημα από την προανάκριση. Η κοπέλα αυτή είχε δώσει μια κατάθεση από το πρωί, για να υπερασπιστεί τον εραστή της (και σήμερα σύζυγό της), ανήλικη ούσα, σε μήνυση για απαγωγή που είχε υποβάλλει ο πατέρας της (σε βάρος του τότε εραστή της) και δεν μίλησε για κανέναν βιασμό. Έφυγε και επανήλθε μετά από ώρες και κατήγγειλε βιασμό. Τότε έπρεπε η αστυνομία να καλέσει ψυχολόγο για να την εξετάσει, κάτι που δεν έγινε».

Advertisement

Μάκης Παπαγιαννόπουλος, συνήγορος πολιτικής αγωγής

«Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις καταγγελίες από όσους έχουν υποστεί τέτοια εγκλήματα»

«Η κοπέλα ήρθε στο δικαστήριο για να πει την αλήθεια της, υπό το κράτος φόβου, συναισθηματικής φόρτισης, αλλά και με παρρησία ψυχής. Από εκεί και πέρα, το δικαστήριο ορθώς αποφάσισε ότι πρέπει και ο κατηγορούμενος να περάσει από ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, για να διαπιστωθεί το ποιόν του. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις καταγγελίες από όσους έχουν υποστεί τέτοια εγκλήματα, γιατί πολλά κρύβονται πίσω από κλειστές πόρτες».

Μαγδαληνή Πλεμμένου, συνήγορος πολιτικής αγωγής

«Ψυχολογικός εκβιασμός για να βρει δικαίωση»

Advertisement

«Πράγματι, δεν έγινε σωστή δουλειά και υπήρξαν παραλείψεις, με αποτέλεσμα η κοπέλα αυτή να παρουσιάζεται στο δικαστήριο, για να καταθέσει με μεγάλη δυσκολία και να αναγκάζεται να υποστεί και σήμερα έναν ψυχολογικό βιασμό, για να βρει δικαίωση και για να προστατεύσει και τις μικρότερες αδελφές της».

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση είχε συνταράξει την κοινωνία της Ηλείας το 2019, για το δράμα που ζούσε το κορίτσι από τα 13 έως τα 16 του χρόνια, οπότε και αποκάλυψε όλα όσα βίωνε.

Advertisement

Για περίπου 3 χρόνια η άτυχη κοπέλα, όπως κατήγγειλε, ζούσε εφιαλτικές στιγμές από τον ίδιο της τον αδελφό και τον αδελφό του πατέρα της, ο οποίος παρότι και ο ίδιος πατέρας, φέρεται να μην δίσταζε να βγάζει τις αρρωστημένες του ορέξεις στην ανήλικη ανιψιά του!

Η ίδια φοβούμενη τότε, δεν έβρισκε τη δύναμη να προβεί σε κάποια καταγγελία, ωστόσο λίγο πριν αποκαλυφθούν όλα στα μέσα του 2019, έφυγε από το χωριό που ζούσε τον εφιάλτη.

Ο πατέρας της απευθύνθηκε στην Αστυνομία, ζητώντας να παρέμβει για να επιστρέψει στο σπίτι η κόρη του…

Advertisement

Με την  βοήθεια του φίλου της, πήγε στην Πάτρα, όπου διέμενε η μητέρα της, αφού οι γονείς της  είναι χωρισμένοι, και σε αυτή  αποκάλυψε όσα ζούσε στο χωριό…

Ο πατέρας της ωστόσο κατήγγειλε τη φυγή της κόρης του με τον φίλο της στο Τμήμα Ασφαλείας Ήλιδας και οι αστυνομικές αρχές άρχισαν να την αναζητούν. Οι αστυνομικοί  εντόπισαν την κοπέλα και από την πρώτη επαφή που είχαν μαζί της κατάλαβαν  ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Λίγο αργότερα τους τα αποκάλυψε όλα….

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement