Περιβαλλοντική διάκριση για το Παυλοπέτρι

Advertisement

Ο τίτλος «περιοχή INHERITURA» απονεμήθηκε στο Παυλοπέτρι Ελαφονήσου,στο  πλαίσιο του προγράμματος INHERIT και το τελικό συνέδριο  πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 27 έως 29 Απριλίου και  αφορά την από κοινού προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη ,ενώ ήδη χρηματοδοτήθηκαν και οι πρώτες εργασίες ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου.

Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου, οι εταίροι του προγράμματος από όλη τη Μεσόγειο επισκέφθηκαν το νησί, όπου τους υποδέχθηκε η Δήμαρχος κυρία Έφη Λιάρου και η αρχαιολόγος κυρία  Δέσποινα  Κουτσούμπα τους ξενάγησε  στον αρχαιολογικό χώρο του Παυλοπετρίου Ελαφονήσου και την περιοχή NATURA 2000. Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου για τη λήξη του Προγράμματος.

Προσφωνώντας τους προσκεκλημένους η κυρία Λιάρου επισήμανε ότι με τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Δήμου Ελαφονήσου, και τη χρηματοδότηση του προγράμματος, υλοποιήθηκαν οι πρώτες υποβρύχιες διαδρομές στον βυθισμένο προϊστορικό οικισμό Παυλοπετρίου Ελαφονήσου, με σήμανση και υποβρύχιες πινακίδες που βοηθούν όλους τους κολυμβητές να περιηγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο.

Advertisement

«Πρόκειται – τόνισε – για μια σημαντική ευόδωση των προσπαθειών που καταβάλλει ο Δήμος Ελαφονήσου εδώ και πολλά χρόνια για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας.

Στην προσπάθεια αυτή καλούμε όλους τους δημότες και επισκέπτες της Ελαφονήσου να είναι αρωγοί. Είναι στο χέρι μας – κατέληξε η κυρία Λιάρου – να προστατεύσουμε τον αρχαίο οικισμό, τις πινακίδες και τις σημάνσεις ανάδειξης που τοποθετήθηκαν, το φυσικό περιβάλλον και να αντισταθούμε σε κάθε χρήση που μπορεί να επιφέρει οποιαδήποτε φθορά ή αλλοίωση στην περιοχή».

Σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται ότι προστατεύουμε το Παυλοπέτρι Ελαφονήσου σημαίνει:

Advertisement

-Προσεγγίζουμε πεζοί

-Δεν κατασκηνώνουμε

-Δεν σηκώνουμε οποιοδήποτε αντικείμενο από το βυθό της θάλασσας ή την ακτή

-Δεν αγγίζουμε τις πινακίδες και τις σημάνσεις ανάδειξης (σημαδούρες)

-Δεν σκάβουμε

-Δεν αφήνουμε σκουπίδια

-Δεν ανάβουμε φωτιές

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement